luni, 28 iunie 2010

Un sfat inainte de a veni in Canada

Azi am fost la dentist. Vreau sa-mi fac o detartrare. Ultima facuta a fost acum 2 ani cand am plecat si deja doctorul mi-a zis ca o sa am nevoie de o ora sa ma curete. Dar o sa vedem noi. Ideea este ca inainte de a proceda la detartrarea propriu-zisa mi-a facut o inspectie a dintilor si a gingiilor pentru a analiza sanatatea generala a danturii. Nu mi s-a facut asa ceva niciodata in Romania. Am observat si eu ca am gingiile sensibile, pentru ca la o lucrare pe care mi-am facut-o in Romania, abia mi-a atins o gingie cu acul pe care-l foloseste si a inceput sa sangereze pentru ca lucrarea apasa pe gingie si pune o presiune prea mare. In timp, o sa trebuiasca sa ma duc la un specialist ca sa-mi repare toate lucrarile proaste si fiecare lucrare ar costa $1.100 daca nu am asigurare de la angajator sau personala. Pretul asta este pentru un dentist in Downtown, dar poate ca alti dentisti din alte zone din Vancouver au alte preturi. Nu stiu cum e in alte zone din Canada. Daca cineva din alte zone stie cam care sunt preturile la ei, poate sa lase un comentariu.

Venind spre casa m-am gandit ca, poate, dentistul din Romania m-a tras in teapa pentru ca i-am zis ca plec in Canada. Mergand cu SkyTrain-ul si gandindu-ma la asta am ajuns sa fiu din ce in ce mai convins ca asa este. Lucrarea facuta de dentistul de aici nu are nici o problema. Cand imi verifica dintii cu acul acela, imi prindea marginea la lucrarile facute in Romania, dar nu la cea pusa de el, pentru ca este foarte bine plasata sub gingie, ca sa arate ca un dinte normal.

Sfatul meu, inainte sa veniti aici, ca sa nu patiti ca mine, este sa va faceti dintii cu mult inainte de a pleca. Sa nu-i faceti pe fuga, ci sa va acordati timp sa-i faceti. Acordati-va vreo sase luni ca sa ii faceti in liniste. Si, mai ales, nu-i spuneti dentistului ca plecati in Canada. Poate sa va faca o lucrare de doi lei si pierdeti si banii. Nu se stie ce fel de angajator o sa prindeti odata ajunsi aici; cand o sa va angajati (unii au noroc sa gaseasca job repede, altii gasesc mai greu); daca o sa aveti sau nu beneficii la jobul respectiv. In cazul in care veniti cu sotia/sotul, nu se stie daca o sa aveti amandoi beneficii sau doar unul sau chiar nici unul. Nu vreti sa aveti dureri de dinti, mai ales daca o sa munciti. Stie oricine ca durerile de dinti te impiedica sa lucrezi la adevaratul potential, iar in Canada nu vrei sa ai o gaura prea mare in buget din cauza banilor platiti dentistului.

4 comentarii:

  1. Ma impresioneaza atitudinea ta.In mod pozitiv, desigur.
    Uite, stau si ma gandesc la ceva- fiul meu din Londra, de cate ori vine in tara, trece pe la dentista lui din Bucuresti( in Londra nu are timp niciodata si, crde ca si costurile sunt mult prea mari).
    Ii voi spune ce am aflat astazi.
    O zi buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pls contacteaza-ma la sabina_cornovac pe yahoo.com. Am o propunere pentru tine.

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu care credeam ca asigurarile de sanatate in canada sunt cele mai bune din lume !
    Frate, sistem medical mai ieftin ca in europa de est nu veti gasi pe nicaieri. Si in alta ordine de idei... eu platesc pentru o masina full casca 200 euro / an ... tu platesti 200 $ can / luna... :-)) Credeam ca ai plecat sa traiesti mai bine !

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihai, o fi sistemul medical ieftin in Romania, dar mai pui la socoteala si spagile pe care trebuie sa le dai la doctori ? Cat despre traitul mai bine. Sa stii ca traiesc mai bine comparativ cu ce faceam in Romania. De asta am si facut blogul asta, sa aiba lumea o idee cam ce inseamna Canada. Toti au imaginea asta idilica, cum ca guvernul canadian iti da orice. Nu-i chiar asa. Avantajul fata de emigrarea in Europa este ca aici nu esti discriminat ca imigrant.

    Nu inteleg de ce trebuie sa faci misto de faptul ca platesc $200/luna, comparativ cu cei 200 de euro ai tai. Nu ne batem in asigurari acum. Astea sunt legile aici, in Romania sunt alte legi. Nu peste tot este la fel. Avantajul de a fi aici este ca nu ma mai stresez cu viata de fiecare zi din Romania, cu frustrarile zilnice cand vad ca nu se schimba nimic.

    Ca sa nu mai pun la socoteala coruptia si mitele, scuze, "atentiile" pe care trebuie sa le dai cand te duci la un functionar de la stat care este obligat prin lege sa presteze serviciul ala. Nu ai asa ceva in Canada. Fiecare isi face treaba pentru ca trebuie s-o faca nu pentru ca stiu ca trebuie sau o sa primeasca ceva. E vorba si de calitatea vietii, nu numai de bani. Daca tu vezi totul numai prin prisma banilor, atunci cred ca ai o viziune cam limitata asupra vietii.

    RăspundețiȘtergere