vineri, 18 martie 2011

De ce emigram in Canada ?

De la inceput vreau sa spun ca emigrarea intr-o tara poate fi temporara sau definitiva. Daca te duci sa traiesti intr-o tara timp de cativa ani si apoi vii inapoi tot emigrare se cheama. Ieri am fost la un curs pe care il fac de cateva saptamani bune. Acolo am intrat in vorba cu o tipa care avea accent est-european, am crezut ca e din Romania, dar mi-a zis ca e din Rusia, din Vladivostok. Venise de un an si jumatate cu sotul si cu baietelul ei de 8 ani. Am intrebat-o de ce a venit in Canada. Ea mi-a zis ca ar putea sa ma intrebe acelasi lucru pe mine. Amandoi plecasem din cauza situatiei din tara. Nu mai intru in detalii cum era si este in continuare situatia din Romania. O stiu toti cei care citesc postarea asta. Se pare ca la fel este si in Rusia, chiar mai rau.

Ea venise prin Coreea de Sud, apoi prin Japonia si apoi a ajuns in Vancouver. M-am gandit apoi la o comparatie intre motivele de emigrare ale unui vest-european si ale unui est-european. Vest-europenii vin in Canada pentru un an sau mai multi (daca se casatoresc cu un cetatean canadian, cum stiu din cateva cazuri), doar ca sa aiba o alta experienta de viata. Ei nu vin pentru ca se plang de coruptia din tara, de institutiile statului care nu-si fac treaba. Nu. Ei vin pentru a cunoaste locuri si oameni noi. Est-europenii, ca mine, vin in Canada pentru ca situatia din tarile lor pare ca nu se va mai imbunatati niciodata, ca lucrurile vor stagna mult timp si vor ajunge la pensie si nici o schimbare palpabila nu o sa aiba loc. Mai stie altcineva alte motive ? Lasati-le intr-un comentariu.

Una din cauzele diferentei acesteia de mentalitate si de motive este sistemul comunist care a fost in estul Europei si a mentalitatii care a ramas dupa aceea si sistemul capitalist care a dezvoltat in fiecare din vestul Europei simtul responsabilitatii si al corectitudinii. Poate ca cineva o sa se intrebe ce treaba are comunismul cu ce este in tara acum. Pai are. Majoritatea politicienilor sunt fosti comunisti. Partea mai trista este ca si astia tineri invata de la cei batrani aceleasi obiceiuri. As mai face si alta comparatie. Ganditi-va la mentalul colectiv ca la un zid, iar in zidul asta sunt batute o multime de cuie, care reprezinta mentalitatea comunista. A venit Revolutia din 1989 si a scos cuiele din zidul asta, dar au ramas gaurile. O sa treaca mult timp pana gaurile astea nu o sa se mai vada deloc. Trebuie multe straturi de mortar ca sa nu se mai faca simtite. De aceea conteaza si acum impactul comunismului asupra situatiei din multe tari din estul Europei, desi, la prima vedere, nu e evident.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu