sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Companiile farmaceutice

Sincer nu mai tin minte care erau ramurile economice pentru majoritatea reclamelor de la televizor. Aici am observat foarte multe reclame pentru medicamente si automobile. O sa ma leg numai de cele pentru medicamente. Sunt facute ca si cum cineva isi prezinta problemele pe care le-au avut si apoi acea problema a fost rezolvata de medicamentul-minune. Daca le analizezi, toate sunt la fel.

Poate e praf in ochi, dar asa iti dai seama cam care sunt industriile care conteaza in America. Industria farmaceutica si cea automobilistica. Intr-o postare anterioara vorbeam de sistemul sanitar american. Probabil ca firmele de medicamente au un interes foarte mare in nereformarea sistemului sanitar din cauza banilor pe care ii castiga.

Vorbeam de Elvetia, iar unul din contraargumentele reformarii sistemului sanitar acolo era acela ca firmele de medicamente vor pierde bani multi. Initiatoarea proiectului lege adoptat prin referendum (cam asa se procedeaza in Elvetia cu legile majore) a spus ca firmele nu au pierdut bani deloc. Ziaristul american a completat dupa aceea ca firmele elvetiene nu au pierdut bani din cauza pietei americane de unde provin 1/3 din profiturile lor. Contraargumentul meu ar fi ca acele firme obtin numai 1/3, restul de 2/3 le obtin din restul lumii, asa ca nu ar fi o pierdere foarte mare daca profiturile lor ar scadea cu 1/3 din acea treime obtinuta de pe piata americana.

Un alt argument al companiilor farmaceutice este ca cercetarea in domeniul medicamentelor ar fi afectata. Contraargumentul meu ar fi ca aceasta nu ar fi afectata atat de mult, ci doar incetinita, deci ar dura ceva mai mult pana sa fie descoperite medicamente noi. Reforma sistemului sanitar american nu este o lovitura de pe urma carora companiile acestea sa nu-si revina. Important este sa vrei sa-ti schimbi strategia in fata noilor cerinte ale "pietei".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu