duminică, 28 februarie 2010

La incheierea Olimpiadei

A fost foarte frumoasa aceasta Olimpiada. Acum este la televizor ceremonia de inchidere care este extraordinara. Au fost prezentate toate stereotipurile pe care lumea le are despre Canada: politia regala canadiana in uniforme rosii, castorul, caiacul, elanul, hocheiul, toate intr-o nota umoristica. A fost Olimpiada Canadei pana la urma, chiar daca nu au avut cele mai multe medalii, dar au batut recordul de medalii de aur obtinute de o tara organizatoare la Olimpiada, de vara sau de iarna. O performanta remarcabila, avand in vedere ca la nici o Olimpiada organizata in Canada nu fusese obtinuta vreo medalie de aur.

Un alt factor important a fost finantarea foarte mare din partea guvernului prin programul "Own the podium", care a acordat bani pentru pregatirea sportivilor. Numai pentru sporturile de iarna au fost acordate aproximativ $22.350.000, ceea ce inseamna foarte mult dupa parerea mea, pentru ca acesti atleti au si avut rezultate. Bineinteles nu toti au luat aur, dar au fost pe podium, pentru ca la sfarsit delegatia Canadei a iesit pe locul 3 cu 26 de medalii din care 14 de aur. De fapt guvernul federal canadian a acordat $11.000.000, iar restul sumelor din totalul de $47.000.000 pentru sporturile de iarna si de vara au fost contributii ale provinciilor, in functie de populatia lor. In felul asta putem vorbi de un efort national, pentru ca in schimbul banilor fiecare provincie a primit un pachet de beneficii prin care erau legate de Comitetul de Organizare Vancouver (VANOC). Un alt fapt remarcabil este contributia simplilor cetateni canadieni. Primul-ministru Stephen Harper, invitat la televiziunea CTV a declarat ca acest program va continua, mai ales dupa aceste performante extraordinare.

Momentul cel mai dramatic a fost finala la hochei dintre Canada si SUA, castigata de Canada cu 3-2 in prelungiri, dupa un gol marcat de Sidney Crosby. Lumea a iesit pe strada pentru a sarbatori o victorie istorica. Canada a reusit performanta sa obtina medalia de aur la hochei, sportul lor national, si la feminin si la masculin. Oamenii au urmarit meciul peste tot unde era un televizor: pe strada, in mall-uri, in magazine, pe ecranele uriase amenajate de organizatori, iar la sfarsitul meciului pana si politistii care asigurau ordinea au sarit in sus de bucurie. Prin aceasta ceremonie Canada a dorit sa arate lumii mandria pe care o simt ei fiind canadieni.

Inainte de inceperea Olimpiadei multi s-au plans de cheltuielile prea mari pe care le implica organizarea ei, dar, dupa parerea mea, multi nu au gandit decat pe termen scurt sau la propriul buzunar, spunand ca taxele platite de locuitorii orasului Vancouver au fost atribuite in mod gresit, putand fi facute alte investitii mult mai importante. Nu s-au gandit, cred eu, la expunerea globala pe care o ofera Olimpiada unui oras si unei provincii foarte frumoase. Cred ca organizatorii s-au achitat foarte bine de sarcina atribuita si au facut o treaba foarte buna. Pentru asta merita felicitarile tuturor celor care au urmarit, la televizor sau la fata locului, aceasta competitie extraordinara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu