vineri, 2 octombrie 2009

In Canada poti sa fii concediat pentru diverse motive, mai ales cand esti in perioada de proba de trei luni. Un coleg de-al meu imi povestea azi ce i s-a intamplat odata la un alt job. Lucra la GAP, un magazin de haine. Toti din magazinul ala erau fete sau baieti. Baietii erau gay. El era singurul normal de acolo. El mai lucrase in domeniul mutarilor de mobilier si, bineinteles, managerul lui stia asta. Adica avea experienta in domeniul asta si stia cum sa mute un magazin. La un etaj mai sus era tot un magazin GAP, dar pentru copii, si s-au gandit sa-l redecoreze, deci trebuia mutata mobila si maturat pe jos. Managerul ii spune astuia sa adune pe baieti si fete sa faca curatenie acolo. Baietii s-au apucat de mutat mobila, iar fetele de maturat. Nu le-a zis nimeni sa faca asta, au facut-o din inertie. El a facut doar o observatie remarcand ca baietii muta mobila, iar fetele matura. Atat. Din cate il stiu eu nu e un tip care sa faca remarci nepotrivite si sa fie lipsit de respect fata de altii. Ca, daca e sa fim sinceri, cine nu a mai facut remarci de genul asta?
Dupa trei saptamani il cheama managerul in birou. Trei saptamani. Il intreaba ce a spus acum trei saptamani. Intr-un tarziu isi aduce aminte pentru ca uitase si ii spune despre ce a fost vorba. Managerul ii spune ca trebuie sa-l concedieze pentru ca altfel magazinul poate fi dat in judecata pentru hartuire sexuala si, de asemenea, si el poate fi dat in judecata. Dar daca el este concediat, magazinul nu mai poate fi dat in judecata, dar el mai poate fi dat in judecata. Nu a avut niciodata nici un proces, m-a asigurat el. Dar uite ce se poate intampla. O situatie tampita ca asta. Mie mi-a venit sa rad. Pana la urma nu e nici o discriminare daca remarci ca fetele nu sunt atat de puternice precum barbatii. Asta se numeste anatomia corpului omenesc. Este pur si simplu biologie. Dar uite ca unii mai uita de natura biologica a omului si cred ca pot face orice. As fi vrut, daca as fi fost in locul lui, sa vad o fata ridicand un dulap zicandu-mi sa matur eu in locul ei. Nu m-ar fi deranjat. Ca sa respectam egalitatea intre sexe.
Egalitatea asta exista doar din punct de vedere legal, cand vine vorba mai ales de ocuparea unui post sau de obtinerea unui job, dar din punct de vedere biologic, aceasta egalitate nu exista deloc. Suntem facuti asa cum suntem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu