duminică, 22 mai 2011

"Educatie" romaneasca in Canada

Azi dimineata am fost la biserica si mi-a fost dat sa vad ceva ce nu credeam ca o sa vad vreodata. In fata mea, doua randuri mai incolo era un baietel cam de vreo 6-7 ani se juca cu un Playstation. Cine nu stie despre ce vorbesc, ma refer la jocuri video. Asta se intampla in timpul slujbei. Tatal lui era langa el si i se parea foarte normal sa faca asta. Sa-i dea voie sa joace jocuri video in timpul slujbei. Si eu care credeam ca daca iti duci copiii la slujba, mai ales aici in Canada, ca sa pastrezi vii niste traditii pe care oricum le-ai pierdut si nu poti sa le dai viata intr-o tara care nu are asa ceva.

Unii romani de pe aici isi educa odraslele lor de parca e absolut normal sa faca asa cum se face in Canada. Adica lasandu-i sa faca ce vor, dandu-le astfel posibilitatea "sa-si dezvolte personalitatea". Apoi ajung ca atunci cand copiii au 3 ani sa spuna ca "nu mai pot sa-i fac nimic, face ce vrea el". Cazul asta de la biserica mi s-a parut relevant pentru "educatia" pe care unii romani le-o dau copiiilor. Vor sa se "integreze" mai bine si le dau o educatie "canadiana".

4 comentarii:

  1. Fac pariu cu tine ca copilul ala nici nu stie sa vorbeasca romaneste.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am impresia ca stia sa vorbeasca romaneste. Totusi nici chestia asta nu-mi place. Parintii care vorbesc cu copiii lor in engleza. Dupa ce ca e greu sa-ti pastrezi limba, mai faci si eforturi sa o pierzi in familia ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si pe mine ma supara parintii astia care vorbesc cu copii lor in engleza si cei mici nu invata limba romana. Am intilnit destule familii de romani care fac asa. Parerea mea e ca nu sint asa destepti cum se cred (parintii), nu isi dau seama ca o limba in plus e un cistig pentru copil...

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e, mai ales ca aici se pune foarte mult accent pe bilingvism si chiar multilingvism. Cunosc un tip, polonez, venit aici cand avea 8 ani, si vrea sa devina politist, iar RCMP-ul pune mare accent pe cunoasterea unei limbi straine.

    RăspundețiȘtergere