sâmbătă, 22 august 2009

Razboiul din 1812-1815

Ieri m-am dus sa o iau pe Ana de la servici. Ea inchide cu o colega din Anglia, care are o sora in Brazilia. Din vorba-n vorba am ajuns sa vorbim despre accente si despre limba portugheza. Spunea ca accentul brazilian al limbii portugheze este foarte diferit de cel portughez. Cumnatul ei e portughez si spunea ca a trebuit sa invete accentul brazilian pentru ca nu reusea sa se inteleaga acolo cu oamenii.

Ieri am citit un articol intr-un saptamanal de aici legat de nasterea Canadei ca natiune. In 2012 se va sarbatori bicentenarul razboiului din 1812 dintre Marea Britanie si SUA, pe care americanii il considera "al doilea razboi de independenta". Din cate stiu, atunci a fost singura data cand Casa Alba a fost incendiata intr-un razboi. Spunea in acel articol ca razboiul din 1812-1815 putea sa insemne disparitia Canadei chiar inainte de a lua nastere. Daca SUA ar fi reusit sa infranga Marea Britanie istoricii sunt de acord ca ar fi insemnat cucerirea intregului teritoriu care inseamna astazi Canada.

Canada a iesit din razboi cu o identitate nationala si un simt al solidaritatii intarit. Razboiul a fost esential in unirea provinciilor din America de Nord Britanica, obligandu-le sa ramana distincte fata de SUA. Victoria de la Crysler's Farm a insemnat sfarsitul incercarilor de a cuceri Canada. Apararea Americii de Nord Britanice a fost condusa de generalul Isaac Brook, care este considerat eroul Upper Canada. El a reusit sa-i atraga de partea britanicilor pe indieni, desi el avea la dispozitie doar 1600 de oameni, dar trebuia sa apere o granita imensa. A reusit sa-l atraga de partea sa pe Tecumseh, un lider indigen foarte carismatic. Ultima batalie a fost la Beaver Dams, care s-a terminat cu victoria britanicilor. Daca americanii ar fi fost victoriosi ar fi putut lua intreaga regiune Niagara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu