sâmbătă, 23 ianuarie 2010

2010 - 2019

Oare cum o sa arate lumea in 10 ani ? Vad tot timpul diverse incercari, unele plauzibile, altele nu, despre cum va arata lumea in 10 ani. Toti zic ca acum incepe o noua decada, asa cum in 2000 a inceput un nou mileniu. De fapt e gresit, fac precizarea de pe acum; noua decada va incepe in 2011, asa cum noul mileniu a inceput in 2001 si nu in 2000, pentru ca nu exista anul 0, ci anul 1, nici i.Hr., nici d.Hr., ci doar anul 1. Asa ca primul secol crestin s-a terminat in anul 100. De aici faceti si voi socoteala.

Citeam azi intr-o revista o analiza a urmatorului deceniu. Acei analisti spuneau ca globalizarea se va accentua, iar firmele vor concura pentru orice, oriunde sunt oportunitati de castiguri. Noua fata a lumii s-a vazut la Conferinta de la Copenhaga unde SUA si China s-au luptat pentru dobandirea pozitiei de lider in lupta privind incalzirea globala. S-ar putea sa asistam la mutari geopolitice importante. SUA au fost timp de aproape 20 de ani singura superputere mondiala, iar aceasta influenta nu a fost contrabalansata de nimeni pana acum. China se pare ca se ridica pentru a fi un oponent puternic. Si e normal sa ai un stat, chiar daca este China, care sa se uite la miscarile tale.

Analiza aceasta spunea ca va creste accesul la informatii datorita dezvoltarii internetului. Lumea financiara islamica se pare ca s-a ridicat foarte mult fara a derapa de la principiile religiei islamice. National Bank of Kuweit este situata pe locul 38 in topul 50 al celor mai sigure banci din lume potrivit revistei Global finance. Bancile canadiene sunt situate, toate, in primele 50. Prima este Royal Bank of Canada, pe locul 10, urmata de Toronto-Dominion Bank (TD) situata pe locul 14. Primele noua sunt, toate, din Europa (Germania, Olanda, Franta, Elvetia).

Secolul 20 a fost secolul american, cand SUA au ajuns la statutul de superputere mondiala. Secolul 21 ar putea sa fie secolul asiatic, cu India si China ridicandu-se puternic si asteptand oportunitatile pentru a se afirma pe deplin. In urmatorul deceniu companiile vor concura si mai acerb pentru orice: piete de desfacere, clienti, talent, tehnologie, finantare si materii prime. Cum am spus China si India vor fi principalii beneficiari ai acestei restructurari ai pietei mondiale, dar si Brazilia, Mexicul si alte tari din America Latina, precum si estul Europei ar putea cunoaste un boom economic. Economia Chinei ar putea creste intr-un ritm de 10-11% pe an, in timp ce economia americana ar putea creste cu 2-4% pe an. Numarul miliardarilor chinezi ar putea sa se dubleze la aproape 800.000 in urmatorii 5 ani.

In urmatorii 10 ani China se asteapta sa aiba 100 de aeroporturi noi si 300.000 km de drumuri noi, precum si metrouri in aproximativ 250 de orase. Acestea, precum si alte investitii in infrastructura vor ajuta China sa devina si mai competitiva in anii care vin. Nici India nu trebuie trecuta cu vederea. Deja este privita ca unul dintre liderii mondiali in inginerie si tehnologia informatiei. Unele companii chineze si indiene care au avut o evidenta contabila foarte stricta si corecta au acum posibilitatea sa se afirme in dauna altora care nu au iesit prea bine din recesiune. Compania BYD, unul din marii producatori mondiali de baterii a facut mari investitii in inovatie si tehnologie. Astfel, a intrat in industria de producere a masinilor electrice, investind $300 milioane intr-un proiect inceput in 2003 pentru a crea o masina hibrida pe care e de ajuns sa o bagi in priza oriunde nemaifiind nevoie de crearea de statii speciale de incarcare a motoarelor. Pentru a iesi din recesiune aceste tari au oferit stimulente economice cum ar fi reducerea taxelor si scaderea preturilor la combustibili.

Anul trecut primul-ministru canadian a facut o vizita de o saptamana in Extremul Orient. A vizitat Coreea de Sud, China si India. Pe termen scurt a fost o diversiune de la problemele politice pe care le are aici cu partidele de opozitie, dar daca privim si pe termen lung problema putem sa remarcam ca, treptat-treptat, Canada se orienteaza spre noi piete pentru a-si diversifica oportunitatile de afaceri cu noile state emergente.

Cum am spus si mai sus, statele est-europene ar putea cunoaste o dezvoltare economica foarte mare, dar stau si ma intreb daca printre aceste state va fi si Romania. Citeam un articol pe Ziare.com despre o comparatie intre Ungaria si Romania pe care il puteti citi la link-ul asta. Nu stiu cum de suntem experti la ratarea oportunitatilor care ni se ofera tot timpul. Am citit un alt articol pe acelasi site in care autorul se intreba, pe buna dreptate, de ce nu sunt bani. Ei bine, cititi si articolul ala. Chiar daca suntem in Uniunea Europeana trebuie sa vedem si oportunitatile pe care le putem valorifica pentru Romania. Este a saptea tara, daca nu ma insel, ca suprafata si populatie din Uniunea Europeana, deci cu un potential foarte mare, dar acesta nu este folosit la adevarata sa valoare. Si e trist. Fondurile europene sunt o oportunitate de finantare imensa, iar rata absorbtiei lor este de 3%. Spania are un procent de absorbtie de 90%.

De ce nu sunt absorbite aceste fonduri ? Am facut un master in studii europene inainte de a pleca pentru ca am zis ca o sa ne fie folositor. Nu ne-a fost. Dovada ? Suntem aici si nu in Romania la crearea de proiecte. Realizarea unui proiect cu finantare din fondurile structurale presupune justificarea fiecarui ban pe care-l cheltuiesti. Presupune seriozitate si multa munca, dar mai ales un procent cat mai mic al coruptiei - apropiat de zero. In schimb, oricine se implica intr-un asemenea proiect vrea sa-si bage o parte din bani si in buzunarul propriu, fara nici o justificare, ceea ce e foarte greu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu