duminică, 19 august 2012

BC-ing you

Cam asa suna un articol dintr-un ziar de pe aici in care se vorbea de tendinta tot mai crescuta a tineretului din Vancouver si B.C., in general, de a parasi aceasta provincie si de a se stabili in alte provincii mai prospere si mai ieftine in privinta costului vietii, cum ar fi, mai ales, Alberta, Ontario si Quebec.

Asta se numeste migratie negativa, pentru ca tinerii vor joburi mai bine platite si case pe care sa le poata cumpara mai ieftin decat in Vancouver. Citeam odata in ziar ca un cuplu care s-a mutat in Calgary, Alberta a cumparat o casa de aceeasi marime sau chiar mai mare la jumatate de pret fata de ceea ce gasisera in Vancouver. Am impresia ca acea casa era chiar mai mare.

Revenind la articolul din ziar, acolo se spunea ca din ianuarie pana in martie au plecat din B.C. 2.554 de persoane. Un numar foarte mare comparativ cu cel de anul trecut, cand, in total, au plecat din B.C. 1.920 de persoane. Un specialist in statistica citat in articol spune ca aceasta migratie se datoreaza cresterii numarului de joburi in Alberta. Ultimele statistici arata ca cresterea numarului de locuri de munca in Alberta a fost de 3,2%, pe cand in B.C. a fost de doar 1,9%, iar daca B.C.-ul a pierdut acele 2.554 de persoane, Alberta a castigat 13.396. Liderul partidului de opozitie, NDP, Adrian Dix spune ca principalii "vinovati" de aceasta migratie a tineretului in alte provincii este tendinta B.C.-ului de a exporta doar materii prime si de a nu crea deloc locuri de munca in domeniul prelucrarii acestor materii prime.

Preturile la case continua sa fie mai mari decat in restul Canadei, iar ultimele statistici arata ca vanzarile au scazut destul de rapid. Revista The Economist a facut un clasament al celor mai bune orase in care merita sa traiesti. Criteriile au fost, printre altele, ingrijirea medicala, stabilitate, cultura si mediu, educatie si infrastructura. Primul de anul acesta a fost Melbourne, in fata Vienei si Vancouverului, care s-a plasat pe locul 3. Pe locul 4 a fost Toronto, iar pe locul 5 Calgary. Puteti citi articolul intreg aici. Se face acolo o referire la o autostrada de pe insula Vancouver. Sa fie foarte clar, insula Vancouver si orasul Vancouver sunt doua locuri total diferite. Orasul Vancouver nu este pe insula Vancouver. Dupa cum se poate vedea si pe harta.


View Larger Map

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu