luni, 20 decembrie 2010

"Experienta canadiana"

Am mai spus si alta data ca daca vrei sa-ti gasesti un job in Canada multi cer sa ai experienta canadiana. Nu ma intrebati cu ce este diferita experienta canadiana fata de aia romaneasca, engleza sau germana, dar asta iti cer aici, mai ales daca iti cauti un job intr-un domeniu profesional. Am dat telefon la mai multe agentii de recrutare sa vad daca au ce caut au si prima intrebare a fost daca am experienta canadiana. Ma rog, nu i-am sunat ca sa-mi gasesc de lucru prin ei, ci doar sa testez terenul, dar inveti ceva dandu-le telefoane.

Vorbeam odata la servici cu un tip care este contractor pentru firma pentru care lucram si noi si-i spuneam de situatia asta. Mi-a spus ceva foarte interesant. Cica canadienilor care pleaca la munca in strainatate, pentru ca, vezi Doamne, "experienta internationala ajuta", le este greu sa se integreze din nou pe piata muncii. Imi spunea ca prima intrebare care i-a fost pusa la orice interviu era "De ce ai plecat ? Nu era bine aici ?". Sincer, mi-a cam stat mintea in loc cand l-am auzit. Nu mi-a venit a crede. Adica, oricum ai da-o tot nu-i bine ce faci. Vii ca imigrant, iti cer "experienta canadiana", pleci canadian in strainatate si vii inapoi, te intreaba de ce ai plecat, ce te-a nemultumit ? Nu m-a nemultumit nimic, pur si simplu am vrut sa cunosc si alte tari. Tipul asta lucrase in Orientul Mijlociu. In plus, in orice domeniu profesional trebuie sa corespunzi cu standardele canadiene. Daca esti inginer, de exemplu, trebuie sa ai certificare profesionala. Nu e de ajuns sa termini o facultate si, gata, esti inginer. Daca vii inginer din alta tara trebuie sa dai niste examene ca sa fii acceptat ca inginer, dar nu este imposibil. Important, cum am spus, este sa ai vointa sa reusesti.

Experienta canadiana poti sa ti-o fabrici daca ai niste cunostinte binevoitoare si daca ai niste colegi canadieni care te inteleg ca vrei ceva mai bun decat jobul in care esti acum, care nu au accent de imigrant sa iti devina referinte in caz ca iti cauti altceva de lucru. Aia o sa se pretinda ca sunt sefii tai din trecut si gata, ai putea avea sanse sa-ti gasesti ceva. Trebuie doar sa perseverezi si sa nu-ti pierzi speranta.

Un comentariu:

  1. Aşa este cum spui tu. "Experienţa canadiană" tocmai asta înseamnă: să fii acomodat cu sistemul lor, cu mentalitatea lor, cu întrebări de genul "De ce ai plecat ? Nu era bine aici ?" Pentru că dacă răspunsul la o astfel de întrebare nu e "satisfăcător", adio job...

    RăspundețiȘtergere