vineri, 10 iulie 2009

Ganduri despre... multe

Ma gandeam azi la ceea ce este aici in Canada si comparam cu ceea ce este in unele tari din Europa. Citeam in ziar azi, de exemplu, ca un tip, supranumit "printul marijuanei", care a vandut cateva milioane de seminte in SUA, va fi extradat, dar nu inainte de a face un tur prin cele mai importante orase din Canada, unde va participa la conferinte care militeaza pentru legalizarea marijuanei. Ideea pe care vreau s-o spun este urmatoarea. Oare toleranta asta, care este buna pana la un punct, si care este dusa la extrem in cazul drogurilor usoare si altor lucruri privite ca normale aici, tine cumva de valorile si traditiile unei societati, in general, si al societatii canadiene, in special ? Ma gandeam azi, asa cum m-am gandit de multe ori pana acum, ca in Canada nu exista deloc traditii, valori perene, ci doar iepurasul de Paste, Mos Craciun, reclame in ziare, la radio si la televiziune si aniversarea companiilor, cum ar fi aniversarea celor de la 7Eleven, care sunt de 40 de ani in Canada si care dadeau cateva mii de Slurpee-uri gratis (asta e o bautura in pui gheata macinata si suc la dozator si il bei cu paiul dintr-un pahar de plastic... mare scofala).
Ma gandeam la traditia religioasa de aici, care este protestanta si care nu are nici un fel de culoare si diversitate. Vorbeam odata cu o colega de la servici, era in preajma Craciunului sau eram pe 7 ianuarie, nu mai tin minte exact, si ii spuneam ca noi avem si ziua numelui, nu numai ziua de nastere, iar ea a zis ca asa este si la catolici, dar nu la protestanti. In momentul ala m-am gandit cat de goala trebuie sa fie viata cand nu ai nimic ce sa celebrezi. Revenind la ideea de mai sus, cred ca modul in care gandesc oamenii de aici, are legatura cu modul in care a luat nastere Canada, cu o populatie majoritar protestanta la inceput, chiar daca acum catolicii sunt predominanti in statistici. Protestantii au avut atitudinea toleranta fata de toti cei care au venit in America, iar mentalitatea asta a ramas. La fel este si in tarile protestante din Europa, vezi Olanda care a fost prima tara din lume care a legalizat casatoriile homosexuale, compara tratamentul imigrantilor in tari precum Olanda, Norvegia, Suedia cu cel din tari precum Spania, Italia, Franta sau Anglia. Exista o toleranta mult mai mare in primul grup. Cum spuneam, toleranta e buna pana la un anumit punct, pentru ca, pana la urma, imigrantii care au venit in Europa au adus cu ei si valorile culturale de la ei, dar partea proasta e ca au incercat sa le pastreze si au refuzat sa se integreze, iar de aici au luat nastere conflictele. De exemplu, musulmanii din Franta au incercat sa impuna purtarea valului de catre unele femei motivand ca este legat de religie, cand nu este asa deloc. Atitudinea presendintelui Sarkozy si a Parlamentului francez a fost sa interzica prin lege purtarea acestui val in Franta. Mi s-a parut o atitudine normala, pentru ca aceasta situatie o compari cu aceea cand te duci in casa cuiva. Acea persoana are anumite reguli in casa sa, iar tu care ai venit acolo si esti oaspete nu schimbi regulile deja impuse. Iar aici tine si de intergrarea ta in societatea respectiva. Te integrezi respectand legile de acolo si nu venind cu legile tale. Aceasta toleranta absoluta nu poate duce la ceva concret.

Aici, desi sunt legi care sunt foarte bine respectate, fiecare poate sa se manifeste cum vrea, iar asta e bine, dar reversul este ca nu se va putea reusi sa fie create niste valori culturale si de civilizatie solide. Fiecare e unic si vrea sa fie unic, si fiecare trage in directia sa, fiecare are opinia sa pe care nu o poti schimba, de aici lipsa consensului asupra unor lucruri general valabile, iar lipsa consensului nu duce la nimic constructiv. Singurul lucru general valabil este ca fiecare are dreptate si are dreptul sa tina la parerea sa, iar tu nu ai dreptul sa ii spui ca lucrurile stau cu totul altfel, pentru ca atentezi asupra dreptului sau la libera exprimare. Cine va vorbi peste cateva sute de ani de civilizatia si cultura canadiana ? Nimeni. Dar cine va vorbi peste cateva sute de ani de civilizatia si cultura franceza, engleza, italiana, chiar romana; europeana, in general ? Multi. De ce ? Pentru ca noi, ca europeni, avem in spate istoria si cultura care ne dau o forma si un drum de urmat. Aici nu ai parte de asa ceva. Iar ei stiu asta si, probabil, ii doare. Ca exemplu, a fost angajata la servici la Ana o noua fata, care i-a zis ca e nascuta in Canada si e "canadianul tipic", adica plictisitor. De ce a zis asta ? Pentru ca aici nu exista o istorie, o cultura puternica precum in Europa, ceva de care sa poti vorbi intr-o discutie cu cineva, iar cand ii spui cuiva ca esti din Europa, deja stiu ca ai o istorie in spate si ceva de care sa vorbesti. Ei au doar economia, care nu creeaza valori perene (vezi aniversarea de mai sus). De aceea sunt fascinati de Europa si de tot ceea ce inseamna Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu