luni, 12 aprilie 2010

Katyn

Acum 70 de ani la Katyn a avut loc unul dintre cele mai mari masacre din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. 22.000 de membri ai elitei poloneze au fost ucisi de NKVD pentru ca Uniunea Sovietica sa preia controlul Poloniei mult mai usor, dupa ce Stalin facuse intelegerea cu Hitler pentru a imparti Polonia conform Pactului Ribbentropp-Molotov.
Moartea presedintelui polonez m-a impresionat profund pentru ca a avut loc in aceste momente. Poate ca daca s-ar fi intamplat in orice alt moment al anului ar fi fost o stire ca oricare alta. Da, ar fi fost o saptamana de doliu national in Polonia, dar nu stiu daca ar fi fost atat de mediatizata. Totusi un asemenea eveniment ar trebui sa-i faca pe multi sa-si aduca aminte de ororile comunismului, care a fost la fel de nociv precum nazismul, dar care este privit de unii, mai ales din Occident ca nefiind atat de infricosator ca nazismul, ci doar ca un sistem care avea la baza o ideologie buna (egalitatea oamenilor), dar care a fost administrat "nepotrivit". Nu, comunismul a fost un regim care, in esenta, avea la baza exterminarea tuturor celor care nu aderau la aceasta ideologie si aveau curajul sa se opuna.

A fost o ironie amara pentru polonezi accidentul de langa Smolensk pentru ca au murit acolo ultimul lider al guvernului polonez in exil, lucratorul portuar a carui concediere a provocat protestele anticomuniste din anii '80, seful bancii centrale care a mentinut Polonia in afara recesiunii. De asemenea a murit sculptorul polonez Wojciech Seweryn, care a ridicat la Niles, Illinois un monument dedicat victimelor de la Katyn printre care era si tatal sau. Facuse calatoria pentru a-si onora tatal. Lech Walesa a spus ca este precum la Katyn, cand capul Poloniei a fost taiat. Dumnezeu sa-i ierte.

3 comentarii:

  1. Multumesc Mihaela pentru suport, dar stii ce e mai interesant ? S-a facut un muzeu al Holocaustului pentru ca lumea sa nu uite ororile nazismului, ceea ce e foarte bine, pentru ca asa ceva nu ar mai trebui sa se repete. Nu s-a facut un muzeu al ororilor comunismului in intreaga lume pentru ca multi nu vor sa-si aduca aminte, iar crimele comunismului nu au fost etnice. Asa se uita ororile istoriei si vor fi repetate.

    RăspundețiȘtergere
  2. E normal. Ei au cistigat (Yalta, ne spune multe) al 2-lea razboi mondial...alaturi de aliati !!!!

    RăspundețiȘtergere