duminică, 18 octombrie 2009

Internetul de mare viteza

Am vazut o stire la televiziune despre un studiu facut de Universitatea Harvard. Mai exact de Berkman Center for Internet and Society, care apartine de aceasta universitate si care analiza patrunderea internetului de mare viteza in 30 de tari luate in considerare. De la inceput vreau sa spun ca Romania nici macar nu este luata in considerare.

Acest studiu spunea ca internetul broadband, de mare viteza, nu este foarte bine reprezentat in Canada, iar situarea Canadei sub tari precum Belgia si putin deasupra unor tari precum Slovacia era vazut ca un esec. Concluzia era ca ar fi bine sa se stimuleze concurenta si sa fie scazute preturile pentru o calitate mai mare a accesului la internet, in conditiile in care internetul de mare viteza insemna locuri de munca, mai ales in aceasta recesiune.

Parerea mea este ca studiul asta nu este destul de obiectiv, avand in vedere ca se compara tari mici precum Ungaria, Slovacia, Cehia, cu tari mari precum Marea Britanie, SUA, Japonia, care au o populatie mult mai mare, iar cand vine vorba sa faci o analiza procentuala, acele procente nu tin cont de numarul absolut de locuitori care au acces la internet, de dimensiunea teritoriului si de concentratia populatiei. Dar oricum, este un semnal pentru cei care urmaresc dezvoltarea internetului in alte tari. In cazul Romaniei ar trebui sa fie un semnal, nu de alarma, dar macar de avertisment, ca sa se faca mai mult in privinta asta. Parerea mea este ca recesiunea in care ne aflam acum nu reprezinta un punct mort, ci o modalitate de a ne ridica mai bine si incepe lucrurile, nu de la zero, dar aproape de zero. Situatia asta in care salariile sunt platite cu banii de la FMI a mai fost si imediat dupa Revolutie, cand Romania nu prea avea bani.

In timpul recesiunii s-a vazut ca economia romaneasca era ca un balon de sapun, iar averile stranse in anii astia erau false. Am in vedere cazul lui Gigi Becali, a carui avere s-a diminuat considerabil din cauza prabusirii pietei imobiliare. Incapacitatea de plata, insolvabilitatea partiala cred ca sunt rezultatul politicilor dezastruoase duse de clasa politica romaneasca in acesti 20 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu