In primul rand: cum il pastrezi ? Cu cap, muncind, facandu-ti treaba in limitele cerute de contractul de munca. Cum il pierzi ? Din prostie, nefacandu-ti treaba sau pur si simplu, daca ti-e lehamite de job, iti dai demisia.
Dar sa dezvolt. Azi, colegul meu filipinez a avut o discutie cu managerul meu si cu supervizoarea mea. Nu stiu despre ce au vorbit, dar stiam de mult timp ca el are de gand sa-si caute altceva de lucru. Imi spusese asta intr-o zi, dar nu am zis nimic. Consider ca atunci cand cineva imi incredinteaza un secret (ma rugase sa nu spun la nimeni) e ceva normal sa nu spun la nimeni. Oricum, azi-dimineata, inainte sa aiba ei discutia asta mi-a zis ca el vrea sa-si dea demisia. De obicei managerul meu, nu sta la locatia unde lucrez, desi e principala locatie din cele pe care le are compania la care lucrez, dar azi a venit acolo si era mult mai laconic. De obicei nu e asa, e foarte prietenos, glumeste tot timpul. Dar cui ii place cand unul din angajatii tai iti spune ca vrea sa plece ?
Acum cateva zile, colegul meu filipinez mi-a zis ca si-a cerut ROE (record of employment), un echivalent ar fi cartea de munca, dar nu e identic. Un asemenea ROE nu are orele muncite de tine la toate companiile la care ai fost toata viata ta pana acum, cum e in cazul cartii de munca, ci doar la compania unde lucrezi in prezent sau ai lucrat ultima data si este trimis de compania la care ai lucrat la Service Canada ca sa ti se poata da somajul sau EI (employment insurance), dar si asta iti este acordat in anumite conditii de stat. El mi-a zis ca si-a cerut ROE ca sa-i serveasca la interviul pentru jobul urmator, dar nici o companie din Canada nu-ti cere sa vii si cu ROE la tine cand semnezi actele de angajare (daca cineva stie altceva poate sa lase un comentariu). Cand te duci la supervizorul sau managerul tau si le cer ROE-ul asta este unul din semnele cele mai clare ca tu vrei sa pleci de la compania aia. Dar e un semnal lansat de o persoana cu nu prea multa materie cenusie.
Nu stiu daca el si-a gasit de lucru (nu l-am intrebat), dar stiu ca in momentul cand colegul meu a inceput sa-si manifeste nemultumirea s-au pus in miscare rotitele. A venit compania la el si i-a propus sa se gandeasca daca vrea sa stea in continuare sau nu. Dar repet, aici a fost greseala colegului meu ca le-a cerut ROE-ul. Cand iti cauti de lucru nu trebuie sa le spui managerului, supervizorului sau chiar unui simplu coleg ca tu vrei sa pleci. Doar tu stii ce trebuie sa faci si taci din gura. Te prefaci ca esti multumit in continuare si muncesti pana le dai preavizul de doua saptamani sau mai mult (depinde de politica fiecarei companii, dar de obicei e doua saptamani). De fapt chiar astea au cam fost cuvintele pe care le-am auzit printre franturi: if you're no longer happy with the company than you better look for something else (daca nu mai esti multumit cu compania, atunci ar fi bine sa cauti altceva). O reproducere aproximativa.
Sfat: chiar daca nu mai esti multumit cu jobul pe care-l ai, nu da vrabia din mana pe cioara de pe gard. Probabil ca in Filipine nu au vorba asta, asa ca el a dat vrabia din mana pe cioara de pe gard. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa-ti cauti job in continuare, dar cand stii ca viitorul angajator iti face o oferta concreta, adica te suna si-ti spune ca vor sa-ti ofere jobul, nu te duci si le dai preavizul sefilor dupa primul interviu.
Managerul meu i-a zis sa se duca acasa, probabil sa se gandeasca. I-a dat o hartie la mana. I-am auzit vorbind despre zilele libere ramase din anul asta, care de obicei au legatura cu compensatiile care ti se acorda cand esti dat afara amiabil, nu concediat. Este o diferenta intre laying off (desfacere amiabila a contractului de munca) si being fired (sa fii concediat). In primul caz ai dreptul sa ceri EI, in al doilea caz nu. Cand am venit inapoi din treaba mea, sefa mi-a zis ca a plecat acasa colegul meu sa se gandeasca daca maine mai vine inapoi sau nu, dar mi-a zis ca are o presimtire ca nu mai vine. O sa vedem maine. Si eu sunt curios.
Vorba ta: dacă are ceva materie cenuşie în cap, va veni la muncă.
RăspundețiȘtergerePariez însă că nu va veni.
Da, astept sa vad ce se intampla acum dimineata. Sunt si eu putin inclinat sa cred ca nu va veni, dar sunt impartit: 45% vine, 55% nu vine.
RăspundețiȘtergereCa sa vezi, a venit la servici azi. Poate i-a venit mintea la cap si isi cauta fara sa mai zica la altii. De cele mai multe ori e bine sa taci si sa faci.
RăspundețiȘtergereSi daca esti dat afara, primesti EI, singurul caz in care nu primesti e un motiv de concediere pe baza disciplinara foarte puternic. Dar daca indeplinesti conditiile de timp muncit in companie, atunci ti se acorda EI.
RăspundețiȘtergereProbabil că a avut un sfetnic bun, nu neapărat şi materie cenuşie ;)
RăspundețiȘtergereCa sa vezi! eu nu ma asteptam sa mai vina la job...
RăspundețiȘtergereDar e curios ce a avut de gand de fapt...sau pur si simplu e vorba de lipsa de materie cenusie :))
@petaledetimp:
RăspundețiȘtergereCorect. Dar colegul asta al meu intarzie in fiecare zi, iar intr-o zi, cand vorbea cu supervizoarea mea a ridicat vocea la ea. Deci poti sa o consideri abatere disciplinara. Asa ceva nu se face oricat de frustrat ai fi. Bine ca nu e ca in State unde vin si impusca pe cativa.
Azi-dimineata, colegul meu a aflat ca sotia lui e insarcinata. Probabil ca stia de cateva zile, dar azi i s-a confirmat. Copilul ala cred ca i-a mai bagat mintile in cap. Pentru moment. Oricum o sa-si caute ceva mai bine platit mai incolo.
RăspundețiȘtergere