vineri, 11 martie 2011

Compania in care lucrez are o multime de cursuri on-line pe site. Unul dintre ele se refera la "hartuirea ilegala a angajatilor" sau "hartuirea intr-un mediu de munca ostil" sau "hartuirea la locul de munca" sau "hartuirea sexuala la locul de munca". In general tema aceeasi cu unele variatii. Intr-unul dintre ele se spunea ca nu trebuie sa faci discriminare la locul de munca pe baza nationalitatii, sexului, religiei, politicii sau a orientarii sexuale. Se dadea acolo un exemplu ipotetic despre o posibila situatie sensibila in care este implicata politica si religia. La locul de munca, oricare ar fi el, angajatii sunt indemnati sa aduca steaguri-curcubeu, adica steagul poponarilor, pentru a "sarbatori" sau "celebra" toleranta si egalitatea in drepturi. Unul dintre angajati nu este de acord cu asa ceva si aduce la servici insemne religioase pe care le afiseaza in biroul lui si mai citeste din Biblie. Ei bine, despre cel din urma se spunea ca este intolerant si face discriminare pe baze politice si de orientare sexuala.

Eu stau si ma intreb daca nu cumva firma l-a discriminat pe respectivul angajat pe motive religioase. El avea tot dreptul sa-si manifeste opozitia fata de o asemenea chestiune sensibila, pentru ca ii contrazicea convingerile sale sincere. Situatia ipotetica prezentata mi s-a parut si mai cusuta cu ata alba avand in vedere ca orice companie declara ca respecta drepturile fiecaruia si nu face discriminare deloc. Angajatilor li se recomanda sa nu discute chestiuni sensibile sau controversate la locul de munca, ci sa vorbeasca despre subiecte neutre cum ar fi vremea sau sportul. Probabil ca unii dintre cititori o sa traga concluzia ca in Canada se face spalare de creiere cu asa ceva. Nu merg pana acolo cu concluziile, dar aici se pune accent pe "locul de munca placut", nu "ostil". Aici se crede ca asemenea discutii pot degenera si pot da nastere la un mediu de lucru "ostil". Am mai spus si alta data ca in Canada multi angajatori vor ca angajatii lor sa "se simta bine" (to have fun). Acest "simtit bine" e esential pentru ca mobilitatea fortei de munca e foarte mare, oricand poti demisiona si poti sa te duci la alt job. Nici o companie nu are interes sa concedieze angajatii foarte repede, pentru ca atunci cand este angajat cineva nou este si un cost atasat acestuia, adica costul pregatirii sale pentru a cunoaste atributiile pe care o sa le aibe in companie.

Un sfat inainte de a veni in Canada, daca vreti sa-l urmati (aveti toata libertatea din lume): nu discutati subiecte controversate, nu face impresie buna. Daca totusi abordati un asemenea subiect, incercati sa-l terminati cat mai repede sau lasati-i pe ceilalti sa-l dezvolte. Nu sunteti in Romania, este o alta mentalitate aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu