joi, 25 februarie 2010

Revenirea comunismului ?

Ce ma enerveaza cel mai mult sunt oamenii care, la atata vreme dupa caderea comunismului, inca mai cred ca este un sistem bun. Iar acum perspectiva mea este mult mai larga pentru ca am avut posibilitatea sa cunosc si parerea oamenilor din Romania, dar si a altor oameni din alte tari. De exemplu, vorbeam intr-o zi cu colegul meu din Jamaica despre lume, despre organizarea sistemului social din Canada si alte tari si el spunea ca sistemul asta este facut sa ii tina pe saraci saraci, iar pe bogati bogati. Nu se gandea ca daca studiezi, daca esti muncitor, ai sanse sa te ridici, sa ai o viata mai buna. Imi spunea ca are rude in Cuba, care se simt foarte bine acolo si se simt libere. Cand l-am intrebat cum de se simt mai libere acolo, nu a putut sa-mi spuna. Si imi spunea ca e foarte bine intr-un regim comunist, dar eu i-am spus ca stiu mai bine pentru ca eu am trait intr-un asemenea regim. El e musulman si spunea ca cea mai buna lege care trebuie aplicata e sharia.

Alta data l-am auzit pe un coleg care era din Chile, dar crescut in Canada, si imi spunea ca sistemul comunist e unul foarte bun. Bineinteles ca o asemenea ideologie prinde in America de Sud unde populatia este foarte saraca si vrea schimbari peste noapte. Totusi ce ma enerveaza cel mai tare sunt copiii care sunt nascuti in 1988-1991, cu aproximatie - unii dintre ei erau praf cosmic cand a avut loc revolutia sau erau doar un spermatozoid sau un ovul pe drumul de a deveni ei - si care spun ca era foarte bine in comunism. Cand ii intrebi de unde stiu ei asta iti spun ca le-au zis parintii, dar nu au habar de privatiunile pe care le presupune regimul comunist. Bineinteles ca parintii lor le spun ca era mult mai bine sub comunism pentru ca asa e impresia lor, mai ales dupa toate magariile care s-au facut dupa Revolutie in Romania. Nu cred ca i-ar conveni cuiva sa se revina la un asemenea regim in care iti este interzisa libertatea de expresie, ca sa vorbesc numai de una.

Ma sperie si ma infurie in acelasi timp ignoranta asta, care poate duce la repetarea unor procese istorice. Si nu conteaza ca le aduci dovezi sau argumente puternice despre ce era in comunism, pana la urma "adevarul tau e al tau, iar adevarul meu e al meu". Nici sistemul democratic nu e perfect, dar macar, dupa cum spunea Churchill, este cel mai bun pe care il putem avea pentru are capacitatea de a se corecta singur. Comunismul, ca orice alt tip de regim totalitar (vezi teocratia islamica din Iran), nu are aceasta capacitate si de aceea este un sistem mult inferior celui democratic. Intr-un sistem democratic ai posibilitatea sa iei atitudine ca sa faci o schimbare, numai sa vrei sa te implici.

5 comentarii:

  1. nici pe departe nu cred că trebuie să ne temem de revenirea comunismului, cei care-şi doresc asta sunt fie rataţi, fie săraci cu duhul, aşa cum ai punctat şi tu, oameni care nu au avut nici o tangenţă acest regim politic. Comunismul, după părerea mea, este dorit sau regretat de proşti, leneşi şi hoţi.

    pe mine mai mult mă îngrijorează amploarea pe care o ia mişcările religioase şi religiile în lume la ora actuală, e îngrozitor câte nenorociri se înfăptuiesc „în numele Domnului”.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, probabil ca te-ai referit la amploarea pe care o ia extremismul religios. Si aici nu ma refer numai la extremismul islamic, ci de orice fel. Da, daca privesti lucrurile asa, intr-adevar, e tragic ce se intampla.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu doresc sa ma mai intorc spre acel regim care a facut aproape numai paguba,paguba intectuala, financiara, emotionala etc...
    Cine isi doreste asa ceva e doar un ignorant si nu stie ce vorbeste. Toate sistemele politice sunt o bataie de joc si in unele ai niste nise unde de poti strecura mai bine, iar in altele ramai blocat.
    Numai bine:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate ca ai dreptate, dar pana la urma orice societate trebuie sa se bazeze pe un sistem politic. Cum am spus si in postare, sistemul democratic e cel mai bun, chiar daca are si el minusurile sale. Cand l-am scris m-am gandit mai ales la situatia din Romania, unde elevii si studentii care s-au nascut in preajma Revolutiei cred ca sistemul comunist a fost unul bun. Si spun asta pentru ca am fost profesor de istorie si stiu care era parerea elevilor si le-am prezentat comunismul asa cum a fost.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca prin comunism intelegem regim totalitar, atunci da, am avut si in Romania comunism si comunisti.
    Dar comunism, ca "doctrina" in sine, nu am avut niciodata.
    Tragedia este ca se merge in pas saltat catre un alt regim totalitar si in interior nu se mai prea gasesc anticorpi care sa lupte impotriva unei astfel de blestematii.

    RăspundețiȘtergere