vineri, 23 aprilie 2010

Ziua Pamantului

In perioada asta are loc "Ziua Pamantului" in care, inca o data, se pune accent pe protectia mediului. Pe 22 aprilie (Ziua Pamantului) a avut loc premiera filmului "Oceans" de la Disney care prezinta imagini minunate ale vietii subacvatice. O sa mergem sa-l vedem pentru ca pare ceva diferit fata de ceea ce vezi de obicei la cinematograf.

Acum 30 de ani a fost lansat programul "Cutia albastra". S-a inceput cu 250 de cutii albastre distribuite in Kitchener, Ontario care erau insotite de brosuri in care oamenilor li se spunea cum sa sorteze cutiile de aluminiu, sticlele de plastic si ziarele pentru ca firmele de salubritate sa le ridice separat si, bineinteles, sa fie reciclate. In 15 ani, fiecare gospodarie din fiecare provincie a avut o cutie albastra. Si asa si este, vad cutii albastre in fata fiecarei case care asteapta sa-i fie ridicat gunoiul de firmele de salubritate, sunt cutii albastre in firma unde lucrez, iar oamenii isi arunca acolo cutia de aluminiu sau sticla de plastic din care au baut Coca-Cola sau orice altceva.
Un alt exemplu prin care canadienii au aratat ca le pasa de mediu este eliminarea chimicalelor din spray-uri si deodorante care contribuie la marirea gaurii din stratul de ozon. In 1989 a fost adoptat protocolul Montreal care a interzis asa-numitele substante CFC (chlorofluorocarbon) si a devenit unul dintre cele mai adaptate protocoale pe probleme de mediu din lume.
Dintre pasii pe care ii recomanda oamenii de stiinta pentru protejarea mediului sunt:
1. inchideti apa cand va spalati pe dinti sau va barbieriti
2. scoateti din priza aparatele ce folosesc curentul electric
3. nu folositi televizoare cu plasma deoarece folosesc de 5 ori mai mult curent electric decat alte aparate.
4. faceti dus in loc de o baie in cada si folositi un cap de dus cu debit mic.
5. folositi un laptop in loc de un desktop.
6. printati ambele parti ale unei foi de hartie.
Si cred ca exemplele ar mai putea continua.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu