joi, 24 septembrie 2009

Poligamia

Citeam in ziar azi despre decizia unui judecator de aici de a anula acuzatiile aduse unor barbati din British Columbia cum ca acestia ar practica poligamia pe motivul ca trebuie sa le fie respectate drepturile religioase. Ma intreb ce naiba era in capul lui cand a luat decizia aia ? "Religia" alora a fost creata de ei ca sa justifice niste dorinte de-ale lor. Acela de a "fi" cu mai multe femei. Ma mai intreb unde o sa se ajunga cu respectarea cu sfintenie a drepturilor omului, cu aceste excese ? Pentru ca, pana la urma, sunt niste excese. Poligamia este ceva imoral si ilegal. Nici macar musulmanii, marea lor majoritate, nu sunt de acord cu poligamia, desi au o traditie in asta. Numai cei extremisti mai practica asa ceva, dar si aia sunt putini.
Din punct de vedere economic nu iti poti permite o relatie poligama pentru ca trebuie sa intretii toate sotiile si copiii care rezulta din acele casatorii. E cam ciudata situatia asta. Se pare ca ajungem intr-o situatie de respectare "extremista" a drepturilor omului, care face ca orice valoare morala sau sociala sa fie relativa, pentru ca, nu-i asa, oricine are dreptul la parerea sa. Dar asa o sa ajunga oamenii sa nu mai stie ce vor, iar o valoare absoluta precum adevarul o sa fie tratata intr-o maniera relativa si fiecare o sa aiba propriul adevar. De fapt fiecare are propriul adevar deja, pentru ca daca iti spui parerea argumentata in fata cuiva, iar acea persoana nu e de acord cu tine atunci va spune "e parerea ta, fiecare are dreptul la o parere proprie". Intr-un film am vazut odata o replica a unui personaj care spunea ca "adevarul nu e relevant, ci depinde de cum iti argumentezi tu ideea". Mi se pare o prostie o idee ca asta. Asta cred ca e definitia manipularii.

Si a propos de adevar. Ieri ma uitam la o emisiune in care un site de barfe radea de vedete sau foste vedete. In scena pe care am vazut-o tinta glumelor si mistourilor era un fost actor care a devenit predicator si care, intr-un film, invita studentii de la un colegie sa vina sa auda adevarata teorie evolutionista, nu cea a lui Darwin, care, dupa parerea lui, e falsa si ca sa isi argumenteze opinia, facea o comparatie intre Darwin si Hitler. Sau spunea ca Darwin trata femeile foarte injositor. Ce legatura avea asta cu teoria stiintifica creata de el ? Nu stiu. Dar uite unde duce libertatea cuvantului.

14 comentarii:

  1. Good point , Sergiu!
    Aceasta "respectare" a drepturilor omului, dusa pana la extrem m-a uimit si pe mine de cand sunt aici...
    Sa-ti spun sincer, eu sunt foarte TOLERANTA, DAAAAAAR,de cand am vazut ca intaietate pentru joburi au homosexualii si alte categorii, vezi doamne defavorizate...iti cam vine sa-ti bagi toleranta undeva...
    Pana nu e "politically corect",pana nu sunt rezolvate interesele altora de la nivel INALT, VA TREBUI SA VEDEM SI SA NE RESEMNAM CU "REPECTAREA" drepturilor omului!

    E o lume nebuna intr-adevar, insa este lumea in care am ales sa traim, asa ca..

    Numai bine din California!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, si pe mine ma scoate din sarite corectitudinea asta politica. E prea mult. Inteleg ca in trecut s-au facut abuzuri, dar nici sa ajungem la extrema cealalta. In privinta casatoriilor homosexuale, parerea mea este ca atitudinea este a unor copii rasfatati care vor dulciuri sau jucarii, iar parintii slabi le ofera totul pe tava pentru ca asa vor copiii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Parerea mea nu este asta, cand vine vorba de homosexuali. Daca tu ai fi gay si legea ar permite ca toti sa isi bata joc de tine pe motivul asta (pentru ca asta e natura umana, din pacate), sa nu poti sa iti tii iubitul de mana pe strada sau sa fii batut doar pentru faptul ca preferi barbatii (sau ca esti negru. Sau albastru. Sau ca ai pistrui. Sau degete scurte. Sau nu castigi destul. E acelasi lucru.), repet, daca tu ai fi in situatia asta, nu cred ca ai mai considera situatia asta un rasfat. Ai fi probabil foarte enervat ca nu esti respectat si ca nu ti se acorda niste drepturi elementare, doar pentru simplul fapt ca majoritatea barbatilor prefera un vagin, iar tu nu.

    E adevarat, poate ca homosexualii au acum un statut privilegiat tocmai pentru ca le e foarte simplu sa dea in judecata o firma invocand discriminarea sexuala, iar firmele incearca sa previna asta. Dar nu mi se pare corect sa ii numesti copii rasfatati. Am prieteni gay si lesbiene si nu vrei sa stii ce viata au unii din ei, care au fost dati afara din casa de parinti din cauza asta. Si care nu pot sa se pupe cu iubitul/iubita decat in casa. Imagineaza-ti cum ar fi ca tu si sotia sau iubita ta sa nu va puteti saruta decat in casa, ca altfel, pe strada, puteti risca sa si fiti batuti. Cel putin asa e (inca) in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa stii ca am avut si am la servici colegi gay. Si sotia mea are o sefa care e lesbiana. Din ce am vazut eu aici si analizandu-i am observat ca "orientarea" asta nu e ceva cu care te nasti (desi lor le place sa creada asta), ci ceva care este dobandit. Cu alte cuvinte este ceva care tine de psihic si nesiguranta lor ca persoane, care nu stiu cum sa se integreze. Nu spun ca sunt nebuni si trebuie bagati la ospiciu, dar trecutul i-a facut sa aiba asemenea "preferinte". Pe multi i-am auzit ca au avut un tata sau un parinte, in general, autoritar, iar pentru un copil mai sensibil asta are urmari, iar apoi descopera ca sunt pe invers.

    Treaba cu copiii rasfatati era despre casatorii si atat. In nici o epoca istorica nu s-a auzit de casatorii intre persoane de acelasi sex. Este ceva care a luat nastere acum 10 ani sau mai bine in Olanda. Cred ca in 1999 sau mai devreme. Deja e vorba de libertinism, o forma negativa a libertatii. Este legalizata si marijuana in Olanda. Studii stiintifice demonstreaza ca provoaca leziuni usoare pe creier ducand la pierderea memoriei de scurta durata. Dar asta e alta poveste. Am mai scris despre asta si pe blog.

    Cand vine vorba de libertati trebuie sa ne gandim foarte responsabil in privinta lor, pentru ca mai este si aspectul lor moral, implicatiile profunde si de lunga durata. Cei care au luat masura aceea nu cred ca s-au gandit la asta, ci la faptul ca vezi Doamne, este incalcata nu stiu ce cod de drepturi civile. Adica pentru o situatie de moment au luat o masura cu implicatii profunde si pe termen foarte lung.

    Vorbesti ca nu au voie sa se sarute pe strada. Si ? Eram cu sotia mea in SkyTrain odata si in spatele nostru erau doi "indragostiti", care cand au plecat s-au sarutat. Sotia mea i-a vazut, eu nu, pentru ca eram cu spatele la ei. Ea a fost oripilata. Si eu la fel. Gandeste-te cum e sa auzi doi barbati (sau femei) sarutandu-se "frantuzeste" in public. Mi s-a intors stomacul pe dos cand le-am auzit limbile cum se unesc. Si acum mi-e rau cand imi amintesc. Nimeni nu a spus nimic deoarece canadienii sunt civilizati, dar nimeni nu ii privea aprobator. Si aici au voie si sa se casatoreasca. Dupa ce a coborat primul, celalalt a schimbat vagonul sau a coborat. Nu mai stiu exact. De ce oare ? Nimeni nu i-a zis nimic. Oare din cauza ca ceea ce facea i se parea normal si firesc ? Nu cred.

    Din partea mea n-au decat sa faca ce vor in casa la ei, pentru ca e spatiul lor privat, dar cand e vorba de spatiul public e alta poveste. Oare de ce nu fac si oamenii "heterosexuali" parade ale "mandriei" ? Sau pedofilii sa-si manifeste si ei "dragostea" fata de cei pe care ii iubesc ? Cum ai privi o asemenea manifestatie ? Gandeste-te la ce am zis mai sus, pentru ca, te asigur, totul este adevarat. Iar Vancouverul este cel mai gay oras din America de Nord.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si inca ceva. Nu cred ca in Romania Codul Penal sau legea, cum spuneai tu, permite ca homosexualii si lesbienele sa fie batuti pe strada. Sunt si ei oameni si atacarea cuiva fara nici un motiv cade sub incidenta Codului Penal. Asa ca o plangere la politie poate fi facuta si fara sa fie invocata discriminarea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am uitat sa spun in prima postare ca trebuie trasa linia undeva. Tu stii ca de exemplu in Danemarca sau in una din tarile nordice a fost legiferata zoofilia si ca acolo nu este ilegala ? Si asta de prin anii '60. Acum nu mai stiu daca legea mai este in vigoare, dar avem un precedent.

    As putea argumenta, ironic, ca si pedofilia si zoofilia trebuie acceptate pentru ca sunt un "stil de viata". Nu ? Ca si homosexualitatea. Ei bine, nu e asa. Undeva trebuie trasa linia, pentru ca odata ce am trecut-o nu vom mai sti unde sa ne oprim. E ca si cum te-ai duce in largul oceanului mergand pe picioarele tale pana cand simti ca nu mai poti, pentru ca te poti ineca. Incet-incet cred ca oamenii se ineaca si nu stiu asta. Si e trist. Poetul latin Horatiu spunea ca toate lucrurile trebuie sa aibe o masura. Cu asemenea chestiuni s-a depasit de mult masura.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salutare ! Nu pot sa cred ca ati emigrat din Romania in Canada si inca INCA aveati / aveti mentalitatea romanesca ! Voi sunteti niste sfiniti ? Sunteti atat de scarbiti de ei incat voi nu aveti altceva de facut decat sa ii urmariti in ce statie coboara,cu ce tren merg,stilul in care se pupa etc. Ca poate ar trebui dusi la ospiciu (stiu ca ai spune asta, nu cred ca ai tupeu sa ii jignesti,sa faci misto de ei, fie ca e heterosexual,bisexual,homosexual,lezbiana precum in RRomania). Daca nu iti convine,pleaca ! Sa nu imi spui ca tu esti genul de om care respecta Biblia.. mananci carne de porc ? ati folosit contraceptionale (pilule,prezervativ) ? Contraceptia nu e cam acelasi lucru cu a nu VREA sa faci copii ? Cred ca homosexualii aia sunt mai buni parinti decat multi dintre noi, astia "normali"... Ai curajul sa-i spui unui gay/lezbiana ca tu esti normal si ei nu sunt ?! Ai argumente ?! Arata la fel ca tine,gandesc (poate mai mult decat tine),isi vad de viata lor in timp ce tu .... Apropo,sfantule , cand ti-ai inceput viata sexuala ? Stii ca sexul inainte de casatorie e criticat de Biblie ?! Crezi ce spune Biblia si "morala crestina" ?! Morala crestina nu te indeamna sa fii rau ci sa fii bun,oare ?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, homosexualitatea nu este naturala. Nu te nasti gay, ci devii, datorita unor experiente personale. Am cunoscut destui pe aici ca sa-mi dau seama de asta. Aici oamenii nu spun nimic pentru ca sunt "politicosi" si "corecti politic". Nu-mi cer scuze pentru asta. Daca tu esti gay sau ai fost spalat pe creier ca toti trebuie acceptati pentru ceea ce sunt, n-ai decat.

      Nu se poate merge cu toleranta pana in panzele albe. Undeva trebuie trasa o linie. Eu nu sunt si nu voi fi niciodata de acord cu casatoriile homosexuale, chiar daca incepe sa se legifereze in cat mai multe tari. Asta nu inseamna ca trebuie sa fiu de acord cu asta. Sunt liberal de felul meu, dar aici trag linia. Carnea de porc e interzisa in religia musulmana. Totusi, pentru cultura ta generala, am cunoscut musulmani aici care n-au nici o problema sa manance carne de porc.

      Ștergere
    2. Ionut cred ca e gresita afirmatia ta...homosexualtatea este de doua feluri ...nu confunda ....sunt homosexuali in marea lor majoritate , genetic determinati .... acesta este fapt demonstrst stiintific...homosexualitatea exista si in lumea animala....nu judecati simplu pentru ca lucrurile nu sunt simple niciodata ...in general .

      Ștergere
    3. Si care e al doilea fel? Mi-ai spus doar unul. Homosexualitatea in lumea animala apare din cauza ca acele animale nu au parteneri cu care sa se imperecheze. Ce spune biologia? Ca un penis este facut sa intre intr-un vagin, iar spermatozoid si un ovul dau urmasi, nu spermatozoid cu un spermatozoid sau un ovul cu ovul.

      Cine au facut studiile alea ? Cand vrei sa demonstrezi ceva doar ca sa-ti sustii punctele de vedere poti gasi argumente, iar rezultatele stiintifice pot fi interpretate in funtie de convingerile celui pe care le face. Nu poti nega biologia, oricat ai incerca sa-mi spui altceva.

      Ștergere
    4. Lucrez de vreo 20 si ceva de ani in pediatrie ...acum in medicina de familie ....am avut ocazia sa observ in decursul anilor multe cazuri . Cele mai multe persoane isi manifesta caracteristicele devreme , in copilaria mica ....Stii bine ca nu intodeauna 1+1=2 ....indiferent cat de mult am vrea . Pur si simplu asa cum tie iti repugna ideea de a te saruta cu un partener de acelasi sex acelasi lucru il simt si ei .E o aversiune organica si pe care nu o poti controla.
      Am nenumarate famili de gay in jur , unii pacienti ... rata de fericire si stabilitate in familiile lor sunt similare cu cele din familiile heterosexuale . Copii pe care ii au unii infiati , unii ai lor sunt foarte normali si fericiti . Chiar cunosc o familie unde copii dunt mari deja si nu au nici o problema de integrare . Mai mult sunt heterosexuali indiferent de modelul parental .
      Alta categaorie este a celor ce experimenteaza sau a celor care social nu isi gasesc locul . Si in cazul lor lucrurile nu sunt niciodata albe sau negre si poate raspunderea o poarta deseori si "heteresexualii"...
      Biologia este cea care ne spune ca exista forme de inmultire diferite ... si crede-ma ca am invatat ceva biologie la viata mea :)

      Ștergere
    5. Elena, totusi nu cred ca este vreo baza stiintifica pentru afirmatia cum ca este ceva innascut. Da, dar biologia spune ca un mascul si o femela produc urmasi in randul mamiferelor. Nu ma refer la melci sau alte nevertebrate. Cand am vorbit de biologie m-am referit strict la biologia omului. Lucrurile au fost asezate intr-un fel. Si nu sunt un bigot, dar sa contesti ordinea naturala cand ai evidenta in fata mie mi se pare o prostie.

      Si nazistii au incercat sa gaseasca justificari pentru ideologia lor. Inainte sa se simta cineva jignit de eventuala comparatie ma gandesc doar la tendinta unora de a gasi justificari pentru convingerile lor manipuland datele stiintifice. Ma gandesc la doi pinguini care au "adoptat" la o gradina zoologica un pui a carui mama murise. Vezi Doamne exista homosexualitate in mediul animal, cand poate e vorba de altceva. Compasiune, poate.

      Ștergere
    6. Exista baza stintifica , cercetari .....eu iti vorbeam de ce am descoperit eu in o viatacin profesia medicala ....si imagineaza-ti ca la anul care vine fac 50 , crescuta in "morala comunista" ...daca am ajuns la aceasta concluzie inseamna ca am gasit argumente solide ...

      Ștergere
    7. Am vorbit mai sus de cercetari. Am vazut si eu destui ca sa imi dau seama ca nu este ceva natural. Oare chiar nu ai obervat ca intr-un cuplu de homosexuali sau lesbiene unul se poarta mai efeminat decat celalalt? Intr-un cuplu de lesbiene tot timpul am vazut ca una joaca rolul masculului. E tunsa scurt, merge ca un barbat (daca exista asa ceva), poarta haine barbatesti. Intr-un cuplu de homosexuali unul din parteneri este mai sensibil, mai efeminat, joaca rolul femeii. Eu cred ca asta dovedeste ca de fapt familiile sunt si trebuie sa fie intre un barbat si o femeie, iar undeva la nivelul subconstientului fac si ei asta.

      Cat despre treaba cu experimentatul. Chiar nu inteleg de ce ar vrea cineva sa experimenteze cu asa ceva. Poate ai vrea sa dezvolti ideea cum ca "vina o poarta deseori si heterosexualii".

      Ștergere