joi, 18 martie 2010

Sistemul metric

In Canada s-a introdus de prin anii' 70 sistemul metric, alternativ cu cel imperial (inch, pounds, feet, etc.). La servici a venit un tip cu un pachet si voia sa cantareasca o cutie ca apoi sa treaca greutatea pe un formular. Sefa mea ii spune greutatea, iar el a intrebat daca e in kg sau livre (trebuia sa precizeze pe formular). Sefa ii spune in livre, dar eu ii spun ca e in kg pentru ca acel cantar era setat pentru kg. Tipul incepe sa se enerveze putin si spune ca sistemul imperial e mult mai bun, ca asa a crescut el, dar revolta lui era mai ales izvorata din faptul ca oamenii nu s-au impotrivit schimbarii si ca au acceptat sistemul metric ca "oile", ascultatori. Eu i-am zis ca sunt din Europa si mie mi se pare mai simplu sistemul metric pentru ca convertesti in masuri mai mari sau mai mici inmultind sau impartind la 1000. E mai simplu. Pai daca vreau sa convertesc din metri in feet trebuie sa impart metrii la 2,2 sau ceva de genu'. E o tampenie sistemul imperial, dar am invatat sa-l folosesc pentru ca multi oameni si multe companii il folosesc, dar ma bucur ca la televizor anunta temperaturile in grade Celsius si nu Fahrenheit ca-n State.

4 comentarii:

  1. Sistemul acesta de masurare a temperaturi Fahrenhait imi pare groaznic de greoi si fara logica, E mult mai simplu 0 grade punctul de inghet, apoi urci si cobori dupa caz, la Farhenhait trebuia sa se renunte de mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa mare soc am avut cand am vazut ca aici totul se masoara/cantareste/calculeaza total diferit fata de Romania...
    Sincer, si mie( poate pentru ca am crescut cu el), sistemul metric mi se pare mult mai usor de folosit!
    Cat despre grade, nici acum nu stiu exact cum trebuie sa calculez gradele Celsius din cele FAHRENHEIT!
    Dar, asta e!

    RăspundețiȘtergere
  3. @tartoras
    Nici eu nu stiu cum se calculeaza gradele Celsius din cele Fahrenheit, dar folosesc un convertor online sau pe telefon. :)

    RăspundețiȘtergere