miercuri, 24 noiembrie 2010

Ninge in Vancouver

Cum am spus in titlu, ninge in Vancouver. Wow. Unul sau doi fulgi cad acum cand scriu postarea asta. Citeam in ziar odata comentariul uneia care era foarte indignata de faptul ca vancouveritii sunt considerati soferi prosti pe zapada. Ea spunea ca ideea asta a fost lansata de cei care locuiesc in preerie sau in est, unde terenul este plat si care se dau experti la condus pe zapada. Ea spunea ca se considera lucrurile astea despre vancouveriti pentru ca aici sunt munti, toata zona metropolitana este construita pe munti, mai mari sau mai mici. De aici problemele cu condusul prost pe zapada. Mai spunea ca a fost si in Toronto si a locuit acolo multi ani de zile si a vazut o multime de oameni care iesisera de la servici si erau pe autostrada, iar masina isi pierdea directia. Ma rog, n-am de unde sa stiu lucrurile astea, dar stiu ca uneori ma abtin sa conduc daca n-am incredere in conditiile de drum, mai ales ca avem si un copil.

Ieri vorbeam cu cineva despre frigul de afara, pentru ca a fost intr-adevar foarte frig. Cu bataia vantului, temperatura a ajuns la -17 grade Celsius, desi erau doar -10 grade. Din vorba-n vorba vine vorba si despre conditiile de drum. Daca nu stiati, in Richmond, unul din orasele din Metro Vancouver, sunt foarte multi chinezi. Pe oricine intrebi, cu exceptia chinezilor bineinteles, o sa-ti spuna ca sunt cei mai prosti soferi. Nu se uita pe unde merg deloc, nu sunt atenti la drum. Tipul asta imi spune ca in Richmond este o zona in care nu trebuie sa conduci deloc. Nu l-am intrebat unde este exact, pentru ca nu prea am treaba pe acolo, iar daca o sa lucrez vreodata acolo o sa ma duc cu autobuzul si cu SkyTrain-ul. Ideea asta cum ca chinezii sau asiaticii, in general, sunt soferi prosti este foarte intalnita in America de Nord. Sa va dau un exemplu. Ne uitam intr-o seara la un serial de comedie, Modern Family, unde una dintre familiile prezentate este formata din doi poponari care au adoptat o fetita asiatica. Ei aveau probleme cu ea si s-au dus la doctor unde au intalnit o doctorita asiatica. Ei s-au gandit sa o invite la masa ca sa se apropie de ea mai mult si astfel sa o trateze diferential pe asta mica.

Din vorba-n vorba ei ajuns sa spuna ca le este greu sa o creasca pentru ca sunt o familie stereotip, bla-bla-bla si ca au probleme din cauza asta si ca nu vor ca ea sa aibe probleme in viitor. Ea le spune mesajul ala cu nu conteaza cat de lung am parul, conteaza cine sunt eu, iar bla-bla-bla, ca parintii ei au incercat sa nu o creasca ca un copil asiatic stereotip. Dupa ce le spune astora cum a fost ea crescuta de parinti, se duce la masina sa plece acasa. Cand da sa porneasca da cu spatele intr-un tomberon si nu parea sa-i pese, apoi cand sa o ia in directia cealalta ii sterge farul din spate al masinii parcate in fata ei. Ma rog, stiu ca era un serial de comedie, dar si lucrurile spuse intr-o maniera amuzanta reflecta niste idei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu