marți, 8 decembrie 2009

Declaratia unui capsunar

Da, asa am vrut sa numesc postarea de azi. Ma simt si eu un capsunar, adica un om care a preferat sa plece din tara pentru ca guverne succesive nu au reusit sa faca nimic pentru ca eu si cu sotia mea sa ne simtim ca vrem sa traim in Romania. De la inceput vreau sa precizez ca nu am fost la vot, ca sa nu fiu banuit ca iau partea cuiva.

M-am simtit jignit de declaratiile si opiniile care se contureaza acum in Romania referitoare la romanii din diaspora, care, vezi Doamne, l-au reinstaurat pe Basescu si "dictatura" lui. Pana la urma se numesc alegeri democratice in cadrul carora fiecare isi exercita dreptul la vot in mod liber. Oare romanii care lucreaza, majoritatea, in Europa, in Spania si Italia mai ales, sunt atat de neimportanti ? Oare ei sunt buni numai pentru pomparea de miliarde de euro in economia romaneasca ? Adica banii sunt buni, dar cand ei au o parere diferita de a celor din tara trebuie trasi de urechi ? Cum de ai indraznit tu ma, ala care stergi mosnegi la cur si culegi capsuni sa ai alta parere decat mine, romanul adevarat care am ales sa-mi duc crucea aici cu "demnitate" ?

Romanii din strainatate nu au votat 100% cu Basescu, ci si cu Geoana, deci au existat pareri impartite. Iar daca cineva s-ar uita la harta publicata pe ziare.com ar vedea ca acea harta arata majoritatea voturilor lui Basescu in Transilvania, unde se concentreaza majoritatea populatiei Romaniei si de unde vine si principala contributie la PIB.

Spunea cineva pe un blog ca daca sunt cetatean si platesc impozit in Romania trebuie sa votez in Romania. Adica daca am plecat si nu mai platesc impozit trebuie sa imi pierd cetatenia si nu mai trebuie sa ma interesez de ceea ce se intampla in tara ? De parca trebuie sa ne intoarcem la votul cenzitar din sec. XIX. In schimbul impozitelor pe care le plateste fiecare roman trebuie oferita in schimb o politica economica si sociala coerenta, iar asta nu au reusit politicienii romani in toti acesti ani. Romanii sunt luati de prosti de politicieni, de parca ei nu stiu sa gandeasca cu propriul creier. Faptul ca sunt aici si vad, ca multi altii, cum merg treburile in alta parte nu conteaza. Faptul ca vreau sa vad aplicat in Romania ce vad ca merge bine aici nu conteaza. Trebuia sa fi trait numai in Romania, pentru ca acolo e viata adevarata de roman. Altcineva imi zicea odata ca daca am ales sa fac facultatea trebuie sa raman la calificarea obtinuta. De ce ? Pentru ca asa spun aia mai batrani ? Trebuie sa explorezi mai multe optiuni in viata. Nu sunt un martir care sa-si poarte crucea. Nu vreau sa fiu apreciat pentru ce am facut dupa moarte, ci in timpul vietii.

Eu nu ma consider un imigrant politic, desi am fost dezamagit de Traian Basescu si promisiunile sale, dar nu am fost persecutat politic. Ma consider un imigrant economic, iar daca o sa obtin o calificare aici si o sa gasesc un post bine platit in afara Canadei nu vad nici un motiv sa nu accept oferta respectiva. In ziua de azi oamenii sunt foarte mobili si trebuie sa tii pasul cu ceea ce te inconjoara. Daca a castigat Traian Basescu la un scor strans din cauza romanilor din diaspora sau al celor din Transilvania (oricum nu mai conteaza cum), cei invinsi ar trebui sa accepte asta cu demnitate si fair-play. Mi-a placut ca Geoana a considerat sa-l trateze pe Basescu cu respectul cuvenit unui fost sef de stat la aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, dar la fel de fair-play ar fi trebuit sa se comporte si cand a fost anuntat rezultatul final al alegerilor. Ar fi trebuit sa se comporte cu demnitate. Din pacate a cazut examenul asta.

Si mai este un aspect. De situatia din tara nu este vinovat numai Traian Basescu, ci toti politicienii care au avut naivitatea (da, naivitatea) sau prostia de a cadea in capcana sa. Anume aceea a politicii divide et impera. Un ultim exemplu e incercarea sa de a-l coopta pe Calin Popescu Tariceanu (pe care l-a injurat timp de 4 ani cat a fost prim-ministru) intr-un viitor guvern PDL-PNL, dar in felul asta incercand sa produca o ruptura in cadrul PNL. Exemple mai sunt multe si nu-mi vin acum in minte.

In concluzie, romanii sunt, o spun inca o data, o natiune profund divizata, care nu-si vor gasi in curand energia de a merge inainte. Urmatorii cinci ani vor fi la fel ca cei cinci ani care tocmai au trecut. Va fi un deceniu irosit. Chiar daca ar fi venit Geoana la putere nu ar fi reusit sa faca nimic. Aici in Canada nu sunt semne ca piata locurilor de munca va creste. Deci daca intr-o tara dezvoltata precum Canada aceasta piata (care este un indicator foarte semnificativ al cresterii economice durabile) o sa mai scada cu cateva procente cum oare ar fi plouat cu locuri de munca intr-o tara de Lumea a Treia din Uniunea Europeana cum este Romania ? Erau vorbe aruncate in vant ca sa gadile frumos urechile credulilor. Nici sub Basescu si orice guvern numit de el nu va ploua cu locuri de munca.

8 comentarii:

  1. Ai perfecta dreptate!!!!Sunt in totalitate de acord cu tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. in tara sunt cateva minti nebune, care desi au incalcat flagrant legea prin A3 incearca o lovitura de stat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant blogul tău, Sergiu, foarte multe informaţii, felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  4. Curier, n-am inteles ce-i cu A3. Poate vrei sa dezvolti. Habar n-am despre ce vorbesti.

    RăspundețiȘtergere
  5. PSD+PC este o alianta inregistrata la tribunal.Presedintele PC, Dan Voiculescu este patronul uni trust media, printre care si postul de stiri si analiza politica Antena 3.pana aici nimic ciudat, insa in data de 6 decembrie, la ora 18:00 pe A3 in direct la gabriela vranceanu firea sunt invitati, petre roman, victor ciorbea si vadim tudor.nimic ciudat la prima vedere, insa in discutiile putrate in acel studiou se tragea in basescu la greu mai mult si geoana ridicat in slavi, mai mult tudor a declarat in cadrul acelei emisiuni sa mergem la vot sa-l votam pe geoana sa scapam de dictatorul diabolic.cei de la CNA au intervenit si au fost cenzurati.deci tipii stiau ca pierd alegerile si au incalcat legea electorala flagrat, ca poate poate schimba ceva.pt PSD nu a fost nici un soc ca au pierdut alegerile ba mai mult pe la 17:00 robert turcescu angajat la realitatea tv pe twitter a lansat zvonul ca traian basescu conduce, sublinia sa nu-l intrebam de unde stie si care e procentul.de ce?insomar la interventia lui hrebenciuc la ora 21:00 l-au dat castigator pe geoana (voalat au recunoscut).de ce a apelat turcescu la net?e angajatul lui sorin ovidiu vantu o tinta electorala si nu numai a lui basescu si aliat cu geoana.in campanie realitatea tv a fost fatis anti basescu, acum la 2-3 zile incet incet schimba placa, fiidca lui vantu i se infunda, traian chiar vrea sa-l lege.la agatat pe popa in indonezia, deja vantu este dat in consemn la granita.in final FNI iti spune ceva?

    RăspundețiȘtergere
  6. sergiu, daca basescu e tare si reuseste prin minune sa obtina si anticipate sa le ia imunitatea parlamentailor cum are de gand, cad multi pesti mari.deja unul e cu un picior in groapa.imediat dupa rezultatul alegerilor cineva isi retrase de la bursa 9 milioane de euro, si la foarte scurt timp un greu a fost dat in consemn la granita, iar unul ale legaturi stranse cu popa ascuns prin indonezia cand geoana era ministru de externe.toate aceste 3 intamplari duc la o pesoana, sorin ovidiu vantu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, am vazut si eu ca CNA-ul a amendat Antena 3 si OTV pentru incalcari flagrante ale legii electorale. Nimci nou sub soare. Dar s-a depasit orice limita a bunului-simt. Acum un an si ceva, cand am plecat, nu credeam ca o sa se ajunga la asa ceva. Am vazut si filmuletul de pe YouTube unde, la Antena 3, in jurul orei 16:30 in ziua alegerilor, pentru cateva secunde, s-a aratat ca Geoana are 53%, iar Basescu 47%. E scandalos. Aici se ajunge daca nu se iau masuri din timp pentru respectarea legii. Niciodata nu am vazut la televizor stiri despre oameni condamnati ulterior pentru fraude electorale. De ce ? Pentru ca nu intereseaza de fapt pe majoritatea oamenilor. Oamenii se gandesc numai la ce-i in stomacul lor, nu si la consecintele pe termen lung ale nerespectarii legii. In felul asta vor injura politicienii si politica si nu vor intelege de ce nu merge nimic in tara asta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiu cine e "curier" dar saracu' nu are prea multi neuroni... Daca el inca mai crede ca Basescu e luptatorul anti-comunist, atunci e clar, nu mai are scapare...

    RăspundețiȘtergere