luni, 22 martie 2010

Facebook si rolul sau in dezvoltarea unei companii

Azi la servici mi-a cazut in mana o revista care statea stinghera pe acolo. De fapt imi atrasese atentia un titlu. Denumirea aproximativa era (nu-mi aduc aminte titlul exact) "Cum poate media sociala sa creasca potentialul companiei tale ?". Articolul cita diversi profesori de la niste mari universitati americane care spuneau ca o companie isi poate creste productivitatea si rezultatele sale daca isi valorifica "cunoasterea tacita", adica toate cunostintele pe care angajatii unei companii le au, dar pe care nu le impartasesc in mod oficial: sedinte, sesiuni de comunicari, seminarii, etc., ci in discutii non-formale, dar care mai apoi pot fi folosite in realizarea unor proiecte ale respectivei companii.

In articol se spunea ca in ziua de azi, oamenii nu mai comunica aceasta "cunoastere tacita" prin mijloacele clasice: telefon, scrisori, ci prin Facebook, Twitter, etc., adica acele retele de socializare on-line care au un impact imens in comunicarea din ziua de azi. Daca stii sa canalizezi potentialul unei asemenea retele de socializare poti sa ai niste rezultate deosebite, se spunea in acel articol. Se dadea exemplul unei companii care a folosit o asemenea retea pentru a cunoaste parerile angajatilor (pe care nu le-ar fi aflat intr-un cadru oficial) in legatura cu ultimele reclame ale companiei difuzate la televizor, dar nu s-a asteptat la reactiile din partea angajatilor pentru ca majoritatea lor spuneau ca acele reclame nu reflecta valorile companiei. Reactia a fost sa desfiinteze chatul pentru aflarea parerilor angajatilor. Asta dovedeste, dupa parerea mea, puterea unei asemenea retele de socializare online. Un alt exemplu era cel de la NASA, care a folosit "cunoasterea tacita" pentru realizarea unor proiecte, dar asta s-a intamplat inainte de aparitia retelelor de socializare, pentru ca ei inregistrau discutiile nonformale dintre angajati de unde au aflat niste opinii foarte interesante.

De fiecare data cand citesc ceva de genul asta ma raportez la experienta mea si la ceea ce observ in jurul meu in fiecare zi. La inceput nu voiam sa imi fac cont pe Facebook pentru ca mi se parea o tampenie si spuneam ca asta este o dovada a spiritului de turma, dar am ajuns sa-mi dau seama ca gresesc. Facebook-ul si alte retele asemanatoare are un potential imens, mai ales daca stii sa-l folosesti. In contul meu am prieteni si din tara, dar si din Canada, oameni cu care am intrat in contact de cand stau aici. Intru din cand in cand, dar am observat un anumit tipar in folosinta lui de catre cei din Romania si de cei din Canada, mai ales dupa ce am citit acel articol.

Utilizatorii din Romania nu comunica deloc pe Facebook, ci prefera sa-si hraneasca animalele in Farmville sau sa se lupte in Mafia Wars (niste jocuri tampite dupa parerea mea). Cei din Canada comunica, chiar daca au iesit de la o petrecere sau au obtinut un job nou ori se muta la un alt domiciliu. Nu toti il folosesc in folosul lor profesional, ci mai ales personal, dar comunica ceva. Au acea inclinatie si potentialul de a folosi un asemenea instrument de comunicare pentru a realiza ceva pe plan profesional folosind reteaua de socializare online. Citeam la un moment dat ca va conta din ce in ce mai mult ce postezi pe Facebook sau pe Twitter sau pe un blog (mai ales daca ai un blog care are legatura cu profesia ta) atunci cand te vei angaja undeva, pentru ca viitorii angajatori ar dori sa vada ce fel de persoana esti tu in afara serviciului. In felul acesta ei isi pot da seama daca esti o persoana care va aduce valoare companiei sau nu prin felul tau de-a fi. Dupa parerea mea cred ca in felul acesta se stimuleaza creativitatea, inovatia, care oricand produc rezultate benefice. Comunicarea este importanta si in viata personala, dar si in cea profesionala. Cand ai un mediu in care poti sa-ti comunici deschis ideile, atunci esti stimulat sa faci ceva constructiv, care aduce beneficii organizatiei din care faci parte. Si chiar daca nu stai toata viata intr-un job si pleci dupa 3 ani sau mai mult, faptul ca ai fost fidel si te-ai implicat va conta mai tarziu cand vei avea nevoie de recomandari si de relatii si vei cauta o alta oportunitate sau provocare in viata. Un amanunt foarte important este acela sa lucrezi cu oameni care apreciaza munca, efortul depus de tine.

5 comentarii:

  1. Si eu am Facebook doar pentru farmville :)..as si comunica...problema este ca nu am cu cine :)) cercul meu de prieteni are doar o singura persoana...pe mine :)) asa ca nu vad cu cine as comunica.. am prieteni pe Farmville, dar habar n-am cine sint,nici nu am vorbit cu ei niciodata :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord cu ce spui tu 100%. Si eu am fost sceptica in legatura cu facebook-ul, dar dupa ce am intrat si am vazut ce multi iubitori de animale sunt, mi-am facut o retea serioasa pe care discutam mult chestii profesionale. In schimb ma dispera jocurile acelea care iti trimit invitatii. Am facut greseala sa accept cateva, la inceput, dar habar nu am cum functioneaza si nici timp de deslusit nu am. Alea le-as scoate total.
    A, da, si sa va traiasca nepoteii. Adevarate comori pe lume.

    RăspundețiȘtergere
  3. He, he, internet pe mobil avem deja,mai ales facebook-ul il folosesc while I'm mobile. Cateodata insa ma intreb daca nu am devenit mult prea dependenti de atata tehnica, aparaturi etc. Laptopul mi-a devenit un prieten de nadejde,cu prietenii ma aud mai mult decat imi permite timpul sa ma vad, unde vom ajunge in ritmul asta?
    Dar imi place, mai ales cand imi vad rudele din Ca, Dubai sau alta parte a lumii pe Skype. Ce ne-am fi facut fara?

    RăspundețiȘtergere
  4. ba poti spune eu as fi incintat de el ..dar prefer sa=l am pe un "touch the screen" ..asa ca mai astept..poate se indura Iepurasul ori Mos Craciun :(..dar pina atunci mai esteeeee .

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu inca am ajuns in stadiul de a fi mobil pe internet. :) E foarte scump. Daca ati vedea ce preturi au in Canada la abonamentele de date v-ati face o multime de cruci. Si eu folosesc Skype foarte mult. Intr-adevar ajuta foarte mult ca sa tii legatura cu familia si prietenii. Eu am abonament la Skype, platesc in jur de $27 pe an si am convorbiri nelimitate SUA si Canada, in afara convorbirilor gratuite cu conturile Skype. Mi-am mai luat si un numar de Romania, in jur de $37, iar cine ma suna dupa 6 seara din Romania, adica dimineata aici, suna gratis. Sper sa introduca in curand abonamente pentru Romania cu retele fixe ca sa-mi iau si unul dintr-ala. In plus, calitatea sunetului si a semnalului video e foarte buna.

    RăspundețiȘtergere