vineri, 20 noiembrie 2009

Dubai

Azi am cunoscut un coleg nou de la alta locatie. E tot filipinez. Foarte glumet si vorbaret tipul. A lucrat toata viata intr-o banca, dar a venit aici in martie ca sa le ofere copiilor o viata mai buna. I-a luat cam 4 ani pana a obtinut viza de Canada. A lucrat in Dubai timp de 7 ani, dar acolo lucra cu contract, sponsorizat. In felul asta nu avea voie sa-si schimbe jobul doar daca compania unde voia sa fie angajat i-ar fi preluat sponsorizarea de la compania precendenta. Mi-a zis ca sunt multi muncitori imigranti in Emiratele Arabe Unite. Cei mai multi sunt indieni, in jur de 1 milion, apoi pakistanezi, bengalezi (adica din Bangladesh) si apoi filipinezi (in jur de 300.000). De fapt acolo muncitorii imigranti nu sunt numiti asa, ci "expatriati", desi ei se vor intoarce odata acasa in tara lor. Imi spunea ca multi filipinezi au muncit la constructia statiilor de foraj marine din Golful Persic.

Imi povestea ca ii este greu sa se adapteze aici pentru ca toata viata lui a lucrat la costum, intr-un birou, iar acum are jobul asta si inca un part-time la un 7Eleven de langa mine. Intai a lucrat acolo si apoi a venit la compania unde lucrez acum, dar si-a pastrat cateva ore si acolo pentru ca are nevoie de bani, deoarece sotia lui a nascut al doilea copil in iunie si nu poate munci si mai au un copil de 10 ani. Mi-a zis ca ea a fost un fel de manager in achizitii pentru companii aeriene. Cu alte cuvinte faceau parte din clasa de mijloc si erau foarte bine platiti, dar viata e scumpa in Dubai, mai ales chiriile. Imi spunea ca 60% din venit il dadeau pe chirie si stateau intr-o garsoniera. Acolo cand inchei un contract de inchiriere dai toti banii jos pe un an. Iar ei au dat cam $ 22.000. Totusi un prieten de-al lui care a fost mai intai gardian la nu stiu ce companie in tura de noapte, iar acum lucreaza ca politist in Vancouver, i-a spus ceva ce l-a facut sa fie mai linistit. I-a zis ca aici trebuie sa uite ce a fost inainte, pentru ca daca nu vrei sa faci asta va fi foarte greu sa te adaptezi si vei deveni din ce in ce mai frustrat. Un sfat foarte bun pentru orice imigrant, cred, care vine in Canada. Probabil ca multi romani ajung sa urasca tara asta, pentru ca multi au avut niste asteptari, iar realitatea nu s-a ridicat la nivelul lor. Cand ajungi aici trebuie sa fii disponibil sa faci orice, apoi te mai poti linisti ca sa iti alegi un drum, sa vezi ce-ti place si ce nu si apoi sa te hotarasti incotro te duci.

A vazut si femei romance care lucrau mai ales in industria hoteliera si spunea ca erau foarte frumoase, inalte (femeile filipineze sunt micute in general), mai ales daca purtau tocuri si mergeau elegant. Spunea despre ele ca luau fata filipinezilor din industria hoteliera pentru ca vorbeau engleza mult mai bine decat ei. In Dubai spunea ca produsele sunt foarte ieftine pentru ca sunt multe magazine duty-free, unde poti cumpara un produs cu 30% mai ieftin decat de pe piata. A trimis cateva parfumuri de 100 ml aici la sora sa, pe care le cumparase cu $500 si i-a spus sa le vanda cu 20% mai ieftin decat pe piata si a facut un profit de $500. O afacere foarte buna as spune eu.

Revenind la frustrarile lui, care sunt, cred, ale oricui vine aici, mai spunea ca acum mai strange gunoiul in spate la 7Eleven, unde mai vede pe unul care fumeaza o tigara de marijuana sau mai vede pe altcineva care mai trage pe nas niste cocaina. Spunea ca isi da seama cand cineva intra in magazin dupa ce a tras cocaina pentru ca trag aer in piept de parca le-ar fi infundat nasul.

Am vorbit o gramada despre sport. I-am aratat pe YouTube golul de la Mondialul din '94 al lui Hagi de care a fost foarte impresionat. Spunea ca in Filipine baschetul e foarte popular, iar daca vrei sa cunosti fete acolo, trebuie sa joci baschet si sa fii foarte bun.

Am vorbit si despre masini si condus. In Dubai cei mai prosti soferi sunt indienii pentru ca ei conduc prea prudent, apoi sunt pakistanezii pentru ca se cred stapanii drumului, iar apoi vin arabii care chiar se comporta ca regii drumului. Nu e ceva neobisnuit ca cineva sa-ti taie calea cand conduci pe autostrada. Mi-a mai zis ceva interesant, care i s-a intamplat unui prieten de-al lui. Daca intr-un accident cineva este ranit si tu ridici acea persoana de la locul accidentului (tu fiind implicat in accident), poti sa fii amendat pentru ca se considera fuga de la locul accidentului. Prietenul lui a accidentat masina unor egipteni, iar nu fusese vinovatul si a fost amendat pentru ca a incercat sa duca persoana ranita la spitalul care era peste drum. In general legea acolo nu te considera nevinovat pana la proba contrarie, ci tocmai invers.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu