miercuri, 22 iunie 2011

Merita sa vii in Canada ?

Scriu postarea asta pentru ca Radu m-a rugat sa fac asta intr-un comentariu. Cred ca am atins subiectul asta intr-un fel in postarea despre reusita in Canada. Radu ma ruga sa le spun oamenilor de ce trebuie sa plece din Romania si sa vina in Canada.

Nu vreau sa conving pe nimeni sa vina in Canada, aici nu este lapte si miere, poti reusi sa ai o viata frumoasa sau nu. De cand m-am apucat sa scriu blogul asta intentia mea nu a fost sa spun "ce nasol e in Romania si ce super si fain e in Canada". Fiecare isi formeaza parerile personale pe baza unor fapte. Eu incerc sa infatisez aceste fapte.

Da, oamenii care cred ca "Romania este cea mai frumoasa, cea mai cu mot, cu oamenii cei mai destepti, cu dezvoltarea spre bine si ca in curand vom ajunge si noi ca cei din SUA Canada Germania" exista din plin, dar doar unii pot fi convinsi de contrariul, nu toti. Multi oameni care cred cele de mai sus ori nu au iesit in afara, ori au iesit si se incapataneaza sa creada asa ceva in continuare. Sincer, eu cred ca romanii sunt un popor aparte, la fel cum popoare speciale sunt spaniolii, francezii, germanii, brazilienii, etc.. Orice vreti voi pe lumea asta. De ce spun asta ? Pentru ca am vazut cat de mult ii fascineaza Europa pe canadieni si, cred eu, pe americani in egala masura. Mandria de a fi roman nu e diferita de mandria de a fi sarb, ungur, francez, neamt sau orice altceva vreti voi. Si in ziua de azi natiunile sunt intr-o competitie permanenta, mai ales in contextul globalizarii. Canada e o tara frumoasa, dar trebuie sa ai si bani sa te bucuri de ea. Si de alte facilitati pe care ti le ofera un job bine platit, cum ar fi vacante in Mexic, Caraibe, State sau Hawaii. Dar nu e usor sa ajungi la jobul ala bine platit.

Daca ar fi sa critic praciticile de afaceri, asa cum cred ca mi-a sugerat Radu, as avea ceva de spus. In primul rand, multi proprietari de cabane, la munte sau la mare, cer preturi exorbitante fara sa ofere servicii corespunzatoare. In al doilea rand, nu trateaza clientul corect, incercand sa-l fure pe cat pot posibil. Strainii nu prea se asteapta la asa ceva, desi au inceput sa invete cam ce hram poarta romanii la capitolul servicii in sectorul turistic. O colega de-a mea a fost intr-o croaziera pe Dunare. A inceput-o la Viena, daca nu ma insel, si a mers prin Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Romania. I-a placut foarte mult sa vada diversitatea europeana la distante asa de mici intre tari.

Daca romanii vor sa ajunga vreodata aproape de standardele occidentale sa invete intai sa fie corecti unii cu altii si sa nu se mai incranceneze in certuri sterile. Cinstea si corectitudinea intre oameni este o cale de a reusi ca natiune, dar si constiinta ca-i poti trage de guler pe guvernanti si sa-i intrebi de sanatate cand vin la tine si-ti cer voturile, luandu-te de prost cand le pui niste intrebari. Ca sa poti face asta trebuie sa citesti mult, sa te informezi. Eu cred ca daca romanii ar face asta mai des, guvernantii nu i-ar mai considera prosti, buni de momit cu pomenile electorale. Un popor incult poti sa-l manipulezi foarte usor.

Radu vorbea de paturile de PET-uri. O alta problema a romanilor ar fi ca nu accepta sfaturi de la straini sau chiar de la romanii care au experienta vietii din strainatate. Cei care vin din afara "se dau destepti", iar asta creeaza blocajul acela mental care face ca ideile bune sa patrunda foarte greu sau chiar deloc. De exemplu, aici in BC, nu vezi acele paturi de sticle de plastic. Vezi cate una pe jos, dar dupa o zi-doua nu mai este. Puteti vedea mai multe detalii in postarea asta. Incercati si link-ul de acolo sa vedeti mai multe informatii de la sursa. Sunt sigur ca daca si in Romania ar fi un asemenea program, nu ai vedea o sticla de plastic pe strada. Oamenii ar fi stimulati sa le recicleze. Cand am plecat, reciclarea sticlelor de plastic se facea platindu-se la kg. Cat kg poate sa aibe o caruta plina de PET-uri ? Nu mult, iar sumele care se dadeau erau modice. Aici cand cumperi o sticla de Pepsi, Coca-Cola sau orice altceva, platesti in plus o taxa de reciclare si un depozit, plus TVA-ul aferent. Acel depozit ti se da inapoi cand reciclezi sticla, nu si taxa de reciclare.

Radu sper ca ti-am raspuns intrebarilor, precum si altora care, poate, aveau aceleasi intrebari. Eu cred ca daca oamenii ar fi mai deschisi la idei noi si-ar face viata mai buna. Sper ca nu numai eu gandesc asa.

47 de comentarii:

  1. Deci merita sau nu merita ?????
    Dupa tine ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru mine si familia mea a meritat. Nu pot sa vorbesc in numele altora.

    RăspundețiȘtergere
  3. Parerea mea e ca merita. Cum zicea Ionut primii ani nu sint usori, dar nici mai grei ca in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Ionut am citit postarile tale ,de ceva vreme ne gandim tot mai des sa plecam din tara dar nu avem prea multe informatii de aceea te rugam sa ne ajuti.Nu mai suntem chiar foarte tineri iar copii nostri sunt la liceu de aceea ne este greu sa luam o decizie atat de importanta fara sa avem mai multe informatii. Te rugam sa ne contactezi la adresa de mess: boredlexa@yahoo.com multumim

    RăspundețiȘtergere
  5. De fiecare data cand intru pe blogul tau am senzatia ca citesc din caietul de compuneri al unui elev mediocru de clasa IIIa. Folosesti niste fraze de complexitate "Ana are mere" iar de la limbajul de lemn template-ul tau e plin de rumegus. Pazea la termite.
    Sunt un om rau, trollolol pe blogul... pardon, pe caietul tau de compuneri. Ana are mere.

    RăspundețiȘtergere
  6. @GeoagiuBaicoi
    Merci de "complimente". De ce mai intri daca iti omori neuronii incet-incet ? Nu-ti place, nu citi. Macar esti printre putinii care mi-au lasat comentarii negative pana acum. De ce intri de fiecare data ? Ai intrat o data, nu mai intri a doua oara. Mai este nevoie de explicatii ?

    Asta ca de la un elev mediocru, la unul genial. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Fiecare scrie cum vrea si ce vrea pe blogul lui , nimeni nu este obligat sa il citeasca.poate ca omul vrea sa scrie cat mai simplu ca sa inteleaga si cel cu 8 clase.Crezi ca oamenii astia nu citesc daca au 8 clase.Ba chiar citesc sa stii si inteleg si ei ceva din ce vrea sa zica omul asta aici.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc pentru post!
    Intentia mea a fost exact cea descrisa de tine. Si eu consider ca fiecare trebuie sa decida singur daca se merita sau nu, dar in acelasi timp realitatile de la noi sunt evidente. Problema in ce priveste schimbarea radicala a mentalitatilor nostre este aceea ca poate dura undeva la minim 30 de ani daca nu si mai mult, ori eu nu am la dispozitie acest timp ptr. ca Romania sa ajunga o tara relativ civilizata si decenta. In ce-l priveste pe GeoagiuBaicoi nu cred ca acest blog are ca scop realizarea de eseuri despre anumite subiecte, ci mai degraba o redare cat mai exacta a unor lucruri din viata de zi cu zi. Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Radu
    De aceea am plecat si noi. Nu voiam sa ajungem la varsta pensionarii ca sa vedem niste schimbari cat de cat palpabile.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ catalin
    "Fiecare scrie cum vrea"...
    In cazul de fata omul scrie CUM POATE.
    @ionutz
    de ce crezi ca mie imi mor neuronii cand citesz blogul tau? vrei sa spui ca mie imi mor neuronii daca citesc compuneri de clasa IIIa?

    PS: i'm just trollololing

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba baiatule ,bagati un deget in fund.....atura si apoi in gura , si nu mai intra acolo nu iti plece ce citesti si ce vezi .Nu mai comenta postarile altcuiva , fac pariu ca esti un nimeni in drum , un destrabalat si un ipocrit , iar acum faci tu pe desteptul .
      Sincer oamenii ca tine, cei care au comportamentul tau nu fac nimica pt Romania asta si de aceea am ajuns aice, in pragul falimentului Esti de neam prost iti doresc sa faci radacini aicea si sa ne lasi pe noi cei care dorim sa cunoastem, sa afalm cat mai multe date despre Canada sa ne lasi in pace .
      Nebunule .

      Ștergere
  11. @GeoagiuBaicoi
    Deci nu te-ai putut abtine sa nu intri. Ma rog, cum vrei tu. Daca tu crezi ca ma enervezi, te inseli. Inseamna mai mult trafic pentru mine. :) Si alte avantaje care decurg de aici. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Apropo de mentalitati si opinii. Aseara am fost la niste prieteni tot arhitecti ca si mine. Noi tocmai ne-am intors dintr-o excursie din Elvetia, ei ntrebandu-ma cum este acolo, am povestit diverse printre care si faptul ca la ei magazinele mici sau mari se inchid la ora 18.30, sambata programul fiind f. scurt, duminica inchis si luni deschis partial sau deloc. Auzind cele spuse de mine ei au considerat ca o astfel de atitudine este un regres al evolutiei, precum si o intoarcere la comunism datorita faptului si-i citez aici " daca am o pregatire superioara fata de cel care este inferior mie pe mai multe planuri trebuie sa fie la dispozitia mea oricand oricum eu o doresc". Cu alte cuvinete folosind un exemplu ei au spus ca intr-o societate civilizata daca pui mana pe telefon la 2.00 noaptea si soliciti orice produs acesta trebuie sa-ti fie livrat in decurs de cateva minute.
    Ma uitam socat la ei si nu-mi credeam ca ceea ce aud este adevarat. Am precizat cele de mai sus pentru a arata unde se situeaza mentalitatile celor din Romania,unde multi dintre noi cu varste in jurul a 30-35 de ani pun problema l aacest mod, si de unde trag concluzia c a aceasta tara nu are o sansa spre dezvoltare. Aceste lucruri vin in comparatie cu faptul ca La Vancouver asa cum ai prezentat tu, dupa devastare centrului f multa lume a iesit sa ajute la curatenie si reparatii. Astfel astept parerea ta, in legatura cu acest subiect, ptr ca eu consider ca ei sunt intr-o eroare totala si consider ca o societate civilizata tinde spre egalitatea drepturilor, spre un nivel de trai ridicat pe toate categoriile sociale, precum si facilitati care sa conduca la o armonie sociala generala si nu care sa accentueze discrepantele

    RăspundețiȘtergere
  13. --- Canada e o tara frumoasa, dar trebuie ... ... ... vacante in Mexic, Caraibe, State sau Hawaii. ---

    Sint curios cam cati bani iti trebuie pentru ca sa duci o viata, cum sa spun, normala, in conditiile minime civilizate.

    Adica...

    - Sa mergi cu un transport in comun civilizat
    - Sa mergi cu bicicleta
    - Sa poti merge la o biblioteca publica
    - Sa poti merge la cinema
    - Sa poti face educatie fizica si sport pe afara, prin parcuri, sa mergi cu caiacul & stuff
    - Sa poti merge la pescuit (sportiv)

    Si asa mai departe. Intelegi ce vreau sa spun. Pentru mine un lucru exotic ar fi sa traiesc la un nivel mediu-minim intr-o tara civilizata, unde sa nu-mi urle manelele, sa nu calc pe deja celebrul 'covor din coji de seminte' s.a.m.d.

    Uf!

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Radu
    Si sunt prietenii tai ? Nu ma intelege gresit, nu-ti spun cum sa-ti alegi prietenii, dar eu, unul, nu as sta in preajma unor asemenea infumurati. As putea spune chiar parveniti.
    Dar sa revin. Si in Canada sunt discrepante intre oameni si sunt si oameni ca prietenii tai care au asemenea pretentii de genul "clientul are intotdeauna dreptate". Afirmatia asta e valabila pana la un anumit punct. Totusi cand vine vorba de comunitate si implicare nu conteaza de unde provin oamenii. Asta imi place aici, spiritul comunitar. Majoritatea oamenilor sunt foarte draguti, dar graul mai are si neghina, nu ?

    RăspundețiȘtergere
  15. @Anonim
    Te-ai racorit cat de cat, nu ? :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Canada este doar o oportunitate, o sansă. Unii stiu si reusesc să profite de ea, altii nu (si nu mă refer doar la români).
    Eu unul cred că merită.

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu unul cred ca nu merita sa emigrezi in Canada.
    Prea mult frig si prea multa plictiseala,degeaba e civilizatie daca nu ai cu cine schimba o vorba..Mai bine in mocirla din Romania printre prieteni si parinti.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pana la urma e optiunea fiecaruia sa plece sau nu. Vremea e ca in Romania, asa ca nu e mare diferenta. Cat despre mocirla. Si asta e un stil de viata. Sper ca ai vazut filmele din seria Shrek. Daca cineva se simte bine in mocirla poate sa stea acolo in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  19. Mai nasol e ca aia care traiesc in mocirla au speranta de viata foarte mica... ~ 1 an... Se-apropie Craciunul... :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Am impresia ca anonimul ala traieste pe aici. Cel tine in loc ? E cred ca nimic. Canadienii si Canada nu te tin cu forta aici. Poti sa pleci cand vrei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu poti.Ai vandut tot acasa si ai papat banii in Canada,caci joburi nu sunt sau sunt de 2 lei din care abia traiesti,nu ai bani de intors,de o noua emigrare,de data asta in ro,nu ai slujba acasa.e mai usor sa emigrezi in Canada decat sa revii acasa.

      Ștergere
  21. Tocmai s-au publicat statisticile pe anul 2010 privitoare la numarul de emigranti plecati din fiecare stat al lumii in Canada.
    Cu toata criza cantitatea de romani ajunsi in Tara Artarului continua sa scada, nu asa de abrupt ca in perioada 2005-2009, dar descreste.
    vezi graficul: http://emigrarecanada.wikidot.com/local--files/start/CitiRomaniEmigreazaInCanadaAnual.JPG
    Sursa: http://www.cic.gc.ca/english/resources/statistics/facts2010/permanent/10.asp

    La nivelul de trai pe care il ofera Canada, vezi pozele de aici:
    http://canada.php0h.com
    nici nu este de mirare ca romanii nu se mai inghesuie acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect.Si noi ne-am intors dupa 5 ani.Canada merita doar pt necalificati.Statul canadian duce o politica agresiva si mincinoasa de atragere a emigrantilor pt a-i prinde in plasa,costa mult emigrarea,diplomele nu sunt recunoscute,platesti chirie din jobul initial de supravietuire dupa ce ti-ai papat banii de acasa si apoi intri la scolile lor cu plata ff mare pe datorie,daca nu vrei sa ai toata viata joburi de 2 lei,uneori afara,Brrr,apoi intri iar la datorii pt casa si studiile copiilor si tot asa.Merge ruleta canadiana.
      Clima e ca in Siberia,sistemul de sanatate un dezastru si nu ai alternativa la el,e numai de stat,chiar daca ai bani.Ar fi multe de spus.Multi emigranti policalificati,putine slujbe.
      Incercati in Europa de vest,plecati direct pe job.Daca nu reusiti in Europa,mai mult ca sigur nu veti reusi nici in Canada.
      Tot ce am scris aici este parerea mea sincera si dezinteresata.
      Lasati loc de intors.
      Nici nu stiti ce frumoasa vi se va pare Romania dupa 1 an de Canada

      Ștergere
    2. Asa este. Lucrez in Canada si pot sa spun ca in viata mea nu am vazut o tara mai urata si mai plina de tigani. Pute tot aici a tigani. Nu mai stam mult si ne luam talpasita inapoi 100%.

      Ștergere
  22. Pozele pe care le-ai pus nu au nici o relevanta. Sunt pur si simplu luate de pe strada. Daca vrei sa argumentezi un punct de vedere prin niste fotografii poti sa o faci. Eu cred ca pozele alea sunt ale unui frustrat.

    Am mai spus-o. Nimeni nu te tine cu forta aici. Daca respectivei persoane nu-i place aici, de ce mai sta ? Ar trebui sa-ti pui intrebarea asta. Iar daca gasesti raspunsul sa mi-l spui si mie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pozele au relevanta,asa sunt cartierele Montrealului,iar toronto e si mai urat.
      Multi nu se mai pot intoarce,au vandut tot in Romania si nu mai au bani de cumparat ce au avut cand au plecat din Ro.si-au papat banii in sistemul Canadian,adica au ajuns sclavi pe viata,prostiti de propaganda mincinoasa nord Americana.II compatimesc.Doamne,multumesc ca am reusit sa scap de acolo!Nu faceti greseala vietii.Numai bine.
      Pt incepatori casa vedeti cam cum e inceputul cautati situl lui Laurentiu Drob intors sin Otawa.Amai fost un site international,not canada se numea,dar l-au sters baietii destepti canadiei.Poate il mai gasiti totusi pe vreun forum

      Ștergere
  23. Spune, bre anonimule, cati s-au intors din Canada in Romania? Dar din Italia? Dar din Spania?

    RăspundețiȘtergere
  24. Criza nu îi determină pe români să se întoarcă în ţară

    În pofida crizei economice, oportunităţile de angajare din Occident au rămas, totuşi, mai numeroase decât cele din România, arată un studiu întocmit de Fundaţia germană Friedrich Ebert.

    http://www.romania-actualitati.ro/rrapages/view/33793

    RăspundețiȘtergere
  25. Anonim are dreptate cu acele grafice chiar daca nu e clar de unde le-a scos. Din ca vad in jur e clar ca in Canada din Ro pleaca mai putini. Unii aleg Europa, de aici diferenta. In 2000-2004 era mai complicat. Personal nu am fost in Canada deci mi-e greu sa ma pronunt. Am fost insa in USA si am amici si prieteni atat in USA cat si in Canada. Asa cum vad eu lucrurile din discutiile cu ei pentru unii Canada a fost doar o statie si au trecut in USA. Acum cand discut cu ei critica unele lucruri canadiene. Depinde de tine si traiul in Romania. De multe ori e greu, de multe ori ai nevoie de noroc. Oportunitati insa sunt. SI nu ma refer la smecherii. Marea problema aici cred ca e sistemul de sanatate. In rest poti castiga bine in anumite domenii. Bun, veti spune ca sunt mai multe probleme. Intr-un fel e adevarat dar la unele ai solutii. Cred ca e bine daca te simti bine acolo unde esti. Daca te lauzi prea mult si arunci cu noroi cred ca ai o problema. Cunosc oameni care o duc foarte bine in USA, se simt foarte bine dar care si cand vin inapoi vad progresele mai mari sau mai mici de aici si pot vorbi si de lucruri mai putin placute de dincolo chiar daca nu traite de ei.

    RăspundețiȘtergere
  26. Craciun fericit!Citisem unele din parerile celor de pe blog si sunt totusi curios cat de greu e sa te adaptezi sau mai bine zis sa-ti gasesti un loc de munca stabil?Si noi am dori sa plecam(eu cu sotia)dar stam in cumpana.Ce parere ai?Mersi mult.

    RăspundețiȘtergere
  27. Depinde. A te adapta si a-ti gasi un job stabil sunt doua lucruri complet diferite. De adaptat poti sa te adaptezi repede, dar depinde cat de deschis esti la nou si la schimbare. Cu jobul, ce sa spun? Depinde de noroc si de ce esti dispus sa faci. Dar conteaza si nivelul de engleza.

    Pana la urma e decizia fiecaruia. Unii au noroc, altii nu. Emigrarea in Canada, ca in orice tara, cred eu, e un mare salt in necunoscut. E un risc pe care trebuie sa ti-l asumi.

    RăspundețiȘtergere
  28. buna ziua...va scriu din Italia unde momentan locuiesc cu prietenul meu de 8 ani...o sa va prezint un pic situatia noastra in asteptarea unei pareri daca merita sa plecam de aici in Canada...eu am 25 ani si lucrez la DHL Logistics ca functionar...practit e un depozit unde gestionam toata marfa de la DIESEL( firma de imbracamminte) si eu ma ocup de ordinele primite de la clienti si de documentele necesare...pt un program de 8 ore la zi am un salariu cam de 1250 € (cu cat fac mai multe ore cu atat castig mai mult... :) logic) + al 13-lea si al 14-lea salariu, prietenul meu in schimb lucreaza intr-o spalatorie industriala unde vin fetze de masa...etc de la restaurante si hoteluri...ei le spala si mai este si sofer....cam 1300-1400 la 8-9 ore pe zi + al 13-lea salariu si amandoi avem o luna de concediu platit pe an.....chiria la o garsoniera platim aproape 450 € pe luna + lumina si gazul(40 € respectiv 70-80 € la doua luni, iarna gazul platim cam 200 €)...avand in vedere situatia noastra credeti ca ar merita sa venim in canada....cam ce locuri de munca am putea gasi si cam ce salarii sunt pe acolo (stiu ca nu se compara canada cu italia din punctul de vedere al civilizatiei dar ne intereseaza in primul rand si aspectul financiar) va multumesc anticipat si sper sa primesc un raspuns de la dvs cat mai curand

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic sa ramaneti acolo. Aici nu aveti al 13-lea si al 14-lea salariu. Dupa parerea cred ca aveti joburi bune, chiar in conditiile economice care sunt acum in Italia si in Europa. Acum depinde ce fel de apartament aveti, dar chiriile pot fi la cat platiti voi sau chiar mai mult, pentru un apartament cu doua camere sau 1 bedroom cum se spune aici. Parerea mea este ca daca iti este bine intr-un loc, nu are rost sa pleci in alta parte. Decizia e a voastra. Multa bafta, indiferent de ce decizie luati.

      Ștergere
  29. dar cam cat este un salariu mediu, de exemplu un muncitor in fabrica la 8 ore pe zi cam cat ajunge sa castige? mancarea am inteles ca foarte ieftina,e adevarat?noi aici in 2 cheltuim cam 400 € pe luna.ce avantaje credeti ca ar avea canada fata de europa?stiu ca poate parea o intrebare cam stupida dar daca tot se spune ca e o alta viata as vrea sa stiu mai precis in ce sens? multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de provincie. Fiecare provincie are propriul regim de taxe si propriul salariu minim si de aici, salariu mediu. Un salariu decent cred ca poate fi considerat intre $15/ora pana in $20/ora. Peste e si mai bine. Asta e salariul brut. Scade de aici taxele si contributiile la fondul de pensii si beneficiile (daca prinzi un job cu beneficii). Cat despre alta viata ? Nu cunosc exact cum este in Europa ca sa fac o comparatie. Ca si in Europa, nu umbla cainii cu covrigi in coada. Si aici trebuie sa muncesti ca sa faci ceva. Nu primesti nimic de la guvern, ci doar dreptul de a locui si a munci in Canada. Atat.

      In privinta joburilor, sunt foarte multe part-time. Sunt si multe full-time, dar in conditiile economice de acum, multi angajatori prefera sa angajeze part-time sau pe baza de contract pentru a nu acorda beneficii viitorilor angajati. Daca prinzi un job full-time (8 ore/zi), atunci unii angajatori iti dau dreptul la beneficii dupa 1 an.

      Cu mancarea ? Ce sa spun ? Fiecare dupa stomacul si preferintele sale. Suma spusa de tine e cam aceeasi cu cea pe care o avem si noi in buget.

      Ștergere
  30. Si ca sa mai adaug o parere , tin sa va spun ca oamenii in Canada nu sunt foarte "calzi". E dificil sa iti creezi legaturi de prietenie stransa, sa intalnesti oameni pe care sa ii simti aproape. Spun toate astea din prisma unei persoane de 22 de ani, cu o experienta de 3 ani de Canada.Probabil ca avand o familie, iti schimbi interesele si e normal sa fii axat doar pe tine si pe cei dragi. Dar cand nu-i ai aproape, e mai greu. Nu spun ca sunt o persoana anti-sociala sau altele, chiar am suficiente cunostinte cu care pot sa imi petrec timpul liber dar aici nu am nici o legatura mai speciala, sau cineva in care sa pot ajunge sa am incredere, sa-i dezvalui tot ce am pe suflet si ce ma apasa. Astept sa termin facultatea si in caz ca nu imi schimb parerea intre timp, atunci probabil ca ma voi intoarce in Romania. Cu riscul sa nu imi gasesc un loc de munca pentru o perioada de timp si cu toate negativismele astea la adresa tarii noastre, eu una nu pot trai inconjurata de o lume nepasatoare. In sfarsit, aceasta e doar parerea mea, ceea ce am trait si experimentat in acest putin timp. Cu siguranta sunt persoane care m-ar putea contrazice, depinde de fiecare ce asteptari si ce prioritati are.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt de parere ca "acasa" e acolo unde te simti bine si esti fericit. Daca ai sa te intorci vreodata in tara, definitiv, macar promite-mi ca, prin ce ai invatat aici in scoala si in viata de zi cu zi, ai sa aduci o mica contributie la schimbarea atitudinii si mentalitatilor oamenilor cu care intri in contact in Romania. Romanii au nevoie ca de aer de o infuzie de civilizatie. Poate suna prea idealist ce spun, dar cred ca schimbarea in Romania se poate produce cu fiecare persoana in parte.

      Ștergere
  31. Noi ne-am intors.Dupa 5 ani.Si a fost mai greu intorsul decat emigratul,adica dupa 5 ani de-abia aveam bani sa ne luam ce vanduseram in Romania.Nu vindeti nimic si luati-va concediu de la slujba din Romania ca sa aveti unde va intoarce

    RăspundețiȘtergere
  32. Io zic ca merita.Nu plecam din ro neaparat din grija banilor,cat din grija ca copilul nostru o sa creasca in mediul asta infect care a ajuns scumpa noastra tarisoara,unde deja cam tot e la pamant, mai putin nesimtirea si taxele

    RăspundețiȘtergere
  33. buna,sunt cosmin si as avea aceiasi problema ca si ana maria .locuim an danmark de 4 ani jumatate ...castigul nostru\ eu si sotia\ este an jur de 4000e lunar,dar cheltuielile tot pe masura,ex chiria 1100e,apa,gaz, curent1300e/cam la 3 luni\..mancarea,necesarul....etc.dar au niste taxe incredibil de mari,,oricum raman an jur de 1000e pe luna economi. asta daca nu se strica masina sau apar alte surprize.din pacate nu ati poti permite o masina mai noua deoarece pretul este de 3,4 mai scump decat an orice alata parte al europei ,nu mai vorbim de taxe,asigurari ...ar merita o schimbare an canada! sa nu uitam caci nu putem avea toti acelasi noroc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea am inteles cati bani va raman pentru economii. Totusi nu stiu daca e bine sa-ti dau un raspuns categoric daca e mai bine sa vii in Canada sau nu. Eu sunt de parere ca cineva sa ramana acolo unde ii este bine. Nu spun sa vii sau sa stai acolo. Decizia va apartine voua.

      Ștergere
  34. Interesant faptul ca inceputul articolului a pornit de la o intrebare si a ajuns la reciclarea de materiale.
    Oarecum se leaga.
    Mi-au placut postarile tuturor, inclusiv al celui care incerca prin tertipuri SRI "contra-informatii" sa convinga oamenii ca-i rau prin Canada.
    Personal nu am ajuns inca pe acolo... poate intr-o zi voi ajunge , desi ma cam indoiesc ...distanta-i prea mare.
    Keep up the good work!

    RăspundețiȘtergere
  35. Băi,nu mai denigrați țara..Canada e o țară de rahat,urâtă..nu aș putea trăi acolo,România e o țară frumoasă.Aici ne-am născut,de ce să plecăm?
    Trebuie să ne iubim țara,să fim alături de ea și la bine și la greu..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost in vizita in Romania in vara lui 2015. Crede-ma, nu vreau sa ma intorc prea curand acolo. Bani irositi. Puteam sa ma duc lejer cu banii aia intr-un concediu in alta parte. Totusi nu ne-am vazut familiile de mult timp, asa ca probabil era timpul sa mergem. Dar, repet, bani irositi.

      Ștergere
  36. I have been working on preparing job applications for Canadian companies. I found two cities that I would like to focus on: Toronto and Montreal. Any ideas which is the better place to find a job in?that can easy to migrate in the future.

    RăspundețiȘtergere