luni, 10 august 2009

Lene sau vointa de a reusi ?

Acum vad la televizor, pe CBC, un reportaj despre situatia din Sudan din regiunea Darfour. Am aflat cu uimire ca Canada are in bugetul ei o suma pentru ajutorarea refugiatilor din intreaga lume. Canada si canadienii se considera ca un refugiu pentru sinistratii din intreaga lume si doresc cu adevarat sa ajute oamenii din intreaga lume, mai ales din Africa. Cei care vin aici, ca refugiati sau ca orice altceva, daca au vointa de a reusi vor reusi. Ma gandesc la un barbat venit din Kenya si care a studiat la universitatea din Calgary, il cheama James Atebe, s-a stabilit in Mission, acum este primar acolo si a fost votat in top 25 al celor mai de succes imigranti din Canada anul trecut. Deci acest om a venit aici ca sa aiba succes si a reusit.

Ieri Ana a venit de la servici si mi-a povestit de trei fete pe care o colega de la servici le cunoaste si care intruchipeaza lenea in mai multe ipostaze. Ele sunt nascute aici si o sa incep cu cazul cel mai putin grav. Ea spune despre ea ca are o boala prin care este alergica la propria transpiratie si nu poate munci deloc, dar toata ziua joaca jocuri pe calculator si deci pierde timpul aiurea, dar macar are un "motiv". Al doilea caz este o fata care e casatorita, nu lucreaza nici unul, locuiesc cu parintii ei, iar el are o mostenire, nu prea mare, care se va termina in mai putin de un an, dar nici unul nu vrea sa-si caute de lucru. Al treilea caz este o fata (toate sunt in jur de 30 de ani) care este si ea casatorita, barbatul ei lucreaza, ea a absolvit o facultate de design interior, dar refuza sa-si caute un job vreodata si de asemenea refuza sa cunoasca oameni noi. Cireasa de pe tort este ca vrea sa-si redecoreze casa, care nu este ieftin de facut. Toate sunt grase.

Ma gandeam ce inseamna sa vii dintr-o tara saraca cu vointa de a reusi si ce inseamna sa te nasti aici si sa iei lucrurile ca si cum ti s-ar cuveni, fara sa stii cum e sa lupti pentru ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu