vineri, 27 martie 2009

Ora Pamantului

Sambata va avea loc Ora Pamantului sau Earth Hour asa cum spun canadienii. La ora 8:30 seara toti ar trebui sa stinga luminile in casa pentru a economisi energia si astfel a contribui la o planeta mai curata. Cand veneam de la servici am citit intr-un ziar un articol in care autorul indemna la stingerea becurilor timp de o ora. E o chestie foarte faina, mai ales ca aici sloganul "Let's go green!" este foarte la moda, iar oamenii sunt foarte preocupati de reciclare si de conservarea mediului. Acel autor spunea ca nu stiu cate milioane de kWh se economisesc daca stingi luminile pentru o ora, iar daca ai stinge becurile in casa timp de o ora in fiecare zi timp de un an ai putea economisi energie care ar putea alimenta vreo 7000 si ceva de case timp de un an.

Daca stai si te gandesti cred ca are dreptate pentru ca in lumea asta in care tehnologia ne invadeaza si face parte din viata noastra de zi cu zi, daca stingi luminile in casa timp de o ora poti sa te gandesti la lucrurile cu adevarat importante in viata. Consumul de energie este urias aici. Oamenii isi lasa calculatoarele deschise non-stop si apoi se intreba de ce au facturi atat de mari la curent. Emisiunile de la televizor invata pe oameni cum sa isi amenajeze casele ca sa fie cat mai eficiente energetic si sa consume cat mai putin. Acum la sfarsitul lui aprilie toti canadienii, fie ca sunt cetateni sau rezidenti permanenti, trebuie sa-si declare veniturile pentru a plati taxele catre guvern, dar pana atunci guvernul canadian a dat posibilitatea oamenilor, prin planul de actiune economica, sa beneficieze de reduceri de taxe acele persoane care isi renoveaza casa astfel incat aceasta sa fie eficienta din punct de vedere energetic. Si asta este doar una dintre masurile puse in aplicare de guvernul canadian. Aici se mai stimuleaza folosirea transportului public si beneficiezi de reduceri de taxe daca-l folosesti. Ma uitam azi cand veneam acasa la o reclama din autobuz pusa de compania de transport public in care prezenta vreo 8 tipuri de autobuze care sunt in testare si care functioneaza cu diversi combustibili regenerabili. Am mers si eu odata cu unul care mergea pe baza de hidrogen si gaz natural si nu am observat nici o diferenta intre acesta si cel cu combustibili fosili. Avea aceeasi putere de tractiune.

Ma intreb acum, oare cand o sa vad si in Romania luandu-se asemenea masuri stimulative care, pe termen lung, conduc la dezvoltare durabila ? Probabil ca peste multi, multi, multi ani... Si sunt niste masuri atat de simple, iar un alt scop al lor este de a scoate tara din recesiune. In Romania, probabil, se intreba guvernantii cum sa faca sa mai creasca preturile la produsele de baza, iar de reducerea taxelor prin asemenea masuri nici nu cred ca se poate vorbi. Am vazut aici ca daca ai vointa si un mediu care iti permite sa te afirmi poti sa faci multe.

2 comentarii:

  1. Si in Romania s-a luat initiativa cu stingerea becurilor, cu toate ca e doar o chestie pur si simplu de moft. Nu economisesti curent daca stingi becul ci doar iti va veni factura la curent nitel mai mica, atat. Pamantul va fi in continuare poluat , curentul economisit nu se poate stoca undeva, el se va pierde, iar cei care vor plati suntem tot noi. Deci aceasta magnifica zi este doar una comerciala. Ca sa se economiseasca ceva, marile companii ce produc curent ar trebui ca in acele momente sa o faca mai putin , dar unde ar mai fi profitul lor? :)
    Ganditi putin si cu creierul , nu doar cu inima. gestul e frumos, magnific, dar nu va pacaliti singuri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Deocamdata, in romania nu se iau masuri "verzi" prea vizibile, cel putin nu la nivel legislativ. Aici suntem inca la stadiul in care pubelele pentru colectarea selectiva a deseurilor au fost amplasate de doar un an-doi. Oamenii arunca gunoaiele separat, asa cum trebuie, in schimb masinile firmelor de salubrizare care vin sa goleasca pubelele, arunca tot gunoiul la un loc, deci tot efortul locuitorilor se duce pe apa sambetei. La noi inca se dau aprobari pentru construire de mall-uri sau hipermarketuri pe spatii verzi, pe spatii care apartin de parcuri.

    Cei care se agita cel mai mult dpdv ecologic nu sunt cei care alcatuiesc legile, ci societatea civila. In Bucuresti s-a deschis primul centru pentru inchirierea bicicletelor, acum un an. Initiativa apartine unui ONG, si nu primariei, cum ar fi fost normal.Oamenilor inca le e destul de teama sa mearga cu bicla prin oras, pentru ca pot fi loviti oricand de masini (asta fiindca pistele de biciclisti, desi au fost trasate pe trotuar, sunt ocupate de masini parcate). Din pacate, exemplele sunt multe... pentru ca, repet, la nivel legislativ totul se face de fatada. De exemplu, sigur ca in orice tara ai fi tentat sa parchezi pe pista de biciclisti, daca nu ai alt loc de parcare, doar ca in Romania ti se si permite asta. Daca ai fi amendat cu un sfert din salariu, a doua oara nu ai mai parca :)

    RăspundețiȘtergere