luni, 4 ianuarie 2010

Trenurile de mare viteza

Ma pasioneaza economia. Imi place sa citesc stiri economice. In felul asta cred ca am o viziune mai clara asupra lucrurilor din jurul meu, si asta corelata cu istoria pe care am invatat-o la Iasi.

Citeam azi in ziarul de dimineata un editorial despre introducerea trenurilor de mare viteza in Statele Unite si in Europa, in special Marea Britanie. Stiu ca in Germania exista deja Maglevul, dar nu stiu daca este inca in stadiul de experiment sau este complet functional, dar la Shanghai s-a deschis cea mai lunga linie Maglev din lume. Ar trebui sa mai verific pe net. Oricum, ideea este ca trenurile de mare viteza pot reprezenta viitorul dezvoltarii economice din America de Nord asa cum sublinia si editorialistul acela. Spunea ca ministrul transporturilor din Marea Britanie declara ca doreste ca tara sa sa fie un pionier in folosirea trenurilor de mare viteza cu un cost scazut si folosit pe scara larga.

In Statele Unite, presedintele Obama a alocat $8 miliarde pentru asemenea proiecte. Proiectele lui Obama ar putea rivaliza cu proiectele de constructie de autostrazi din perioada interbelica, care au relansat economia americana dupa Marea Criza Economica. Editorialistul mai spunea ca Vancouverul ar putea profita de extinderea Cascadia Line spre nord, care ar trebui sa conecteze Portland si Seattle. Critica totusi liderii politici federali pentru ca nu au reusit sa vada noul trend din domeniul transporturilor. Ideea de a construi asemenea trenuri de mare viteza pe scara larga mi se pare o idee extraordinara.

4 comentarii:

  1. D-na Udrea Ministrul Turismului in Ro, va inlocui in foarte scurt timp toate trenurile din Ro cu trenuri de mare viteza, care vor fi in fiecare oras al tarii si vor pleca din 30 in 30 de minute din fiecare gara, totul doar ca sa traim noi mai bine. O sa moara de invidie Americanii si Englezii ca ei au doar citeva nu in fiecare oras.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu au modernizat nici macar metroul sau infrastructura CFR-ului. Si aici ma refer la sinele pe care circula trenurile. A declarat ea asta sau e doar un banc ?

    RăspundețiȘtergere
  3. :) pana va ajunge Ro sa aiba asemenea trenuri mai avem muuult de manacat! :))

    RăspundețiȘtergere
  4. :) Sergiu... toata politica in RO e un banc..si inca unul prost :(..asa ca si stirea :) de mai sus.

    RăspundețiȘtergere