vineri, 30 iulie 2010

Canada trebuie sa fie un lider

Sau asa spune un nene care a scris un editorial in ziarul de ieri si in care se refera la drepturile omului si la "misiunea" Canadei de a interveni pentru apararea lor. Unul din "argumentele" lui este acela ca, dintre marile puteri, Canada este singura mare putere necoloniala. "Argumentul" lui suna cam asa "avem o responsabilitate ca tara unde drepturile omului sunt respectate sa facem tot ce putem pentru a aduce libertatea oamenilor din lume care traiesc sub totalitarism". Alte argumente ar mai fi: "Lumea deja crede ca Canada (scuzati cacofonia) inseamna respectarea drepturilor omului, iar acum este timpul ca noi sa dovedim ca putem fi politia mondiala a drepturilor omului." "Ca natiune trebuie sa cheltuim bani pentru a documenta si evidentia abuzurile impotriva drepturilor omului in toate tarile din lume."

De parca aici ar curge lapte si miere si si-au rezolvat toate problemele de aici. Vad la televizor campanii umanitare pentru ajutorarea copiilor din Africa, sa fie sponsorizati cu $30 pe luna ca sa poata aibe acces la educatie si hrana, dar doar la Craciun sau cand se mai trezeste vreun jurnalist canadienii raman socati ca au si aici copii care mor de foame. Cu astia ce faci ? Intai rezolva-ti problemele tale si apoi du-te la altii si rezolva-le si lor problemele.

Un alt argument ar fi ca "Canada nu are legaturi puternice cu regimuri dictatoriale". "Trebuie sa aratam acele tari unde femeile si homosexualii nu sunt acceptati ca egali". Cu femeile sunt de acord, dar cu poponarii ? Hai sa fim seriosi. Vorbeam intr-o zi cu un coleg de-al meu si am ajuns si la subiectul asta delicat. Si el era de acord (si are aproape 60 de ani) ca acordarea dreptului de a se casatori si de a adopta copii este o mare tampenie. Orice tratat de psihologie spune ca un copil creste normal cu o mama si un tata, cu un model matern si unul patern. Acum se accepta familiile alternative. S-a mers asa de departe cu respectarea drepturilor lor incat, mi-a spus colegul, atunci cand un primar din interiorul provinciei nu a vrut sa organizeze o parada a poponarilor a fost obligat in tribunal sa faca asta. Sunt sigur ca sunt multi canadieni precum colegul meu care gandesc asa, dar nimeni nu zice nimic pentru ca toti canadienii sunt draguti si politicosi si nu ar fi "politicos" sa refuzi pe cineva. Chiar si in materie de cereri aberante.

Domnul respectiv isi incheie articolul in felul asta: "daca Canada nu va interveni, sunt putine sanse ca altcineva va interveni pentru oprimatii din intreaga lume". Ce tampenie, sunt atatea tari in care drepturile omului sunt respectate: Franta, Marea Britanie, Germania, etc. O multime. Nu este numai Canada. Dar cand traiesti bine o viata intreaga fara griji ai impresia ca toata lumea gandeste ca tine si accepta ideile tale, chiar tampite. Ma gandesc la pustiul care a pus la dispozitia presei cele 90.000 de documente despre razboiul din Afganistan. Are 20 de ani si pana sa se duca in armata, avea impresia ca razboiul este doar in jocurile video si pe Facebook in Mafia Wars. Ei bine nu e chiar asa. Razboiul inseamna morti, victime nevinovate. Dar mai bine cititi postarile de pe blogul lui Traian Ungureanu. Dati click aici pentru prima parte si aici pentru partea a doua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu