miercuri, 9 decembrie 2009

Taxa provinciala

Azi am vazut la televizor o stire despre Translink care a marit taxa provinciala (Provincial Sales Tax sau PST) de la 7% la 21% pentru toate parcarile din Metro Vancouver. Adica asta inseamna ca toate parcarile publice cu plata isi vor mari tarifele cu 21%, ceea ce inseamna mai multi bani de dat pentru soferi. Pentru cei care nu stiu, Translink este autoritatea rutiera din Lower Mainland, care se ocupa cu administrarea soselelor, podurilor si transportului in comun din aceasta zona din British Columbia. Ei spera sa stranga la buget $33 milioane pentru ca au un deficit mare, iar de la anul o sa mareasca si pretul biletelor si abonamentelor cu scopul de a strange mai multi bani pentru proiectele pe care vor sa le puna in aplicare in anii care vin. Probabil ca orice companie publica are dreptul sa mareasca PST-ul daca doresc, dar in anumite conditii. Nu stiu exact care e situatia, dar nu e de ici de colo sa maresti PST-ul pentru produsele sau serviciile tale. Pana la urma e vorba de o taxa adoptata de guvernul provincial.

Oamenii sunt nemultumiti aici de continua crestere a tarifelor la transportul in comun in comparatie cu, de exemplu, Toronto, unde cica platesti un singur pret pe un bilet si te poti duce oriunde. Aici, cand schimbi zona (sunt 3 zone de calatorie), trebuie sa cumperi un supliment la biletul pe care l-ai cumparat deja, altfel iei amenda. De exemplu, actualul primar din Vancouver, Gregor Robertson a primit o amenda de $200, daca nu ma insel, pentru ca nu si-a luat un supliment de $1,25 cand a trecut granita dintre zone. Si asta inainte de alegerile locale de anul trecut. A dat in judecata Translink pentru asta. Nu stiu care a fost rezultatul procesului.

Azi vorbeam cu colegii mei din Filipine despre cetatenie. Ei sunt de mai mult timp aici si spuneau ca poate se vor intoarce acolo la pensie sau doar in vizita, dar nu acum. Ei au pierdut cetatenia filipineza cand au dobandit-o pe cea canadiana, pentru ca asa spune legea la ei. Asa era si la noi pe vremea comunistilor, dar, din fericire, nu mai este cazul acum. Poti sa ai cetatenie dubla in Romania. In privinta cetateniei lor nu doreau sa si-o redobandeasca in viitorul apropiat pentru ca oricum pot merge in Filipine fara sa aibe nevoie de viza de intrare in tara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu