luni, 8 martie 2010

Avatar - plagiat ?

Am citit intr-un ziar din Vancouver in dimineata asta ca un proprietar de restaurant intentioneaza sa dea in judecata 20th Century Fox pentru plagiat pentru ca, spune el, James Cameron i-a furat ideea dintr-un scenariu pe care el l-a scris in 1998 si care se numea Terra Incognita. Am vazut pozele din ziar in care el arata personajele create in 1998 si semanau foarte mult cu cele din Avatar. Pacat ca nu pot sa fac rost de ele. Ar trebui sa scanez ziarul ca sa vedeti pozele. Avocatul tipului asta spune ca in ambele povesti punctul central este un copac care contine memoria colectiva a populatiei indigene de pe acea planeta. De asemenea oamenii se duc acolo pentru un mineral foarte rar si pretios. Si personajele sunt asemanatoare, au parul lung, fete turtite si ochi galbeni. Tipul si-a inregistrat scenariul la Asociatia Scenaristilor din Canada pentru ca, spune el, "nu poti sa ai incredere in baietii mari".

A trimis scenariul si desenele care-l insoteau la peste 20 de companii de film printre care si compania lui James Cameron, dar nu i-a mai fost trimis inapoi. El mai crede ca James Cameron a avut o idee similara cu a lui, dar e prea greu de crezut ca peste 60% din poveste sa se asemene cu a lui si sa se termine la fel. Si James Cameron a spus ca i-a luat cam 10 ani ca sa faca filmul asta, iar o matematica simpla ar spune ca s-a apucat de producerea lui cam prin 1998-1999, pentru ca filmul a fost lansat in 2009, deci cam in perioada cand Emil Malak, cel care pretinde ca James Cameron i-a furat ideea, isi inregistrase scenariul. De asemenea el mai spune ca si-a mai inregistrat scenariul la Asociatia Scenaristilor de noua ori intre 1998 si 2003, de fiecare data spunand care sunt personajele si povestea.

Si inca ceva. Desi e prea tarziu pentru Romania, urez femeilor care citesc blogul asta multa sanatate si fericire si toate ce va doriti voi sa vi se implineasca. Sa fiti iubite si fericite.

2 comentarii: