luni, 4 octombrie 2010

Energia ecologica sau "verde"

Vorbeam intr-o postare anterioara despre aparitia "joburilor verzi" in sectorul energetic, adica in sectorul energiei obtinute din surse regenerabile. Ontario este acum centrul acestui sector din cele doua Americi. Jose Etcheverry, presedintele Canadian Renewable Energy Alliance, o organizatie non-profit care promoveaza conservarea energiei si eficientizarea si energia regenerabila cu impact scazut asupra mediului spune ca "sectorul energiilor regenerabile creste cu viteze diferite in Canada, iar in Ontario creste in mod exponential, datorita, mai ales, politicilor care stimuleaza acest sector." Legea energiei "verzi", adoptata in 2009, da tonul cu un numar semnificativ de programe in acest sector emergent. "Ontario a devenit cea mai importanta jurisdictie din Patagonia pana in Alaska, pentru ca are o piata deschisa pentru producerea de energie si un suport guvernamental foarte puternic, astfel ca intreprinzatorii pot dezvolta proiecte fara teama ca piata s-ar putea prabusi. Etcheverry este de-asemenea profesor asistent la Facultatea de Studii de Mediu din cadrul Universitatii York si presedintele unui ONG non-profit, World Council of Renewable Energy.

De-a lungul Canadei, procentul angajarilor in domeniul energiei regenerabile variaza de la o provincie la alta. El mai pune in evidenta British Columbia, Nova Scotia si Quebec. "In intreaga tara este nevoie de oameni care stiu cum sa proiecteze, implementeze si sa mentina sisteme de energie regenerabila. Este de asemenea nevoie de oameni cu experienta in marketing, finante, management de proiecte". ONU estimeaza ca dezvoltarea de tehnologii, servicii si practici alternative, regenerabile si eficiente vor crea mai mult de 20 de milioane de locuri de munca in jurul lumii pana in anul 2030. Printre tarile care conduc in domeniul cercetarii in energia regenerabila este Germania, care a creat 300.000 de locuri de munca in sectorul energiei regenerabile.

Asociatia inginerilor energeticieni, un grup din SUA cu mai multe filiale in intreaga lume a facut un sondaj pentru "joburile verzi" si a descoperit ca salariile brute variaza intre $70.000 - $110.000 / an. Din ce in ce mai multi canadieni profita de aceste oportunitati. Asociatia inginerilor din Canada (Engineers Canada) raporteaza ca din 2005 pana in 2009 numarul studentilor care s-au inscris in programe energetice ecologice s-a ridicat de la 633 la 971.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu