sâmbătă, 26 septembrie 2009

Probleme de comunicare

Odata, la servici, am auzit in trecere cum o femeie ii povestea alteia despre problema pe care o are cu sotul ei dupa ce acesta suferise un atac cerebral. Ii spunea ca acum ii este mult mai greu sa comunice cu el, pentru ca s-a format o bariera lingvistica intre ei. Amandoi probabil erau imigranti si vorbeau limbi diferite, iar engleza era limba comuna. Spunea ca ii este aproape imposibil sa poarte o discutie cu el tocmai din aceasta cauza. E trist sa vezi doi oameni care au fost impreuna zeci de ani si apoi sa nu se mai poata intelege dupa ce unul a avut un atac cerebral. Asemenea cazuri nu sunt, cred, numai intre persoane de etnie diferita, ci si, cred, intre persoane de aceeasi nationalitate. Creierul este un organ atat de complex incat o sa mai dureze multi, multi ani pana o sa-l descifram pe de-a-ntregul.

Ca tot veni vorba de asa ceva. Vazusem odata o stire pe Yahoo! News despre sindromul "accentului stain" sau al "limbii straine". Erau prezentate cazuri de persoane care suferisera atacuri cerebrale si care dupa ce s-au trezit au inceput sa vorbeasca cu diferite accente, incat cei din jurul lor nici macar nu ii mai recunosteau, desi acele persoane traisera in America toata viata lor si nu fusesera in vreo tara straina. Erau perfect sanatoase cu exceptia accentului schimbat cu care vorbeau. Nici doctorii nu stiau cum sa explice asta. Atacul cerebral afectase o portiune a creierului care se ocupa de limbaj si comunicare.

2 comentarii:

  1. succese cu blogul. o corectie: in romaneste se scrie corect "serviciu". acuma nu stiu daca si in romgleza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, asa e. Merci de corectie. Am verificat in DEX. Dar cuvantul "acuma" se foloseste numai in limba vorbita, nu si in aia scrisa. Dar merci, sincer, inca o data pentru corectie. Cat despre succese. N-am nevoie. Ar trebui sa fac bani din el ca sa am succese. Ai vazut si tu ce scrie in partea de sus. E mai mult pentru prieteni, dar orice e binevenit sa-l citeasca.

    RăspundețiȘtergere