luni, 9 noiembrie 2009

Imigrantii si piata muncii

Ieri ne uitam la Neveste disperate. Ne place serialul asta. Gabrielle in ultima vreme ii preda fetei sale acasa pentru ca s-a certat cu directoarea scolii si si-a retras fata de la scoala. In episodul de ieri fata trebuia sa rezolve niste probleme de matematica, dar Gabrielle nu stia cum sa ii predea. Menajera s-a intamplat sa fie din Romania si sa aiba un doctorat in matematica la Universitatea din Bucuresti. I-a spus lui Gabrielle ca pregatirea ei nu este recunoscuta pe piata muncii din America, de aceea trebuie sa frece toaletele si sa faca curatenie in casele oamenilor.

In momentul ala m-am gandit cat adevar a spus personajul ala in cele doua linii de dialog in care a facut referire la pregatirea ei. Am vazut doua aspecte in ceea ce a spus Ivana (da, avea nume rusesc):

1. Asta e situatia cu imigrantii care vin cu pregatire superioara in America sau in Canada. Trebuie sa o inceapa de jos, pentru ca diplomele nu sunt recunoscute imediat, ci trebuie sa studieze din nou pentru a le fi recunoscuta diploma.

2. Era o critica a politicii guvernului american fata de imigrantii cu studii superioare. Si in Canada exista atitudinea asta de critica fata de sistemul de recunoastere a diplomelor imigrantilor cu studii superioare. Odata la televizor era o emisiune in care mai multi specialisti in publicitate (ceva de genul Apropo TV) analizau reclamele de la televizor. Intr-una dintre ele se critica chiar situatia descrisa mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu