vineri, 11 septembrie 2009

O ceasca de cafea

Ana face niste cursuri de engleza acum. Nu ca nu ar sti sa vorbeasca, ci pentru ca vrea sa se inscrie la scoala si are nevoie de o evaluare a limbii engleze. I-am mai spus sa scrie si ea pe blog pentru ca vine si-mi povesteste niste chestii foarte interesante. Ieri de exemplu vorbea cu colegele ei despre cafea. Una din Iran, cred, o intreaba pe una din Brazilia daca au Starbucks acolo. Brazilianca ii spune ca nu au din doua motive:

1. Cafeaua braziliana e mult mai buna decat asta de aici (si asta cred ca e adevarat) si

2. In Brazilia nu exista obiceiul asta, cum este in State, si luat si de canadieni, in care te duci la cafenea, iti cumperi cafeaua si pleci cu paharul de hartie in mana la servici pentru ca nu ai timp sa o bei cu prietenii la cafenea la o terasa.

In Brazilia cafeaua este un motiv de socializare, prin care te mai vezi cu prietenii si te mai pui la curent cu ce se intampla in viata lor, schimbi opinii, pareri. Aici in Canada vezi oamenii stand intr-un Starbucks sau intr-un Tim Hortons cu o cafea in fata si citindu-si ziarul, dar vezi si mai multi care ies din cafenea cu tava de carton in mana, avand cateva pahare pe ea. Nu mai spun cati vezi in autobuz, SkyTrain sau in masina cu o cana imensa de cafea in mana (are capac, bineinteles) si vazandu-si de treaba lor. Mai ales dimineata. O cana de aia cred ca are mai mult de 0,5l.

Noi discutam ieri ca asa este si in Romania. Cafeaua este si pentru romani un pretext de socializare cu persoanele cunoscute, prieteni, familie. Poate ca este ceva ce tine de popoarele latine. Probabil ca si in Italia, Franta sau Spania este la fel. Daca stie cineva asa ceva chiar as vrea sa lase un comentariu.

Aici lumea este foarte alerta, profesionista, desi multi din Canada zic ca vancouveritii sunt lenesi sau puturosi, dar asta este din cauza ca ai muntele si marea in acelasi loc. Iar daca vezi zapada pe Cypress Mountain (unde o sa se tina niste probe de schi la Olimpiada), nu prea iti vine sa stai peste program. Cand s-a facut timpul iti iei geanta, te-ai dus acasa si ti-ai luat schiurile si ai fugit la distractie. In Toronto sau Montreal nu cred ca este asa (desi nu am fost niciodata acolo). Acolo lumea este si mai alerta decat in Vancouver. Iar cei din Vancouver ii considera pe cei din Toronto foarte reci. Chiar a fost o reclama pe aici la o bere care a provocat scandal si care spunea "colder than some people in Toronto" (mai rece decat niste oameni din Toronto). A fost pusa pe panouri publicitare in toata British Columbia, dar a fost retrasa.

2 comentarii:

  1. Aici sunt mici cafenele cu terase la tot pasul. Francezii, cand au chef de o cafea, se opresc si o beau. Din cescuta, desigur, nu din pahar de carton. Pana acum nu cred ca am vazut pe nimeni umbland cu paharul de carton in mana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ayyyyyy, ce mi-ai facut!!!!!!!!!
    Mi-e asa dor sa stau pe terasa cafenelei mele preferate din Bucuresti, vis-a-vis de Universitate!
    Cu un pahar de Cafe Frappe, cu cateva prietene la o mica barfa....
    Uffffffff!

    RăspundețiȘtergere