marți, 21 iunie 2011

Costul vietii in Vancouver

Asa cum o vad eu. Dragos m-a rugat sa fac asta intr-un comentariu la articolul anterior. De la inceput vreau sa spun ca Vancouverul este cea mai scumpa zona din Canada,
desi TVA-ul este relativ la fel peste tot in Canada. Luati aminte la cuvantul relativ, de aia l-am si evidentiat. Aici platesti si pentru peisaje. In care mare oras din Canada mai ai munte si ocean la un loc si niste peisaje superbe cand ai si vremea frumoasa care sa-ti permita sa vezi astea ?

Totusi, peste tot inceputul este greu. Cineva imi spunea de euforia primelor doua saptamani cand esti fascinat pentru ca ai ajuns intr-un loc nou, dar trece si asta, ca orice euforie de altfel. Aceeasi persoana mi-a mai spus ca "una este cand te gandesti ca vei intampina greutati si alta este cand treci prin ele". Asa este, pentru toti inceputul este greu. Important este sa nu disperi, desi o sa apara si momentele alea, si sa cauti in continuare. Sfatul meu ar fi sa cautati orice la inceput, chiar daca aveti familie sau sunteti singuri, ca sa aveti o sursa de venit continua si apoi va mai ganditi la planurile pentru care ati venit. Banii cu care ati venit nu o sa tina o vesnicie, iar cand vezi cum cheltui banii, iar altii nu vin in loc te cam doare sufletul. O alta optiune ar fi sa va apucati imediat de scoala, dar sa va orientati spre un domeniu care are cautare si care angajeaza aproape imediat ce ati iesit de pe bancile scolii.

De gasit joburi iti gasesti pe internet. Cel mai popular site pentru joburi este Craigslist. Pentru Vancouver te duci pe http://vancouver.craigslist.org/, dar si pe alte site-uri cum ar fi Workopolis, Indeed, Wow Jobs, BC Jobs, Job Bank, etc.. Si in ziare puteti cauta joburi. Ziarul The Province are foarte multe anunturi, dar, din experienta mea, cel mai mult succes am avut pe Craigslist. Incercati ce credeti voi ca merge. Vanati peste tot pana gasiti  Si reteaua de contacte conteaza. Faptul ca stii un angajat dintr-o companie, iar o pozitie este disponibila acolo poate sa iti ofere un atu in fata altcuiva. Nu e nevoie sa fie un prieten, ci doar o simpla cunostinta, dar sa aiba incredere in tine ca iti poti face treaba cum trebuie. Totusi acea persoana isi pune obrazul pentru tine in fata angajatorului tau, iar eventuala ta performanta proasta se resfrange si asupra persoanei care te-a adus in companie. Fa-ti temele dinainte sa stii exact despre ce este in jobul acela, pentru ca odata angajat sa nu-ti para rau ca l-ai luat.

In privinta cheltuielilor, adica a cosului zilnic, cum se mai spune. Ce pot sa spun ? Mama a venit in vizita la noi si, bineinteles, transforma orice pret in dolari canadieni in lei. Cam pe acolo. Dar sa nu va imbatati cu apa rece. Alte cheltuieli sunt mai mari, cum ar fi chiriile, facturile. Pentru chirii va puteti duce la pagina corespunzatoare de pe Craigslist. Va puteti face o idee. Pentru inchiriat eu as recomanda Burnaby, New Westsminster, Coquitlam, Richmond. In primul rand zonele care sunt foarte accesibile cu transportul in comun, adica primele doua. Nu v-as recomanda sa va duceti in Vancouver, este foarte scump. Cu cat te apropii de Downtown, cu atat preturile la chirii cresc. Multe apartamente au apa calda si caldura incluse in chirie, dar curentul electric sau hydro, cum i se spune pe aici, se plateste separat. Noua ne-a facut managerul de bloc contractul cu compania de curent electric si apoi am inceput sa primim factura la fiecare doua luni. In medie platim cam $40 pe doua luni, cu taxe incluse.

Revenind la cosul zilnic, magazinele din care noi cumparam cel mai des sunt Costco, The Real Canadian Superstore, Save On Foods, uneori Safeway. Costco este si in Marea Britanie. Este un fel de Metro din Romania, dar arata mult mai nasol daca te uiti la tavan. Pana la urma este un fel de depozit de unde cumpara multi oameni. Daca ma uit pe o lista de cumparaturi de la Costco care are pe ea un sac de 5 kg de cartofi ($7,99), un bax de trei pui intregi ($24,26), un bidon de 4 l de ulei de rapita ($6,49), o cutie mare de cereale de 1,4 kg ($8,99). Pe toata lista am dat $47,73. Dupa cum vedeti este suma celor de mai sus, dar, in general, pe multe alimente nu se taxeaza HST-ul, care este TVA-ul de 12%. La alte produse, cum ar fi haine, de exemplu, se adauga si 12%.

Pe lista de la Superstore am dat $54,08. Deci intr-o zi am luat ce a fost la Superstore si Costco. Cele mai scumpe produse de pe lista de la Superstore au fost niste scutece ($24,99), un bax mare de prosoape de hartie de bucatarie ($19,97), in rest produse mai mici in valoare totala de $5,05. Dar asta nu e o zi tipica pentru ca nu cumparam primele doua produse in fiecare zi. Dar va faceti cred eu o idee. Pe internet platesc in momentul de fata $39, dar duceti-va pe site-urile principalilor furnizori de internet pentru persoane fizice, Telus si Shaw. La preturile de acolo adunati si 12% HST si aveti pretul real. De asemenea luati aminte si la ofertele limitate. Cand va duceti sa va faceti un abonament intrebati cat platiti dupa ce perioada promotionala expira.

21 de comentarii:

  1. Am auzit si eu ca Vancouver e mult mai scump si de fapt si zonele din prejur, la pretul la case si asigurari, poate si la mincare.
    Vad ca la voi taxele sint de 12%,in Ontario unde stau eu sint de 13%. Am inteles ca si benzina e putin mai scumpa acolo, dar si ca salariile ar fi putin mai mari ca pe aici. Deci cred ca facind o medie se compenseaza.
    Am comentat si eu pentru cei interesati de Canada.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Apropo de incepatori, unde ma incadrez inca, daca ei inteleg inca de la inceput ca orice ban intrat in casa e bun indiferent de munca prestata, nu se poate sa nu fie bine. Eu am avut si momente de disperare pentru ca pur si simplu nu imi gaseam job. Nu aveam nicio pretentie, voiam doar sa lucrez si atat. Dar au trecut si momentele alea si cand trec, totul devine din ce in ce mai bine :). Numai bine, Francisca

    RăspundețiȘtergere
  3. super interesnt postul. asteptam alte amanunte interesante

    RăspundețiȘtergere
  4. @MMA
    Eu am auzit tocmai invers. Ca in Ontario viata ar fi ieftina, ca salariile de acolo sunt mai bune. Gandeste-te ca in BC este cel mai mic salariu minim pe economie din Canada. Treaba cu costul vietii in Ontario am auzit-o de la oameni care au trait acolo. Da, benzina e mai scumpa pe aici. Eu, de exemplu, cumpar benzina cu cifra octanica cea mai mare, pentru ca arde cel mai bine si platesc in jur de $1,4/litru, dar pretul variaza. Cam cat e prin Ontario ? Cea mai ieftina benzina cred ca e in Alberta. Au atatea rezerve de petrol acolo.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Francisca
    Da, ai dreptate. Trebuie sa ai tot timpul o atitudine pozitiva, chiar daca nu se poate asa tot timpul. Sunt suisuri si coborasuri in viata oricarui om.

    RăspundețiȘtergere
  6. Benzina premium aici este intre 1,29 - 1,38 depinde de benzinarie.
    Eu zic ca salariile nu sint mai bune, doar ca casele si asigurarile sint mai ieftine si putin mincarea.
    Cel mai ieftin e la Montreal, si case, chirii, asigurari, mincare etc. dar si salariile putin mai mici ca aici.
    Acuma eu raportez la orasul in care sint eu, probabil ca la Toronto sint salarii mai mari, dar nu stiu.....

    RăspundețiȘtergere
  7. salutare tuturor..suntem in prag de emigrare-in toronto-, pregatire dosare etc. am gasit pe net, inchirieri apartamente condo blocuri intregi postate de agentii imobiliare (in toronto) cu tarife mai mici decat la proprietari.de ce aceasta diferenta de pret? sunt probleme?
    multumesc , o zi buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca sunt probleme. Particularii cred ca fixeaza un pret al chiriei ca sa acopere rata lor banca si costurile cu intretinerea. Si noi stam intr-un bloc care apartine unei companii. Bafta multa in Toronto.

      Ștergere
  8. multumesc frumos pt raspuns:) daca o sa mai am intrebari, pot sa te mai bazai?:)(aici sau pe facebook) o zi buna in continuare.Andy

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici o problema. Pe Facebook cred ca ar fi mai bine, pentru ca putem purta discutia in privat. Nu cred ca vrei sa vada toata lumea ce scrii tu, cateodata.

      Ștergere
  9. buna tuturor..in curand vreau sa merg la ambasada sa cer viza pentru imigrare spre canada...mai precis as vrea sa merg in toronto...tot ce as vrea sa stiu ca sa imi pot face o idee cam cat e salariu mediu si daca se poate fata cheltuielilor cu el...si nu ca ma astept sa ramai lunar cu o suma x de bani...ci pur si simplu sa ai strictul necesar care in romania ( mai nou in anumite tari din europa) lipseste...multumesc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu traiesc in Toronto, asa ca daca poate cineva din Toronto iti citeste comentariul poate te lamureste. Am postat undeva un site care ofera o estimare a salariilor pe diverse domenii. Pune "salarii" in casuta de cautare si poate gasesti site-ul ala.

      Ștergere
  10. Buna ,si eu sunt pe picior de plecare dar nu m am decis unde anume in canada. Lucrez de ani ca sofer pe utilaje de constructii. Ma indruma careva intr-o anume zona ?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare se duce unde crede ca o sa-i fie bine. Pentru utilaje de constructii aici iti trebuie o licenta care trebuie platita. Nu ma intreba detalii, pentru ca nu stiu. Oricum, e sigur ca-ti trebuie o licenta de autorizare pentru asemenea utilaje: macarale, excavatoare, etc.

      Ștergere
  11. Salut,
    Eu sunt andrei, am 22 de ani si lucrez pe un vas de croaziera ca si crupier. Sunt destul de interesat de incercat o experienta in Canada, stiind ca in pozitia mea se cauta personal. As aprecia orice raspuns, indrumare, sfat care m.ar ajuta in incercarea mea. Un salariu mediu acopera cheltuielile de trai ? Am vorbit momentan doar la Hard Rock Casino in Vancouver si mi.au spus ca daca fac aceasta mutare ii pot contacta oricand pt job. Treaba e ca n.as vrea sa ma arunc,dar pt un giovanne, dornic de aventura, fara sotie, copii , pot sa traiesc un an din salariu in vancouver ? De asemenea o idee despre un buget de inceput, acte necesare si tot procesul, daca va vine, se apreciaza foarte mult :)
    Eu va multumesc anticipat.

    "Who is affraid of change, will not discover the world"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Du-te la link-ul asta sa vezi daca poti fi eligibil. http://www.cic.gc.ca/ctc-vac/getting-started.asp. Site-ul intreg este www.cic.gc.ca. Acolo afli toate informatiile legate de emigrare in Canada. Cat despre salariul de crupier la casino, n-am nici o idee cat face unul. intereseaza-te pe net. Poate afli.

      Ștergere
  12. Buna seara am si eu o intrebare poti sa iti gasesti de lucru daca nu ai acte de emigrant

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred, dar daca gasesti pe cineva, sa-mi spui si mie. :)

      Ștergere
  13. Salut. As dori sa imigrez in Canada mai exact în Vancouver. Stie cineva pe acolo un arhitect roman sau cat este salariul mediu pentru aceasta meserie?

    Cristea Aurelian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca cunosti care sunt nivelele pentru arhitecti, adica Senior Architect or Junior Architect sau ceva de genul asta, poti verifica site-ul payscale.com. Poate te ajuta sa-ti faci o idee.

      Ștergere