joi, 23 aprilie 2009

Mediul, educatia si alte chestiuni

Azi dimineata am citit pe site-ul Realitatea TV ca primarul Liviu Negoita a interzis bicicletele in parcuri. Aici se stimuleaza mersul pe bicicleta ca o solutie la protejarea mediului. Am citit in ziar ca guvernul federal a luat chiar masura de a scoate taxa de 5% care se plateste la achizitionarea oricarui produs in magazin. Adica e ca si cum in Romania s-ar scoate TVA-ul la biciclete, in schimb sunt interzise in parcuri, iar aici vezi toata ziua oamenii mergand pe bicicleta.

Am mai citit in ziar ca un profesor de matematica de la o universitate din Vancouver a spus ca actuala recesiune se datoreaza incapacitatii din ce in ce mai mare a canadienilor de a intelege matematica, pentru ca au de-a face cu numere din ce in ce mai complexe, iar aceasta incapacitate de a intelege matematica ii face sa nu mai inteleaga lumea in care se afla. Probabil ca asa este, pentru ca mai era citat un studiu care spunea ca incepand de la clasa a 3-a 85% din copii iubesc matematica, dar in clasa a 8-a doar 25% din copii mai iubesc matematica, ceea ce face ca generatiile viitoare sa fie din ce in ce mai incapabile sa inteleaga lumea in care traiesc, mai ales ca toti vor sa se implice in fonduri mutuale pentru a-si multiplica economiile. E un punct de vedere foarte interesant cu care sunt de acord. Mie mi-a placut matematica in liceu si cred ca te ajuta sa-ti pui ordine in modul de a gandi, iti dezvolta logica, iar cand rezolvi o problema de matematica e ca si cum ai rezolva un mister si te bucuri ca ai gasit solutia acelui mister.

Un alt articol in ziar se numea "Naivitate si ipocrizie diplomatica". Era scris de o ziarista musulmana care traieste in Canada de foarte multi ani si a venit din Arabia Saudita. Scria despre faptul ca o femeie, cetatean canadian, da in judecata guvernul canadian pentru ca nu face destul sa o scoata pe fiica ei din Arabia Saudita care s-a maritat cu un saudit, si el cetatean canadian. Asta cica o bate si o trateaza ca pe orice alta femeie din Arabia Saudita, care este cetatean de mana a doua, conform legii islamice. Sotul ei se pare ca a si violat-o, copilul fiind nascut in urma violului conjugal, care este acceptat conform aceleiasi legi. Cum am spus, ziarista este musulmana, iar ideea ei de baza era ca nu este de vina guvernul canadian pentru suferinta acelei femei, ci ea insasi daca nu ar fi fost atat de naiva incat sa se duca dupa ala in Arabia Saudita, dar fara sa se fi informat in prealabil despre cum este viata acolo. Ii mai dadea drept exemplu pe membrii vasului american care au fost atat de naivi incat sa navigheze langa coastele Somaliei stiind ca acolo sunt probleme cu piratii care au rapit atatea vase facand milioane de dolari din rascumparari. Ipocrizia diplomatica se referea la recenta condamnare de catre comunitatea internationala a Afganistanului pentru adoptarea unei legi care facea femeile cetateni de mana a doua, dar care nu ia nici o masura fata de Arabia Saudita, care are acelasi regim ca si cel care e pe cale sa apara in Afganistan. Imi place cum scrie femeia asta pentru ca este foarte ancorata in realitate.