luni, 13 iunie 2011

Romani "ajutatori"

Mama mea a venit in vizita la noi pentru o perioada. Nu ne-am mai vazut fata-n fata de foarte mult timp. Bineinteles ca ieri am asteptat-o la aeroport. Avionul aterizase la 14:12, dar am asteptat aproape doua ore in vama pentru ca a trebuit sa se duca pe la vama din cauza ca nu stie engleza si,
probabil, trebuia sa se clarifice situatia ei. Nu era nimic grav. M-am dus si eu la vama si i-am intrebat de ea. Stiam ca se imbarcase la Frankfurt, asa ca le-am dat ofiterilor de la vama datele pe care mi le-au cerut ei: numele ei, data de nastere si numarul meu de mobil. Cat am asteptat acolo mi-a dat un telefon de pe telefonul altcuiva sa-mi spuna ca sta la o coada lunga care merge incet. N-am vorbit mult cu ea, dar macar ne-a mai linistit.

Cand, in sfarsit, ne-am vazut mi-a zis ceva ce mi-a confirmat inca o data, daca mai era nevoie, ca romanii sunt printre cei mai dezbinati si putin saritori sa ajute pe un conational in nevoie. Acolo in vama mai era un roman. Mama i-a cerut telefonul mobil sa ma sune pe mine. Asta a dat din colt in colt si NU i l-a dat. A ajutat-o, in schimb, un arab sau indian, ce-o fi fost el, adica un strain. Am vorbit cu ea trei minute probabil si gata.

Stateam si ma gandeam oare de ce romanul ala nu a ajutat-o si a ajutat-o strainul ala ? Singurul raspuns valabil este ca romanii sunt meschini, ca sa fiu delicat, cand vine vorba de ajutatul altor conationali. Vezi Doamne, ala e roman de Canada, care e cu mult superior unui amarastean care vine pentru prima data in Canada in vizita. Astia care sunt veniti de mai mult timp au un anumit statut, pe care, tu care ai venit de mai putin timp trebuie sa-l respecti. Asa mi-a dat si mie de inteles un bou, care acum imi pare rau ca l-am cunoscut. In plus, vorbesc romgleza cu brio.

Dar nu toti sunt asa. Sunt si care te mai ajuta. As avea un mesaj pentru romanii din Canada, care mai intalnesc in aeroporturi romani "mai prosti" din Romania si care "sunt mai prejos" de voi. Ajutati-i, nu va ia nimic de la gura. Mai ales cand nu stiu deloc engleza. Se intreaba apoi romanii de ce nu avanseaza ca natiune ? Si de aia, pentru ca nu se ajuta cu sinceritate unii pe altii, cand se afla printre straini. Trebuie sa te ajute un strain. Asta e ca-n pilda cu samariteanul din Biblie.

4 comentarii:

  1. Dureroasă constatate..
    nu știu de ce, dar m-a durut, nu toți românii sunt proști, știu că nu ești rău intenționat, dar individul despre care vorbești nu reprezintă o țară.
    Mă bucur că te-ai văzut , în sfârșit, cu mama ta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu ca ai dreptate, ca individul nu reprezinta o tara, dar asa sunt, cred eu, majoritatea. Oare cat era sa ajute pe cineva in nevoie ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun venit mamei tale in Canada. Cred ca persoana respectiva e caz unicat, pentru ca eu am luat straini la mine acasa cind locuiam in Montreal, si nu numai eu si mama prietenilor mei, au luat romani ca si mine care emigrau si nu aveau pe nimeni, de la aeroport si i-am tinut la noi pina s-au pus pe picioare. Mai sint si exceptii, dar bine ai facut ca ai scris despre asta...

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt oameni și oameni. Și eu mi-am vizitat fiul la Londra, aveam emoții, i-am simțit pe londonezi foarte amabili, deși altfel îă știam din cărți, filme și alte informații.
    La Paris, într-o împrejurare oarecare, m-am rătăcit de grup, nu aveam acte, bani, tot dintr-o întâmplare. Niciun francez nu m-a ajutat, deși am spus clar unde aș vrea să ajung.
    M-a „salvat„ un taximetrist african, extrem de amabil, m-a condus la hotel, s-a asigurat că este în regulă, mi-a dat rest ultimul cent..aveam câțiva euro prin poșetă..
    Cam așa..
    Oameni și oameni.

    RăspundețiȘtergere