marți, 9 martie 2010

Schimbari demografice

Cand am ajuns aici in Vancouver prima data si am iesit in oras a doua zi am avut amandoi un soc. Am crezut ca am ajuns in alta tara si nu in Canada, pentru ca vedeam o multime de indieni si chinezi. Indieni cu turban in cap, probabil ca fac parte din comunitatea sikh sau chinezi care nu stiau o boaba de engleza. Un raport al Statistics Canada spune ca pana in 2031 va creste numarul persoanelor din "minoritatile vizibile", cum li se spune aici, si vor ajunge sa fie majoritare in Toronto si Vancouver. In 1981 aproximativ 5% din populatia Canadei se considera ca facand parte din "minoritatile vizibile". Estimarile pentru 2031 arata ca populatia de 5,3 milioane de locuitori inregistrata la recensamantul din 2006 se va dubla. Se estimeaza ca cea mai vizibila minoritate va fi cea originara din sud-estul Asiei, adica oameni proveniti din India, Sri Lanka si Pakistan. Acestia sunt acum in numar de 1,3 milioane, iar in 2031 vor fi in numar de 4,1 milioane. Al doilea grup ca marime va fi cel originar din China. Femeile chineze au totusi una din cele mai scazute rate ale fertilitatii. Acum sunt intr-un procent de 25%, dar in 2031 procentul lor va fi de 28%.

Cel mai mare procent va fi in zona Toronto, unde albii vor ajunge o minoritate vizibila pana in 2031. In Vancouver populatia minoritatilor vizibile va ajunge la un procent de 59%, de la 42%, cat este in prezent. Pana in 2031, un sfert din locuitorii din Toronto vor fi originari din sud-estul Asiei, iar un sfert din locuitorii din Vancouver vor fi de origine chineza. In Montreal 31% din populatie va face parte din minoritatile vizibile, cu o crestere in populatia de negri si arabi.

In comunitatile mai mici nu se vor vedea schimbari majore, ci destul de mici, de la 2% la 5% si nu vor arata ca marile orase. Noii imigranti se stabilesc in marile orase din cauza oportunitatilor crescute de a-si gasi un loc de munca. La sfarsitul articolului mai erau prezentate niste evenimente cu impact rasial. O femeie din Egipt a fost data afara de la un curs de franceza pentru ca a refuzat sa-si descopere fata si a facut o plangere la Comisia Drepturilor Omului din Quebec. Doi frati din Nova Scotia in varsta de 19 si 20 de ani au fost acuzati de crime rasiale dupa ce a fost gasita o cruce arsa in curtea casei unui cuplu interrasial.

2 comentarii: