duminică, 31 mai 2009

Harti si mentalitati

Aseara stateam amandoi si ne gandeam la modul in care europenii percep lumea si America, in special, si viceversa. Bineinteles ca intelectualii din noi trebuiau sa iasa la iveala din cand in cand. Intrebarea care ne-o puneam noi era de ce oamenii din Canada si, poate, Statele Unite sunt mult mai orientati spre Asia, iar cei din Europa sunt orientati spre America din punct de vedere al atasamentului fata de o zona a lumii. De asemenea ma mai gandeam ca multe din marfurile care vin la magazinul in care lucrez vin din tari asiatice precum China, India, Indonezia, Malaezia, Filipine.

Explicatia cred ca sta in modul in care percepe fiecare lumea pe harta lumii. Daca stai sa te uiti la o harta a lumii din Europa se poate observa ca Atlanticul este in centrul hartii, pe cand o harta a lumii din America (SUA si Canada) are in centru Pacificul. De asemenea, din punct de vedere anatomic, vederea omului are un unghi de, cred eu, 60 de grade (daca ma insel as vrea sa fiu corectat). Oricum nu este de 180 de grade. Din acest punct de vedere, ceea ce iti capteaza privirea, ca european, este Europa, cele doua Americi (Africa este si ea acolo pentru ca este sub Europa), si poate si Orientul Mijlociu. Dar zonele din Asia la care am facut referire mai sus sunt undeva la marginea hartii si nu iti capteaza privirea atat de rapid, decat daca le cauti...
Din punct de vedere al privitorului american (si asta se vede poate vedea din pozele de mai jos), ceea ce iti capteaza privirea foarte repede, si se incadreaza in unghiul de care vorbeam mai sus, sunt cele doua Americi, Extremul Orient si Australia. Europa este undeva la marginea hartii. Din aceasta cauza exista atasamentul asta fata de America in Europa, dar in America este un atasament mai mare fata de zona Extremului Orient si cea a Pacificului.


Ma mai gandeam si cel de-al doilea razboi mondial. De ce au preferat americanii sa se implice numai in Pacific, la inceput, iar in Europa au intervenit doar dupa ce Germania a declarat razboi SUA. Daca te uiti pe harta cu Pacificul in centru, zona respectiva pare mult mai accesibila pentru expansiunea americana decat zona Atlanticului. Poate de aici si "doctrina Monroe".