joi, 14 mai 2009

Educatia

Azi vorbeam la servici despre diferite chestii cum ar fi educatia s.a.. Dar primul lucru despre care vreau sa vorbesc este China. Mai precis, despre felul in care poti sa faci bani in China. Cu totii stim ca China a avut o crestere economica extraordinara in ultimii 20 de ani. Din inchirierea pamantului poti sa faci o gramada de bani, asa cum a facut Becali din vanzarea lui. Se stie ca intr-un regim comunist nu ai voie sa ai in proprietate pamant, dar guvernul iti da voie sa inchiriezi pamantul pe 30 de ani sau mai mult. Dar cei ce fac bani il subinchiriaza pe bani frumosi. Nu e de mirare ca sunt multi oameni bogati in China, in ciuda faptului ca acolo este un guvern comunist care a adoptat practici capitaliste in economie.

Revenind la educatie, Ian si Max imi spuneau ca pentru a te reinscrie la scoala trebuie sa ai o evaluare a nivelului de engleza, pentru ca una este sa vorbesti engleza de zi cu zi si alta e sa stapanesti termenii de specialitate dintr-o anumita disciplina. Am auzit ca la colegii trebuie sa stapanesti engleza foarte bine pentru ca pana si cei care s-au nascut aici au probleme cu gramatica si exprimarea stiintifica in limba engleza. Din aceasta cauza exista liste de asteptare la admitere, iar cei care s-au inscris si nu stapanesc foarte bine exprimarea in engleza renunta la facultate dupa cateva luni din cauza dificultatilor.
Mi-am adus azi aminte de ceea ce a spus un profesor de la facultate despre studentii care se inscriu. Multi dintre ei nici macar nu stiau ca nu se pune virgula intre subiect si predicat. De aceea ma gandesc ca poate si in Romania este nevoie de o evaluare a limbii romane, adica gramatica si exprimarea in scris, pentru ca din facultati si universitati trebuie sa iasa specialistii de maine, iar daca ei nu stiu sa se exprime o sa contribuie la perpetuarea mediocritatii. Nu mai inteleg altceva. De ce se scoate gramatica limbii romane de la clasele de liceu (se mentine numai la clasele cu profil umanist)? Ar trebui sa se introduca gramatica in liceu si sa fie o componenta esentiala a examenului de bac.