miercuri, 31 martie 2010

Reciclarea sticlelor de plastic

Am fost foarte incantat sa observ aici in B.C. politica prin care sticlele de plastic sunt recuperate pentru reciclare. Presupun ca aceasta politica este diferita de la o provincie la alta, dar, in esenta, toate au acelasi scop, protejarea mediului. Chiar voiam sa postez ceva mult mai amanuntit pe blog. Aici, in B.C., Encorp Pacific (Canada) este organizatia non-profit care se ocupa de reciclarea containerelor de plastic si a electronicelor, iar programul se numeste "Return-It". Conform celor declarate de ei pe site-ul oficial, aceasta organizatie are ca principala activitate dezvoltarea, administrarea si imbunatatirea sistemelor de recuperare a produselor nefolosibile de la consumatori precum si a electronicelor care au ajuns la sfarsitul perioadei de folosire si sa se asigure ca ele sunt reciclate corespunzator si nu ingropate sau incinerate.


Consiliul Director al acestei organizatii este compus din reprezentanti ai industriei de consum si a bauturilor, precum si directori care nu au legatura cu nici unul dintre domeniile mentionate mai inainte. Nu platesc dividende actionarilor, pentru ca sunt organizatie non-profit, dar au un comportament financiar prudent astfel incat fondurile companiei sa finanteze operatiunile atunci cand conditiile pietei o cer. Au implementate mai multe programe cum ar fi "B.C. School Recycling Programs", prin care se acorda premii in bani scolilor care au reciclat cel mai mult; "Return-It @ Work" un program destinat afacerilor si angajatilor acestora; au implementat de asemenea un program de clasificare dupa numarul de stele, ca la hoteluri, care clasifica toate centrele de reciclare dupa serviciile oferite si gradul de curatenie.


Oricine isi poate deschide un centru de reciclare. Nu este o franciza, ci se incheie o intelegere cu aceasta organizatie. Sumele care se platesc celor care aduc produse la centrele de reciclare au la baza legi stabilite de guvernul provincial. De exemplu, pentru sticlele de plastic mai mici de 1l (inclusiv cele de 1l) se plateste 5 centi/sticla, sticlele mai mari de 1l primesc 20 centi/sticla, iar sticlele de bauturi alcoolice au un depozit de 10 centi/sticla. Pe orice sticla de plastic scrie "Return for refund where applicable". In Alberta am vazut pe internet ca e mult mai simplu: 10 centi/sticla pentru sticlele mai mici de 1l si 20 centi/sticla pentru cele mai mari de 1l. Programul asta cred ca este foarte eficient pentru ca rar imi este dat sa vad sticle de plastic pe strada. Nu vezi deloc munti de sticle de plastic care strica aspectul orasului. Oamenii si le strang si le duc la reciclat sau le dau la un homeless care le duce la centrul de reciclare si scoate banii pe ele ca sa-si cumpere diferite chestii: mancare, bautura sau orice au ei nevoie.

2 comentarii:

  1. Daca ar fi si aici acest program, doar cu sticlele existente pe teritorul localitatii mele cred ca mi-as lua masina :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, probabil ai dreptate. Tin minte toate sticlele de plastic insirate pe marginea caii ferate cand m-am dus ultima data la Constanta, chiar la intrarea in gara. Oare romanii de ce nu pot sa faca si ei ceva cu cap, uitandu-se si in ograda altora ? Sau noi romanii vrem sa fim originali in orice facem ?

    RăspundețiȘtergere