luni, 25 mai 2009

Aspiratoare, mentalitati si civilizatie

Ieri a venit Ana de la servici si mi-a povestit despre discutia pe care a avut-o cu o colega. Vorbeau despre masinile de spalat, care sunt diferite de cele din Europa. Ana ii spunea ca a fost surprinsa sa vada ca aici ai masina de spalat si uscatorul langa ea, pe cand in Europa poti sa gasesti o masina care are si uscatorul impreuna cu programele de spalat. De asemenea, ii mai spunea ca programele de spalat din Europa sunt foarte specifice, cum ar fi un program special pentru matase, lana sau alte materiale. Colega asta i-a spus ca pana la ea nimeni nu i-a spus ca ar putea sa existe asemenea masini de spalat.
Si i-a mai spus o chestie care m-a surprins si pe mine. Canada preia niste idei cu mult timp in urma SUA. Americanii refuza sa adopte orice idee buna venita din afara tarii lor, ideea aia trebuie sa fie a lor pentru ca ei se considera cei mai buni, de aceea nu adopta ideile bune din Europa sau din alte parti. Cu alte cuvinte, ei vor ca toate ideile bune sa fie americane. Nu cred ca multi ii suporta pe americani aici in Canada. Ma gandeam la filmul Borat, o comedie, care nu este de urmarit de cei cu inima sau stomacul usor, mai ales dupa scena de bataie din camera de hotel si din sala de conferinte. Dar la un moment dat este o scena in care personajul asta fictiv are o discutie cu niste americani din patura de mijloc, evnaghelisti din sud. Filmul este facut ca un documentar, oamenii sunt reali, cu exceptia lui Borat. La un moment dat este o scena in film in care el se scuza sa se duca la baie, iar la masa raman gazdele sale care vorbesc despre el. Una dintre femeile de la masa face o remarca foarte relevanta despre modul de gandire al americanilor obisnuiti: "Cred ca are sanse foarte mari sa fie americanizat." Aici cuvantul "americanizat" are, cred eu, sensul de "civilizat" de parca societatea americana este apogeul civilizatiei din acest moment. Poate nu stiti, dar scenele de la inceputul si sfarsitul filmului sunt filmate intr-un sat de tigani din Romania. A fost un scandal foarte mare cand s-a aflat asta in Romania.
Un alt exemplu foarte relevant este James Dyson. Poate va intrebati cine este asta. Este inventatorul unui aspirator fara pungi care mai are si o bila prin care poti manevra aspiratorul mai usor pana la un unghi de 45 de grade, deci nu ai nevoie de pungi pe care sa le inlocuiesti, iar filtrul pur si simplu il speli. James Dyson este englez si a avut mari probleme ca ideea sa sa fie acceptata de investitori, cei mai multi americani. Multi au refuzat-o pentru ca spuneau ca le iese 500 mil de dolari anual din vanzarea pungilor si nu voiau sa piarda banii astia, dar apoi au incercat sa-l imite. A gasit bani abia in Japonia si si-a inceput compania. Cred ca asta este un exemplu foarte bun despre cum americanii nu accepta idei care nu sunt ale lor. In schimb, japonezii sunt foarte deschisi la nou.