luni, 25 ianuarie 2010

Cutremurul din Haiti

Stiu ca scriu tarziu despre dezastrul din Haiti. Aici tot timpul vad la televizor, mai ales la CNN, relatari despre suferinta oamenilor de acolo. Duminica a fost un teleton in care oamenii erau invitati sa doneze bani pentru Haiti. Puteai sa donezi cat vrei, dar daca donai $25 nu era un capat de lume. Am facut un calcul, ca daca ar fi fost doar 5 milioane de telespectatori s-ar fi strans $125 milioane. Ceea ce este o suma imensa. In Canada toate donatiile facute de oamenii obisnuiti erau echivalate de guvern. Adica pentru fiecare dolar donat de cineva, guvernul dona la randul sau un dolar.

Intr-o seara am auzit o discutie pe Realitatea FM, preluata de la Realitatea TV (mai exista ?), in care se discuta despre Haiti. Tara aia e efectiv distrusa dupa cutremur. Am remarcat diferenta dintre abordarea de aici din America si cea din Romania. Incep cu abordarea proasta. In Romania se purtau niste discutii sterile despre istoria statului Haiti, despre religia lor, care nu aveau nici un sens in contextul asta. Dan Chisu se dadea destept cu cunostintele sale de istorie haitiana.

La CNN, in schimb, se arata amploarea dezastrului, mai ales dupa al doilea cutremur de 6 grade si ceva, dupa primul de 7 si ceva, iar ideea principala era ceva de genul "uitati cum sufera acesti oameni, hai sa-i ajutam". Nu era nici o discutie despre istoria lor, despre religia lor, ci doar despre suferinta oamenilor si a modalitatilor de ajutorare a lor. In plus e ridicol cat a dat guvernul roman pentru contributia la ajutorul international, 50.000 de euro. Cum spunea cineva la radio, mai putin decat masina unui parlamentar. Si Republica Moldova a dat 100.000 de euro. Romania s-a facut mai mult de ras cu banii aia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu