miercuri, 3 octombrie 2012

Fotbalul in America de Nord

Zilele astea am aflat ca George Ogararu va juca la Seattle Sounders in Major League Soccer. Ma bucur ca vine sa joace aici pentru ca eu cred ca fotbalul este pe un trend ascendent. Totul a inceput, dupa cum, probabil, stiu multi cu David Beckham.
Da, a venit pentru bani, i s-au oferit atunci $250 milioane, iar apoi cred ca i-a parut rau, altfel cum se explica dorinta lui de a juca la o echipa din Europa in intersezonul din MLS ? Daca nu ma insel a jucat la AC Milan pentru o perioada. Anul asta era vorba sa se duca la Paris Saint-Germain, dar a ramas la LA Galaxy.

Revenind la Ogararu si la fotbal. Dupa cum am spus, cred ca fotbalul va deveni aici din ce in ce mai popular. Va fi intr-o competitie acerba cu hocheiul, pe care, aici in Canada, nu-l va putea detrona prea curand, pentru ca face parte din cultura canadiana si e mult prea inradacinat aici. Dar niciodata sa nu spui niciodata. In State este la mare concurenta, cu hocheiul, cum am spus, dar si cu fotbalul american si cu baseball-ul. In baseball se baga multi bani, dar tribunele la meciurile de baseball au multe scaune goale, pe cand la fotbalul european sau soccer, cum i se spune aici, tribunele incep sa devina din ce in ce mai pline.

Thiery Henry joaca la New York Red Bulls. Da, e aproape de finalul carierei, dar joaca foarte bine si acum. In plus, prezenta unor asemenea jucatori in Major League Soccer face sa creasca interesul oamenilor fata de sport. Am fost surprins sa vad ca sunt foarte multi fani ai diferitelor echipe englezesti sau europene pe aici. Galeriile echipelor din MLS le-au copiat pe cele din Europa, dar, din fericire, nu le-au copiat metehnele celor din Europa, cum ar fi extremismul. Ma gandesc la cele din Italia care afiseaza salutul nazist si, din pacate, si unele galerii din Romania fac asta sau afiseaza imaginea lui Ion Antonescu.

In seara asta Vancouver Whitecaps au jucat cu Chivas USA, iar Vancouverul a castigat cu 4-0. A fost un meci foarte frumos, asa cum de mult timp nu am vazut in Vancouver. Pacat ca sunt la sfarsitul sezonului regulat si mai au doar doua meciuri de jucat. Sunt pe locul 5 in momentul de fata, ultimul loc pentru playoffs, dar sunt la o diferenta foarte mica fata de FC Dallas. Sunt 5 puncte diferenta intre ele, dar Dallas mai are 3 meciuri de jucat. Daca e sa se ajunga la egalitate de puncte, atunci Dallas o sa se califice pentru ca in ultimul meci direct Dallas a castigat cu 1-0.

MLS nu se compara cu nivelul campionatelor europene mari, dar e deasupra Ligii I. As putea spune ca e pe undeva la nivelul campionatelor din Belgia, Scotia, Portugalia sau Olanda chiar. Adica sunt 2 sau 3 echipe care stralucesc, iar celelalte incearca sa stea foarte aproape de ele. Partea frumoasa este ca acele echipe nu sunt aceleasi tot timpul, ca in campionatele mai sus mentionate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu