marți, 1 iunie 2010

Pensiile

Stiu ca nu are legatura cu viata in Canada, dar ma preocupa ce se mai intampla in tara din cand in cand. Am gasit un articol foarte interesant pe site-ul Deutsche Welle despre reducerea pensiilor. Este foarte interesant. Nu sunt de acord cu reducerea pensiilor, dar rationamentul din articolul asta are sens. Cititi-l si judecati si voi:

"Partidul Social Democrat a reconfirmat intenţia de a contesta tăierea pensiilor la Curtea Constituţională, în ciuda faptului că există un precedent care îi contrazice aşteptările.

Ion Iliescu însuşi a spus, într-o postare pe blog, că „tăierea pensiilor ar afecta un drept de proprietate!". Este o ironie dacă ne amintim modul în care fostul preşedinte a minimalizat proprietatea, cosiderînd că n-ar fi decît un arbitrariu istoric („un moft"). Dar preşedintele Iliescu nu se limitase la consideraţii filosofice, oferind girul său politic recursurilor excepţionale în favoarea chiriaşilor, din cauza cărora România este condamnată şi astăzi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ion Iliescu nu mai conduce partidul, dar PSD pare hotărît să conteste planul de austeritate la Curtea Constituţională. Care ar fi şansele ca o asemenea acţiune să fie încununată de succes?

Nu putem anticipa judecata Curţii, dar există un caz mai vechi care ar putea să ne ofere o minimă orientare. În septembrie 2005, Tribunalul din Botoşani a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Gheorghe Onofrei într-un litigiu cu Casa Teritorială de Pensii Botoşani pentru recalcularea pensiei. Gheorghe Onofrei s-a considerat nedreptăţit de faptul că pensia sa este recalculată abia din 2005 şi nu din aprilie 2001 cînd intrase noua lege în vigoare şi cerea să i se plătească sumele recalculate din urmă.

Curtea Constituţională nu i-a dat dreptate şi a respins excepţia ridicată, dar, cu ocazia aceea, a făcut cîteva precizări importante şi pentru cazul actual. Astfel, Curtea arată că „potrivit prevederilor art. 47 alin.(2) din Constituţie, condiţiile de exercitare a dreptului la pensie şi la alte forme de asistenţă socială se stabilesc prin lege şi, prin urmare, este dreptul exclusiv al legiuitorului de a modifica sau completa legislaţia în materie".

Curtea, deşi s-a referit la un caz diferit de cel care înfierbîntă astăzi spiritele, a oferit totuşi o interpretare a Articolului 47, acela invocat insistent de opozanţii Guvernului. Articolul 47, argumentează aceştia, stipulează că pensia este un drept intangibil. Dar Curtea arată că, atîta timp cît dreptul în sine nu este pus în discuţie, Parlamentul poate, prin lege, să opereze modificări în ce priveşte cuantumul pensiei.

Există în Decizia din 2006 o indicaţie şi mai importantă pentru situaţia de astăzi. Încercînd să justifice faptul că Guvernul nu a recalculat pensiile încă din 2001, aşa cum plănuise iniţial, Curtea Constituţională admite ca explicaţie legitimă „absenţa resurselor financiare suficiente ". Or, acest lucru înseamnă că pensiile nu pot fi considerate valori absolute, repere fixe stabilite prin Constituţie, ci valori negociate politic în Parlament. O naţiune este, prin Constituţie, solidară cu toţi membrii săi, dar în limitele resurselor de care dispune."

2 comentarii:

 1. Asa este PDL -ul are dreptate, si la fel si Presedintele Romaniei domnul Traian Basescu..pensionarii sint niste lipitori care traiesc de pe spatele PDL-ului si ar trebui exterminati.. Pensiile nesimtite de 200 - 300 de lei trebuie sa dispara impreuna cu cei ce le au.. Nici nu are cum sa nu aibe rationament taierea pensiilor, pe ce sa-si ia EBA benzina la Jeep..si Udrea posete ?
  bine ca am scapat de comunistii din PSD altfel de lua dracu ajungeam niste imbuibati ca altii... care au pensii minime de 600 euro .. si cind ma gindesc ca doar datorita diasporei am scapat de belea... ma abtin cu greu sa nu-mi tai venele de bucurie.

  RăspundețiȘtergere
 2. Omule, sa stii ca te apreciez, dar daca citesti cu atentie ai sa vezi ca au dreptate. Nu spun ca este bine ce fac acum guvernantii. Tatal meu este si el pensionar si nu ma bucura deloc sa stiu ca ii este diminuata pensia. Mama mea este si ea bugetara si si ei o sa-i fie micsorat salariul. Totusi, prin prisma legii, nimeni nu-i poate impiedica sa ia masurile pe care le vor.

  Cat despre diaspora care l-a adus din nou pe Basescu la putere. Aici e de discutat, si inca pe cifre. Spune-mi daca a fost facuta vreo analiza serioasa in privinta asta in Romania ? E usor sa arati cu degetul cand nu ai solutii. Tu urmaresti mai atent decat mine situatia din Romania, traind acolo bineinteles. Spune-mi si mie, te rog, care partid din opozitie a venit cu masuri constructive, care sa fie ascultate de guvern ? In Romania oamenii sunt prea antagonizati, nu stiu sa colaboreze, nu au acel bun-simt democratic care iti permite sa lucrezi si cu oameni care nu-ti plac. PSD-ul, daca imi aduc aminte, era si el la guvernare cand s-a luat masura maririi salariilor si pensiilor. PNL-ul propune alegeri anticipate. Oare are Romania nevoie de alegeri acum sau sa-si concentreze energiile pentru a fi scoasa tara din recesiune ? Daca alt partid decat PD-L-ul ar castiga alegerile cu o majoritate lejera, oare situatia economica s-ar schimba peste noapte ? Nu. Acel partid ar trebui sa se lupte cu aceeasi economie precara. Europa a reusit sa se reconstruiasca dupa Al doilea razboi mondial colaborand si cu bani americani. Romanii pot colabora si pot folosi banii de la Uniunea Europeana, dar trebuie creat si un sistem transparent.

  Solutiile simpliste nu merg aplicate la probleme complexe, iar carpeala nu a rezolvat nimic niciodata.

  RăspundețiȘtergere