sâmbătă, 25 iunie 2011

Viata de zi cu zi

Asa cum o vad eu. Asta mi-a cerut un anonim. As fi apreciat un nume, dar merge si asa. Ce sa spun de viata de zi cu zi ? Oamenii se trezesc dimineata, se duc la servici, isi beau cafeaua de dimineata in SkyTrain, nu acasa. Aici se diferentiaza America
de Nord de Europa. Peste ocean (vazut de aici), cafeaua se bea la cafenea, pe cand aici mergi cu termosul sau cu paharul de hartie in mana si o bei pe fuga.

Pe autobuz, pe SkyTrain, oamenii discuta intre ei, citesc ziare, asculta muzica pe iPod, se joaca pe smartphone, joaca jocuri video pe acelasi smartphone sau, pur si simplu, contempleaza peisajul de afara. Altii merg la servici cu masina. Ce-mi place aici cand sunt ambuteiaje la ora de varf ? Nimeni nu claxoneaza ca nebunii ca "sa se elibereze" drumul mai repede. Fiecare asteapta rabdator. Cunoasteti cumva o tara in care fiecare sofer claxoneaza cand e blocat in trafic, contribuind si mai mult la stresul din trafic ? Intrebare retorica, bineinteles.

Un anonim m-a intrebat cam cati bani iti trebuie ca sa ajungi sa ai o viata acceptabila in Canada ? Cred ca in jur de $2000 - $3000 de persoana si sa cheltui cat mai putin sau chiar deloc de pe cardul de credit. Cel mai bine este sa fiti doi care aveti joburi. Singur e foarte greu. Asta e parerea mea.

Un alt lucru care mi-a placut aici a fost acela ca multi copii au ramas copii. Zilele trecute mama mea se uita pe geam la niste adolescenti, sa fi avut 15-17 ani, care se jucau de-a v-ati ascunselea. Oare cati copii de varsta lor mai fac asta la varsta lor ? Incepand de pe la 11 ani deja se gandesc la cati prieteni/prietene au avut si la alte cele. La varsta cand ajung la liceu deja copilaria lor nu mai exista. Tin minte ca atunci cand aveam 14 ani jucam sah in fata blocului si organizam turnee de sah. Asta era la inceputul anilor '90. Ce fac copiii de 14 ani in ziua de azi in Romania ? Asta cred ca este o tara normala, una in care copiii sunt inca ceea ce trebuie sa fie, copii.

6 comentarii:

  1. Au in Vancouver una din cele mai bune biblioteci din lume.Ai fost vreodata la sediul central?

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca te referi la aceea de pe Homer St., fata-n fata cu Canada Post, nu, nu am fost acolo. Am trecut pe langa ea totusi. Se vede foarte clar inauntru, e imensa. Nu locuiesc in Downtown. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. "acceptabil"
    Adica sa-ti asiguri intretinerea,mancarea,net. Plus cheltuielile neprevazute si sa-ti mai si ramana ceva?
    Ast raspuns.Nu de alta dar vreau sa plec ca si asistent medical si salariul este in jurul a 3000-3500,este suficient?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim
    Da, cred ca este suficient. Din ce am auzit, un asistent medical porneste de la $20-24/ora, salariu brut. Totusi cred ca o sa fie nevoie de niste cursuri aici. Asistentele, aici in Canada, fac mult mai multe decat in Romania. Sfatul meu ar fi sa te interesezi din timp cam ce presupune sa fii asistent medical in Canada. Nu de alta, dar sa ai temele facute cand vii aici. In Vancouver sunt multe colegii, de stat sau particulare, care ofera cursuri de asistente medicale. Unele sunt mai scumpe, altele mai ieftine. La cele de stat este lista de asteptare, dar sunt mai ieftine si dureaza mai mult pana termini scoala.

    RăspundețiȘtergere
  5. Poti posta un link cu preturile apartamentelor?
    sau chiria lor

    RăspundețiȘtergere
  6. Du-te pe link-ul asta si intra pe "housing". Cred ca ai sa-ti faci o idee. Poti trimite e-mail-uri la manageri de cladiri sau proprietari de apartamente. Pe managerii de cladiri poti sa-i intrebi ce au inclus in chirie. Sfatul meu este sa nu le spui ca le scrii din Romania, pana nu te muti aici sau esti pe punctul de a veni.

    RăspundețiȘtergere