miercuri, 30 septembrie 2009

Joburi "verzi"

Azi am doua postari. Intr-un ziar care posteaza oportunitati de cariera, cursuri, joburi, s.a. am citit un articol despre joburile "verzi" in care organizatoarea unui forum de discutii despre aceste joburi spunea ca sunt multe oportunitati pentru ca joburile ecologice nu sunt numai in domeniul centralelor solare sau al celor eoliene, ci in orice domeniu. Tot ea mai spunea ca oameni din diferite domenii - avocati, profesori, politicieni, economisti - trebuie sa gaseasca noi modalitati de stimulare a dezvoltarii durabile. Avantajele orientarii cuiva spre acest domeniu ar fi ca acea persoana ar fi printre primele in acest domeniu si, in al doilea rand, tot mai multe companii cauta sa se dezvolte ecologic, acest fapt reprezentand o oportunitate imensa.
Si in Romania stiu ca se discuta, cand am plecat, despre dezvoltarea durabile, dar multe proiecte finantate cu bani europeni au ramas doar proiecte dupa ce au fost implementate pentru ca nu au aratat sustenabilitate dupa consumarea proiectului. Nu spun ca toate proiectele europene au avut soarta asta, dar cele de succes erau facute de guvern, nu de companii private. E pacat ca s-a intamplat asa pentru ca acei bani de la Uniunea Europeana erau meniti tocmai pentru stimularea sectorului privat, adica al IMM-urilor. Si aici vorbesc doar despre acest domeniu, nu si altele.

2 comentarii:

  1. Domeniul CSR-ului (responsabilitatii sociale corporatiste) e foarte la inceput in Ro - se implica mai mult companiile petroliere precum Petrom si Rompetrol, ele sunt cele mai vizibile in domeniul asta.

    Legat de dezvoltarea durabila si de dezvoltarea unei mentalitati eco, lucrurile sunt tot la inceput. In privinta dezvoltarii durabile, oamenii nu prea cunosc ce-i aia (gandeste-te ca inca avem probleme cu aruncatul gunoaielor la cos, ce sa mai zic de colectarea selectiva).

    Iar ca atitudine eco (incluzand aici si joburile verzi), lucrurile sunt de asemenea la inceput, pentru ca abia au inceput sa fie infiintate studii de master in domeniul protejarii mediului. (pana la urma, totul tine de educatie, de ce invata cei ce vin din urma). Oamenii mai intai invata, apoi pun in practica. Practica (adica, in cazul asta, joburile verzi) e deocamdata inexistenta, cel putin din cate stiu eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, iti dau dreptate, dar e bine ca se vorbeste de asa ceva. Gandeste-te daca nu se vorbea sau nu se facea nimic in privinta asta. Iar asta e un pas inainte.

    RăspundețiȘtergere