marți, 30 noiembrie 2010

Neimportanta WikiLeaks

Se vorbeste foarte mult zilele astea despre dezvalurile pe care site-ul WikiLeaks le-a facut despre diplomatia de culise. Acum cateva luni se vorbea despre dezvaluirile pe care le-a facut despre razboiul din Irak. De ce mi se par atat de neimportante "dezvaluirile" pe care WikiLeaks le-a dat publicitatii ? Pentru ca diplomatia de culise pe care o dezvaluie a existat dintotdeauna, de cand au fost create statele si discutiile diplomatice intre ele. Unele lucruri trebuie sa ramana secrete, doar rezultatele acelor negocieri conteaza.

Hai sa le luam pe rand. Dezvaluirile despre razboiul din Irak au fost facute de un pustan de 20 de ani din armata americana, care s-a inrolat in armata din fata calculatorului unde juca tot timpul jocuri video si credea ca luptele sunt ca in jocurile sale, iar filmele pe care le vedea la televizor prezentau in mod realist razboiul si toate manifestarile sale. Sunt ironic ! Razboiul din Irak nu este mai mult sau mai putin crud decat alte razboaie purtate in trecut, dar din cauza ca poti publica si afla stiri despre el aproape instantaneu pe internet il face accesibil. Care razboi din istorie nu a avut victimele sale nevinovate ? Nu minimalizez pierderile de vieti omenesti sau motivele pentru care a fost declansat si cu care nu sunt de acord, dar odata pornit trebuie sa respecti regulile din armata. Cand faci dezvaluiri despre operatiunile in care camarazi de-ai tai ar putea muri, atunci asta se numeste tradare si este mult mai periculos decat daca acestia ar fi raniti sau ucisi intr-o ambuscada intamplatoare.

Diplomatia de culise a existat dintotdeauna. Duceti-va in orice arhiva romaneasca sau straina si o sa gasiti acolo mii de documente legate de negocieri intre state, discutii personale intre sefi de state, ministri, ambasadori, corespondenta diplomatica cu notele unui ministru pe marginea unei scrisori sau a unei telegrame. Semnarea unui tratat intre doua state, de exemplu, este precedata de luni sau chiar ani de negocieri intense care nu sunt facute publice. Cum am spus mai sus, rezultatul final conteaza. Aceste discutii nu sunt imorale sau ilegale, sunt discutii firesti intre oameni. De aceea cred ca WikiLeaks nu face nici o dezvaluire senzationala, ci doar oamenii care nu au cunostinta functionarii sistemului diplomatic cred ca sunt senzationale.

Hai sa ne gandim ce face de fapt WikiLeaks. Daca internetul ar fi existat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar in Germania era in continuare regimul nazist, ganditi-va la impactul informatiilor dezvaluite de un site ca WikiLeaks. Efectiv dusmanul nu ar fi avut nevoie sa desfasoare actiuni de spionaj, ci s-ar fi dus pe acest site si si-ar fi luat informatiile de acolo. Ce vreau sa spun este facand aceste "dezvaluiri" WikiLeaks si alte site-uri asemenea lui submineaza de fapt democratia in loc sa o intareasca. Ofera dusmanilor democratiei munitie pentru a o submina si din interior. Prin publicarea acestor documente nu faci altceva decat rau tarilor democratice in numele "libertatii de opinie". Oare de ce nu au publicat niciodata documente din China, Pakistan, Iran, etc. ? Pentru ca nu se poate. Serviciile secrete si institutiile diplomatice exista cu un motiv si trebuie sustinute atat timp cat nu-si folosesc atributiile in mod abuziv.

Un comentariu:

  1. Se pare ca e util dar nu pentru cine trebuie...

    WikiLeaks a publicat lista secreta a obiectivelor - cheie pentru SUA

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-8101343-wikileaks-publicat-lista-secreta-locurilor-sensibile-pentru-statele-unite-din-intreaga-lume.htm

    RăspundețiȘtergere