sâmbătă, 27 februarie 2010

In asteptarea marii finale

Este o nebunie in oras zilele astea. Mai ales in Downtown, in Robson Square. Exact cum vedeai lumea adunata in oras cand Romania juca excelent la Campionatul Mondial sau Campionatul European. In plus, finala de maine este impotriva SUA care deja i-au batut pe canadieni in meciul din grupa si vor sa obtina aurul aici dupa ce in 2002 Canada castigase medalia de aur la Salt Lake City. Canadienii au doua motive sa reuseasca: Olimpiada este in tara lor, iar hocheiul este considerat sportul lor national. O reclama de la Coca-Cola chiar asa spune: "sa le aratam al cui joc il joaca". Mandria nationala a luat dimensiuni extraordinare. Oameni care pana acum nu erau deloc interesati de hochei, care nu erau innebuniti dupa sport, in general, simt ca trebuie sa sustina Canada. In ziua meciului toata strada e rosie datorita multimii de tricouri purtate de suporteri. Si la servici, in birouri, oamenii sunt imbracati in tricouri de hochei. Daca ar fi fost un meci obisnuit din NHL, oamenii ar fi fost imbracati in tricoul echipei locale. Totusi, sportivitatea e la ea acasa. Am vazut la televizor o inregistrare cu publicul din Robson Square cand Canada a fost invinsa de americani prima data. Cand americanii au dat ultimul gol, bineinteles ca nici un canadian nu a zis nimic, numai un singur american din toata multimea aia s-a ridicat si s-a bucurat, dar nimeni nu i-a zis nimic. Omul se bucura pentru echipa lui.

Ce mi-a placut la organizarea acestei Olimpiade este transportul in comun. Multi oameni au preferat sa foloseasca autobuzul in loc sa foloseasca masinile proprii, iar traficul a fost redus cu 30%. Scenariul cel mai pesimist era ca timpul de asteptare la coada pentru a intra in statiile de SkyTrain era de 2-3 ore, dar nu a fost cazul. De exemplu, in ziua meciului de hochei la care am fost noi probabil ca am stat poate 20 de minute, dar nu mai mult de jumatate de ora. Sistemul de transport din Vancouver este unul foarte bun, dar la asta a contribuit si intelegerea oamenilor, care multi au preferat sa-si inchirieze apartamentele turistilor, iar ei s-au retras in zone mai putin aglomerate. Pana la urma nu era vorba decat de doua saptamani. Acum am vazut un anunt pe site-ul companiei de transport public care spune ca traseul dintre aeroport si Waterfront al Canada Line va merge non-stop intre 28 februarie si 1 martie, bineinteles ca s-a luat aceasta decizie pentru a le usura oamenilor plecarea din Vancouver. Linia asta mai are o varianta pana in Richmond, dar aceea va fi inchisa.

A fost extraordinar zilele astea. La aceasta Olimpiada s-a pus foarte mult pret pe protejarea mediului, scopul pe termen lung al intregului Metro Vancouver este sa fie cea mai ecologica aglomeratie urbana din lume. Probabil ca vor reusi, dar sunt si alte orase din lume care au aceasta aspiratie si e bine sa ai concurenta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu