miercuri, 6 ianuarie 2010

Hochei, sistemul sanitar

Aseara a avut loc finala la hochei din cadrul Campionatului Mondial de juniori de la Saskatoon din provincia Saskatchewan. Au ajuns in finala Canada si State Unite. Canada spera sa obtina al saselea titlu consecutiv, dar au luat bataie in prelungiri. Scorul final a fost 6-5. Asta e sportul. Dar cu cine am vorbit toti spera ca medalia de aur la Olimpiada la hochei va ramane in Canada. Pana la urma asta e sportul lor national, iar Jocurile Olimpice sunt in Canada.

Azi dimineata vorbeam cu o colega despre hochei si despre sistemul sanitar din America si din Canada. Desi in Canada astepti destul de mult pana iti vin niste rezultate de laborator pe care le-ai facut sa afli cauza unei afectiuni, totusi sistemul canadian este mult mai bun decat cel american. Imi povestea ca daca se duce pentru cateva zile in State intai isi ia o asigurare de calatorie de la BCAA pentru 15 zile sau mai putin. Plateste $100 si ceva, nu mai stiu exact, si este acoperita, chiar si in cazul unui accident de masina. Multi canadieni fac asta pentru ca nu vor sa-si asume un risc financiar atat de mare. In doua zile te poti trezi ca ai de platit $8000 sau chiar mai mult. Un fost coleg sau verisor de-al ei lucrase in State pentru Microsoft si avea 3 fetite, dintre care cea mai mica se nascuse acolo. Tipul asta ii povestea ei ca asigurarea medicala ii costa pe toti $1000 pe luna. Deci era o cheltuiala mare si pentru ei, desi lucra pentru Microsoft. Imi mai povestea de un unchi de-al ei care lucrase multi ani pentru o companie, care folosea serviciile unei companii de asigurari de sanatate de multi ani de zile. Ei bine, cei de la compania de asigurari, dint-o data, au luat decizia sa nu-l mai asigure pe nenea asta pentru ca, spuneau ei, ii face sa cheltuie prea multi bani cu el si deci este o cheltuiala prea mare pentru ei. Cand imi spunea lucrurile astea parca vedeam inca o data filmul lui Michael Moore, "Sicko", care analiza sistemul de sanatate american. In filmul asta se spunea ca daca nu te duci la spitalul care este detinut de firma ta de asigurari, aceasta nu-ti va plati spitalizarea la alt spital, desi tu le dai bani tocmai ca sa te asigure.

Colega asta imi povestea ca o prietena de-a ei era asistenta medicala impreuna cu sotul ei. Da, in Canada si America sunt si barbati care fac asemenea treaba atribuita in mod obisnuit femeilor. Femeia asta din State spunea ca sistemul american e mult mai bine pus la punct cu tehnologia decat cel canadian. Colega mea i-a zis ca poate asa o fi, dar oamenii in Canada nu-si pierd casa pentru a putea plati factura la spital, asa cum se intampla in State.

I-am mai spus ca eu nu m-as duce sa locuiesc in America si din cauza armelor. Regimul armelor din America e total diferit fata de cel din Canada. Aici nu ai voie deloc sa umbli cu o arma la tine. Imi povestea ca venea odata din State, acum multi ani, inainte de 9/11, iar langa ea era un tip care avea un pistol si asta se ducea la vanatoare in BC pentru ca, spunea el, nu vrea sa vaneze cu o pusca pentru ca un pistol iti cere mai multa dexteritate si indemanare. Idiot !!! Si colega mea era de acord. Cautati si filmul "Bowling for Columbine", facut tot de Michael Moore.

Un comentariu:

  1. Ce bine e in Spania ca avem multe gratuitati la sistemul sanitar,chiar daca nu platesti asigurare,trebuie sa fi doar inscris la primarie si dupaia iti faci card de sanatate gratis si beneficiezi de analize gratis,de consulte la medic gratis si multe altele.

    RăspundețiȘtergere